Alpha Universe Story Detail
Kongen av kompaktkameraer: RX100

Danas Macijauskas og VuThéara Kham

Om du foretrekker å ta bilder på land eller til vanns, forklarer Danas Macijauskas og VuThéara Kham hvorfor Sony RX100 er det ultimate kompaktkameraet som leverer profesjonelle resultater. 

Som alle fotografer vet, må du være klar for alt til enhver tid. Vi har alle vårt favorittutstyr og hovedkamera, men hva gjør du når du trenger noe lettere og litt mer kompakt?

Selv om hovedkameraene deres er α7 II and α7 III respektivt, finnes det to fotografer som har ønsket Sonys RX100-kamera velkommen: Danas Macijauskas og VuThéara Kham. Selv om de begge har det samme utstyret – RX100 V – så bruker de det helt forskjellig. Samtidig er det kameraets størrelse og kvalitet som gjør dette kameraet definerende for begge fotografer.

vutheara kham sony rx100m5 nattlig landskap i paris med lang eksponering viser en mann som går opp bratte trapper

© VuThéara | Sony RX100 V | 8s @ f/6.3, ISO 80

VuThéara Kham er en profesjonell fotograf med base i Paris. Arbeidet hans er fokusert på gatene som strekker seg gjennom byen. For VuThéara, er RX100 det ultimate lille kameraet som komplementerer α7 II og α7 III.

«Når jeg fotograferer bygater,» forklarer VuThéara, «må jeg være fleksibel men også diskret, så hvis jeg bærer rundt på masse utstyr kan det være en hindring i arbeidet mitt. Jeg elsker at RX100 er så effektivt; jeg utnytter 24fps til det fulle med autofokus-sporing, som betyr at jeg ikke går glipp av hendelser eller ansiktsuttrykkene jeg ser etter».

Danas, derimot, bruker sitt RX100 på en veldig annerledes måte.

danas macijauskas sony rx100m5 to dykkere under bølgene ser opp mot overflaten

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/250s @ f/4.5, ISO 125

«Jeg bruker RX100-kameraet mitt i vannet»,forteller Danas. «Jeg har et undervannshus til det, som lar meg ta bilder mens jeg dykker og surfer. Mest vanlig er det at jeg bruker det når jeg wakeboarder i hjemlandet mitt, Litauen. Jeg bare flyter rundt i vannet mens alt skjer rundt meg». Det høres idyllisk ut, ikke sant? «Det er ganske lett,» ler han, «jeg bare ligger i vannet og flyter rundt!»

En ting som begge fotografene har til felles er at de begge synes bildekvaliteten er det som gjør det til det ideelle kamera.

danas macijauskas sony rx100m5 en kiter lener seg inn i en bølge

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000s @ f/6.3, ISO 125

«Jeg har prøvd andre kjente kameraer under vann,» sier Danas, «men til og med i raw-format viste ikke bildene noen detaljer. Hvis du sammenligner det med raw-bildene jeg får med utstyret mitt og 1,0-tommesensoren, så har jeg alle detaljene og den dynamiske rekkevidden jeg noensinne kunne trenge.»

vutheara kham sony rx100m5 en kelner på en gatekafé i paris serverer en kopp kaffe til en dame som sitter

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 2000

I mellomtiden bruker VuThéara kameraet sitt med det 24–70 mm tilsvarende objektivet til RX100, som han sier er perfekt når han er ute og tar bilder om natta. «Om natta kan jeg ta bilder med f/1,8–2,8-objektivet med største blenderåpning og øke sensitiviteten til ISO 1600 uten å bekymre meg for brennvidde og kvalitet,» forklarer han, «og 1,0-tommesensoren og objektivet gir naturlige farger med velkontrollert forvrengning og flott dynamisk rekkevidde».

Noe av det som er viktigst for Danas og VuThéara er evnen til å ha full kontroll over RX100, akkurat slik de har med Sony Alpha-kameraene. Nøkkelfunksjonen er de begge enige om, og det er at kameraet har full manuell kontroll i tillegg til funksjonene som de speilløse kameraene også har.

danas macijauskas sony rx100m4 en dykker under vann med en manet foran ansiktet

© Danas Macijauskas | Sony RX100 IV | 1/500s @ f/2.8, ISO 160

Danas velger å stole på RX100 V sin hvitbalanse, som han lar stå på automatisk i de vanskelige forholdene som oppstår rundt vann.

«Jeg setter også ISO på AUTO,» forteller Danas, «med maksimum sensitivitet på ISO 3200 slik at kameraet ikke går over. Dette lar meg ta bilder med rask lukkerhastighet for å fange en wakeboarder midt i en bevegelse, og siden jeg tar bilder i raw-format kan jeg alltids justere hvitbalansen i etterbehandlingen».

danas macijauskas sony rx100m5 silhuett av tropiske palmer foran blå himmel mens solen skimtes mellom trærne

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000 s ved f/5,6, ISO 125

Gate- og dokumentarfotografering skaper ulike utfordringer, og VuThéara varierer innstillingene sine avhengig av hva han tar bilde av.

«Når jeg tar bilder av gater,» sier han, «Setter jeg RX100-kameraet i AF-C-modus, med et bredt fokusområde og minimum hastighet på 1/1000 sek for å sørge for at jeg fanger hver bevegelse. Da kan jeg stole på at kameraet sporer subjektet med sin 315-punkters fasedetektering-autofokus».

vutheara kham sony rx100m5 en gate i paris ved skumringstid i myk rosa fargetone

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 320

Kontrollringen på objektivet er noe av det andre VuThéara synes er nyttig på sitt RX100; «Jeg synes det er så naturlig å kunne endre eksponeringen med objektivringen. Med kameraets dynamiske rekkevidde som passer bra til skyggedetaljer, tar jeg av og til bilder med undereksponering for å bevare høylys, vitende om at jeg også bevarer alle detaljene i skyggeområdene og at jeg kan trekke dem frem når jeg redigerer raw-filene».

Med så mange profesjonelle funksjoner pakket inn i et så lite kamera, er det ikke rart at de to fotografene elsker å ha Sony RX100 som sitt andre kamera.

Medfølgende produkter
DSC-RX100M5A
RX100 V – et førsteklasses kompaktkamera med sensor av 1.0-typen og overlegen AF-ytelse

DSC-RX100M5A

DSC-RX100M4
RX100 IV – hastighetsmesteren med stablet, minnetilkoblet CMOS-sensor av 1.0-typen

DSC-RX100M4

Relaterte artikler
VuThéara Kham
Alpha Universe

VuThéara Kham

Frankrike

«Å fotografere er å plassere hodet, øyet og hjerte i samme synslinje» – Henri Cartier-Bresson

Vis profil

Danas Macijauskas
Alpha Universe-logo

Danas Macijauskas

Litauen

"Alt vi har er nå. Vi bør la gårsdagen være en lærdom, morgendagen som en mulighet og dagen i dag – som det beste øyeblikket i livet"

Vis profil


x