Naturlig lys og hvordan det påvirker bildet

 Albert Dros

Det å la tingene gå sin gang er ikke noe fotograf Albert Dros liker å gjøre, særlig når det gjelder lyset. “Jeg planlegger alt. Når får jeg det beste lyset? Når går solen opp og ned? Hvordan er været? Hvis jeg tar bilder av gjenspeilinger, finner jeg også ut hvordan vindhastigheten og vindretningen blir. Jeg kjenner scenen jeg skal fotografere selv før jeg ankommer.” 

Det er denne omhyggelige oppmerksomheten rundt detaljer som forvandler de fantastiske landskapene i Alberts bilder. Hans øye for komposisjon og farger ble skjerpet i tiden som grafisk designer.

“Jeg begynte ikke å fotografere for alvor før rundt seks år siden, mens jeg var i Hong Kong. Det var så mye å fotografere! Fra neonlysene som tar seg flott ut når de gjenspeiles i de våte bygatene, til de ofte uoppdagede åsene, fjellene og nasjonalparkene som ligger bare 45 minutter utenfor byen.”

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-provencelandskap-om-natten-lang-eksponeringstid
© Albert Dros | Sony α7R II | 25s, ISO 6400

Det var i disse omgivelsene Albert ble forelsket i å ta landskapsbilder. “Jeg har funnet ut at jeg kan bruke mange elementer fra min designbakgrunn i landskapsbildene. Fra grunnreglene for komposisjon og bruk av linjer, til måten lyset kan forsterke farger og kontrast på. Det er så mye å leke seg med.”

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-dramatisk-lys-på-vulkan-i-det-fjerne
© Albert Dros | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 10s @ f/1.8, ISO 3200

Planleggingen som ligger bak Alberts bilder er gjort for å gi ham best mulig sjanse til å få fram et flott bilde. Men som alle landskapsfotografer er også Albert underkastet været.

“Det er veldig vanskelig å planlegge etter været, særlig i Nederland. Jeg ser etter alle tegn – de høye skyene, de lave skyene, vindretningen. Det er selvsagt ikke alltid det klaffer og iblant blir bildene dårlige, men jeg elsker å eksperimentere. Noen ganger går jeg bare ut og ser hva som skjer. Ofte har jeg planlagt å gå til et bestemt sted for å ta bilde, men ender med å komme hjem med et annet bilde som jeg ikke hadde tenkt å ta.”

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-amsterdamkanal-om-natten-lang-eksponeringstid
© Albert Dros | Sony α7R II | 30s, ISO 50

Albert bruker bare en håndfull linser, først og fremst FE 12-24mm f/4 G-linsen, ved siden av kameraet for å fange de perfekte vidvinkelbildene av landskapet. Han forklarer: “Jeg bare elsker det brede perspektivet jeg får og kan være veldig kreative med bildene. Ved 12 mm får du dette spesielle perspektivet som ikke mange fotografer har.” Et unntak fra dette er når han går tur i skog og fjell, når han tar med seg FE 70-300mm f/4-5.6 G-linsen på grunn av den lette zoomen, som gir bildene et nytt perspektiv.

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RIII-første-lyset-som-treffer-en-snørik-fjellside
© Albert Dros | Sony α7R II + 70-300mm f/4.5-5.6 G | 1/320s @ f/10, ISO 100

Albert gikk tur i fjellet og brukte linsen da han tok dette spektakulære bildet, en enslig fjelltopp opplyst av solen. 

“Jeg husker godt da jeg fotograferte i fjellene. Ved soloppgang og solnedgang får du denne ettergløden; selv om solen er under horisonten, er fjelltoppene fremdeles høye nok til å bli opplyst. Når du bor i fjellet, vet du dette. Men jeg bor i Nederland, som virkelig er et flatt land. Så for meg var det en stor oppdagelse. Du får ofte det beste lyset 30 minutter før og etter at solen står opp eller går ned. Da får du disse vanvittige fargene. Når du ser på scenen, er det ikke alltid du ser det. Fargene er ikke så sterke, men med kameraet kan du ha lengre eksponering og virkelig få fremhevet dem.”

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-shark-mountain-landskap
© Albert Dros | Sony α7R II + 16-35mm f/2.8 GM | 1/50s @ f/8.0, ISO 100

Med all planleggingen og forberedelsene kan Albert skape bilder som bruker enestående naturlig lys for å fremheve skjønnheten. Det gjenstår bare én liten finesse for å få det ferdige bildet. “Jeg liker å forsterke lyset i bildene mine for å få dem til å bli så gode som mulig. Jeg elsker å fotografere med dramaet og lyset som allerede er der, og alt jeg gjør i etterbehandlingen er å forsterke de magiske øyeblikkene.’’

Gode tips for unike landskap

Ta med deg kamera overalt og finn ut hvilken type fotografering du liker best.

Finn din egen stil og ditt eget perspektiv og prøv å gjøre noe annerledes.

Planlegg bildene så mye som mulig før du drar hjemmefra. Dette vil øke sjansen for å få det perfekte bildet.

Sett av masser av tid – dra til stedet en time før du ønsker å ta bildet, for eksempel en time før soloppgang eller solnedgang.

Behandle bildene slik at du forsterker de naturlige fargene og lyset.

 Produkter omtalt i denne artikkelen 
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformat bildesensor
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatkamera med autofokus
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
Albert Dros
Alpha universe

Albert Dros

Nederland

Jeg er besatt av å få det perfekte bildet.

Vis profil


x