Gjør verden til din lekeplass

 Uroš Podlogar

“Noen ganger får jeg helt sprø ideer! Som å sykle på snøen eller klatre opp en islagt foss”

 Imponerende landskap er flott, men Uroš Podlogar ønsker å ta fotograferingen til nye høyder ved å ta bilder av folk som gjør utrolige ting på utrolige steder.

Gjennom hele livet har Uroš vært tiltrukket av utelivet: “Jeg elsker å gå tur i naturen og på ekstreme steder. Jeg har alltid vært sporty, alltid gått på tur og klatret. Og deretter har jeg kombinert alt gjennom fotograferingen”.

 

uros podoglar sony alpha 7RM2 klatrere som står i fjellside
© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 24-70mm f/2.8 GM | 1/640s @ f/5.0, ISO 50

Det er kombinasjonen av ekstreme landskap og menneskers utforskingstrang som har gjort Uroš’ fotografier så mektige. Det å plassere mennesker i miljøet gir tilskueren en følelse av størrelsesforholdene og tilfører kraft og ærefrykt til et sted – det blir mye mer enn bare et nydelig landskap.

“Hvis jeg bare fotograferer den naturlige verden, ser bildene tomme ut for meg,” sier Uroš. Klatrere, skikjørere og terrengsyklister er et fast innslag i arbeidene hans, men bildene kommer ikke av seg selv. Det kan ofte ta måneder og iblant år å planlegge dem. 

uros podoglar sony alpha 7RM2 klatrer vel islagt fjellside
© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16-35mm f/4 ZA | 1/100s @ f/4.0, ISO 50

“Jeg ventet i tre år før det var kaldt nok til at fossen ble til is. Jeg fant en klatrer som var villig til å klatre i den, og deretter hadde vi bare to dager på oss. Vi ventet og ventet og ventet på det rette øyeblikket før vi til slutt fikk bildet.”

uros podoglar sony alpha 7RM2 klatrer vel islagt fjellside

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16-35mm f/4 ZA | 1/125s @ f/4.0, ISO 125

Som hovedkamera bruker Uroš Sony α7R III og oppgir det dynamiske området som den viktigste funksjonen han virkelig setter pris på. Når det gjelder linser, foretrekker han FE 16-35mm f/4 ZA til vidvinkelbilder.

“Jeg jobber ofte tidlig om morgenen og iblant ved solnedgang. Selv om det er dårligere lysforhold da, vil det dynamiske området til kameraene hjelpe meg med å fange inn alle høydepunktene og skyggedetaljene i scenen”.

uros podoglar sony alpha 7RM2 syklist på fjellsti
© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16-35mm f/4 ZA | 1/1600s @ f/4.0, ISO 320

For actionbilder sier det seg selv at den andre viktige funksjonen er det raske kontinuerlige autofokuset og burst med bildehastighet på 10fps. “Kontinuerlig autofokus er viktig for min arbeidsmetode. Det gjør at jeg kan fange inn alle sportsgrenene jeg fotograferer.”

uros podoglar sony alpha 7RM2 kameraet liggende på vannsikkert etui i båt

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16-35mm f/4 ZA | 1/500s @ f/4.0, ISO 50

Ved å være en aktiv sportsmann og forstå bevegelsene til utøverne i tillegg til landskapet, får Uroš bedre innsikt i hvordan han skal få til bildet.

“Det er til stor hjelp om man utøver sporten selv. Det gjør at du ser ting eller forutser ting før du har vært der og kan tenke ut en historie i hodet; du ser ting annerledes enn andre som ikke har vært der eller ikke driver med sporten, noen som bare står der og tar bilder”

uros podoglar sony alpha 7RM2 kvinne i yogastilling på fjelltopp

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16-35mm f/4 ZA | 1/320s @ f/6.3, ISO 50

Og hvordan kan Uroš stadig komme opp med nye ideer? ‘Jeg finner motivasjon i spesielle ting man finner i hverdagen’

ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformat bildesensor
SEL2470GM
E 24-70 mm F2.8 GM
SEL1635Z
Vario-Tessar T* FE 16–35 mm F4 ZA OSS
TEST
SEL2470Z
Vario-Tessar T* FE 24-70 mm F4 ZA OSS
Alejandro Ceresuela
Alpha Universe

Uroš Podlogar

Slovenia

«Det er ikke jobb. Det er lidenskap, kjærlighet faktisk. Finn det som holder deg gående og som får hjertet til å slå litt ekstra. Og følg det helhjertet.»


x