Sony-A6600-med-mikrofon-festet-blir-holdt-vendt-mot-vloggeren-HERO-2000x700

Reise-vlogging med α6600

Jonah Plank

Jonah Plank er vant til å lage ambisiøse reisevlogger – den populære, selvtitulerte YouTube-kanalen hans er fylt med en blanding av anmeldelser og reiseinnhold. Han og to venner kom nylig hjem fra en månedlang tur fra Berlin til Nordkapp i Norge. Turen resulterte i en to timer lang dokumentar, filmet for det meste med det nye Sony α6600-kameraet.

jonah plank sony alpha 6600 snødekte fjell bader i rosa lys i skumringen

© Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/200s @ f/8.0, ISO 200

«Oppsettet mitt er ganske enkelt», forteller Jonah, «med Sony α6600 foran meg på et stativ mens jeg filmer, og så et hovedlys og hårlys. Jeg tar omtrent 90 % av videoene mine med samme oppsett, så jeg kan bare sette meg ned og starte opptaket.»

Selv om Jonah også bruker kameraene Sony α7 III, α7R III og α7S II, er α6600 fremdeles et av kameraene han foretrekker for å filme seg selv. «Det er skjermen som kan vippes ut som utgjør forskjellen», røper han, «den er bare så nyttig for å se meg selv mens jeg filmer.»

Sony A6600 med mikrofon festet på, holdes mot videografen

Jonah syntes denne funksjonen og øye-AF-funksjonen var spesielt nyttige på den siste turen sin. «Vi filmet masse med Sony α6600 på turen vår til Norge», forteller han. «Vi var tre i én bil, og når vi snakket til kameraet, kom fokuset automatisk på ansiktene eller øynene våre, takket være sporingsteknologien i sanntid. Jeg stiller alltid inn autofokusresponsen til den raskeste innstillingen i slike situasjoner, for da kan jeg flytte kameraet mens det umiddelbart reagerer og refokuserer. Det er veldig, veldig nyttig i den typen dokumentarfilmskaping jeg driver med.»

Selv om Jonah filmer mest i 4K, drar han også nytte av 120p-funksjonen i Full HD for å filme i sakte film. Som med kameraene i fullformatserien α7, kan α6600 ta bilder med S-Log-bildeprofilen, som fanger opp absolutt alt innen dynamisk rekkevidde. Jonah forklarer: «Jeg tar mye bilder med S-Log når jeg jobber med å virkelig komponere et bilde eller en sekvens, men for spontant dokumentar- og vlogginnhold bruker jeg faktisk PP0, altså ingen bildeprofil! Det høres kanskje litt rart ut, men jeg liker fargene fra PP0, og jeg trenger ikke gjøre mye for å fargegradere bildene. Det er så raskt og praktisk, og bildet fungerer perfekt. Det betyr at jeg bare kan starte opptaket og begynne å filme, noe som virkelig passer til filmskaperstilen min.»

Når det gjelder objektiver til α6600, har Jonah faktisk et par favoritter. Noen av de er FE-objektiver, laget for den større sensoren på α7-kameraene hans, som Sony FE 28 mm f/2, FE 50 mm f/1,8 og FE 85 mm f/1,8 for å skape et skille mellom motivet og bakgrunnen.

«Jeg bruker alltid SteadyShot, som fungerer perfekt med objektivet FE 85 mm f/1,8», forteller han. «Objektivet og kameraet er litt kinkige å balansere på gimbalen, så jeg bruker de ofte håndholdt, spesielt til B-roll-opptak.»

Zoomobjektivet med vidvinkel E 10–18 mm f/4 OSS og objektivet E 16–55 mm f/2,8 G er skapt for APS-C sensoren til α6600. Begge objektivene gir Jonah mye fleksibilitet til tross for størrelsen.

Og lyden er allerede i boks, takket være Sony ECM-B1M Shotgun-mikrofonen. «Det er en god mikrofon som muliggjør et kjapt oppsett når du skal lage YouTube-videoer», forklarer Jonah. «Den gjør alt så enkelt. Jeg har til og med brukt den til voiceover, hvor jeg står veldig nær og spiller inn videoen på kameraet med objektivdekselet på, slik at det bare spiller inn stemmen min!»

jonah plank sony alpha 6600 nordlys over et fjell og gjenspeilet i havet

© Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18mm f/4 OSS | 6s @ f/4.0, ISO 8000

Det har tatt Jonah noen år å nå punktet hvor han jobber med de prosjektene og lager de videoene han liker, men han husker da han startet, og har et råd til de som ønsker å begynne å lage sine egne videoer:

«Bare start. Begynn å gjøre og snakke om det du liker. Hvor mange mennesker du når ut til, hvor mange visninger eller hvor mange abonnenter du har, har ikke noe å si – det eneste du må tenke på er det du formidler og hvorfor du gjør det du gjør.»

Medfølgende produkter

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement