Nederland stengte ned våren 2020 i likhet med de fleste andre deler av verden, og covid-19-viruset førte til mange begrensninger i dagliglivet. For mange fotografer, var ønsket om å dokumentere disse uforutsette begrensningene stort. Portrett- og gatefotospesialisten Brendan de Clercq forteller at begrensninger er en av drivkreftene i gateprosjektene hans, så da nedstengningen ble realitet, var det bare én ting å gjøre: bruke det i et prosjekt med α6600.
«Jeg er en gatefotograf innerst inne», forklarer Brendan, «og jeg liker å gi meg selv oppdrag. Det er det som gjør fotografering gøy, og det tvinger meg til å være kreativ. Så, som svar på nedstengningen – eller den halvveise nedstengningen som det er her i Nederland – har jeg tatt bilder av de folketomme gatene i Alkmaar, som er hjembyen min, og Amsterdam, som ligger i nærheten. Det er en virkelig pussig situasjon, for gatene ville vanligvis vært fullpakket av turister og lokalbefolkning.»
De folketomme gatene var helt klart et rart syn, men Brendan var klar for utfordringen, og ga seg selv enda en begrensning ved å ta bilder under det som vanligvis ville vært rushtiden.
«Kontrasten gir virkelig disse bildene følelsen av noe ekstra for meg, og jeg brukte en rekke teknikker for å fange følelsen av urolighet i gatene», forklarer han. «Jeg brukte vidvinkelobjektivet E 10–18 mm f/4 OSS i stedet for 35 mm-objektivet jeg vanligvis bruker til gater, for å illustrere tomheten. De fleste bildene er tatt fra bakkenivå, høyere opp eller med vinklede komposisjoner», fortsetter han, «som ikke er den vanlige tilnærmingen til gatebilder. Det er ikke en normal utsikt. Og det var det jeg ønsket, for dette er ikke normale tider.»
Brendan brukte berørings-tiltskjermen på α6600 i noen av bildene, som lot ham ta bilder fra bakkenivå uten problemer. «Det er et flott kamera for gatefotografering generelt», sier han. «Når du bruker skjermen, blir du noen ganger mer kreativ, fordi det er som om du ser det ferdige bildet klarere, med en fysisk ramme rundt det. Jeg kan snu og tilte skjermen alle veier. Når jeg tar portrettbilder, vil jeg ha en kontakt med modellen via søkeren, men under disse oppdragene elsker jeg å jobbe med den store, lyse hovedskjermen.»
«Når det er sagt», fortsetter han, «i motsetning til α7R IV-kameraet mitt, som har søker i midten, så er α6600 sin EVF helt til venstre, som en klassisk målsøker. Det lar deg bruke begge øynene for å se hva som skal til å bli en del av rammen. Så, hvis du liker å jobbe på den måten, så er det satt opp til det. Selv om det er lite og lett, har det mange funksjoner til felles med fullformat-kameraet mitt, som menyene og hvordan du kan kartlegge de mest brukte innstillingene dine med Fn-knappene. Jeg kan overlappe objektivene mine, og fremdeles få nydelige resultater, og det har til og med avanserte funksjoner som sanntids-AF med sporing. Det er mye å like ved det!»
Dette er et av Brendans favorittbilder i prosjektet, som samler mye av det som motiverer ham i en klassisk gatekomposisjon. «Utsnittet viser en gate som vanligvis er tettpakket med biler», forklarer han. «Det er den åpenbare endringen, men så er det også strekene på veien. Det er de som er begrensningene, men du ser fremdeles menneskets sjel, med skyggene som bryter med strekene – og på veien har noen skrevet ‘the show must go on’ (forestillingen må fortsette).»
I de andre bildene til Brendan kan du se de fysiske begrensningene – mengden med gjerder og porter – som blokkerer utsikten over gatene. «En av de andre favorittene mine er dette bildet av en McDonald’s», sier han, «fordi det ser ut som om søppelbøtten er en person som står alene på utsiden. Det ser ut som om han vil slippe inn. Han er oss.»
Merk: For å ta bildene til denne reportasjen, fulgte Brendan reglene om sosial distansering fra de nederlandske styresmaktene. Følg reglene for distansering som gjelder i landet ditt.
«En vakker dag skal jeg ta det perfekte portrettbildet. Et som fanger følelsene til det fulle. Derfor setter jeg nye mål for arbeidet mitt hver dag.»