Store bilder, små kameraer
Sony RX10 IV har allsidigheten til et stort kamera med utskiftbart objektiv i en liten pakke som er enkelt å bruke for ivrige naturfotografer. Med et supertelefotoobjektiv med høy oppløsning på 600 mm har kameraet evnen til å enkelt ta ekstreme nærbilder.
Fotografene Gustav Kiburg og Alexander Heinrichs forteller oss hvordan fleksibiliteten til Sony RX10 IV gjør det mulig for dem å ta utrolige naturbilder, uten å gi avkall på bildekvaliteten. For naturfotograf Gustav Kiburg er fotografering en flukt fra det travle hverdagslivet. Men som han sier, liker han å få med skjønnheten til verden vi lever i. Ikke bare dyr på eksotiske steder, men også de som er like flotte i hagene våre eller lokale nabolag.
Fotograf Alexander Heinrichs derimot forteller alltid historier med bildene sine – enten det er fotografering av mote- eller reklamebilder eller dyrelivet på de afrikanske slettene.
‘Jeg ser etter de spesielle øyeblikkene. Etter en stund begynner du å få en følelse for hva dyret kommer til å gjøre. Jeg tar ikke bilde etter bilde. I stedet venter jeg på det perfekte øyeblikket. Hvert bilde er som et lite kunstverk. Jeg viser bildet slik det appellerer til meg med min egen stil’
Alexander Heinrichs venter på et spesielt øyeblikk, som på dette perfekt timede bildet av en pelikan i ferd med å lande, som ble tatt med RX10 IV.
‘Når du reiser gjennom den afrikanske ørkenen i 45 varmegrader, merker du hver kilo du må bære med deg. Derfor lot jeg ofte det mer klumpete kamerautstyret være igjen og gikk ut for å fotografere med bare RX10 IV’.
Allsidigheten til RX10 IV-objektivet betyr at det er akkurat som når du tar nærbilder hjemme siden det er telefotobilder fra stor avstand. Med dette bildet av en kameleon hadde Heinrichs stor nytte av en bildehastighet på 24fps for å fange det rette øyeblikket da kameleonen fanget insektet med tungen.
For Gustav Kiburg, derimot, var værforholdene noe ganske annet:
‘Jeg oppholdt meg i Norge i tre dager for å fotografere spekkhuggere med RX10 IV. Det var 20 minusgrader og jeg fotograferte spekkhuggere fra en liten RIB-båt. Det var høye bølger og kameraet måtte tåle flere dusjer av saltvann om dagen, men det fungerer fortsatt perfekt.’
Gustav klarte også å ta ekstreme nærbilder av fugler, til tross for at han sitter langt fra motivene, takket være den kraftige 24–600 mm zoomlinsen.
Begge fotografer er mer vant til å bruke kameraer med utskiftbare objektiver, men RX10 IV har mange av funksjonene de bruker i mindre skala. I Namibia utnyttet Heinrichs kameraets store zoomrekkevidde til fulle.
‘Jeg tok bare med meg RX10 IV – det er enklere å jobbe med og er raskere. For eksempel fanget jeg inn en elefant som kom helt inntil bilen vår. Hvis jeg hadde måttet skifte objektiv på det store kameraet, ville det ha tatt for lang tid og jeg ville ha gått glipp av bildet. I stedet zoomet jeg bare ut og fikk bildet.’
Under oppholdet i Norge var det lignende for Gustav:
‘Vekten til RX10 IV er 1 kg og takket være 4,5-trinns optisk stabilisering trenger du ikke å bruke et tre- eller enbensstativ. Du kan holde kameraet lengre slik at du kan reagere raskere. Når flokker av sjøfugl flyr rundt eller jeg venter på at det skal dukke opp en hval, kan jeg fyre løs i én retning og plutselig skjer det noe i den andre retningen som gjør at jeg må reagere, snu og fyre av med det samme. Autofokussystemet er superraskt og reagerer øyeblikkelig’.
Gustav foretrekker å fotografere i overskyet vær på grunn av det myke lyset som oppstår, slik som i dette bildet av en havsule. Selv med det svakere lyset kan autofokussystemet og det lange objektivet til RX10 IV fange inn dette fantastiske øyeblikket. Han oppsummerer hvorfor RX10 IV er et flott allsidig kamera:
‘Det er for folk som vil ha det morsomt utendørs, men ikke ønsker å drasse med en veske full av objektiver. Det har en alt i ett-løsning; flott ved dårlig lys, med stødig autofokus og så presis søking at det kan fotografere fugler i flukt. Kombinert med muligheten til å ta makrobilder – alle de viktigste tingene folk vil gjøre med et kamera’.
Topp tips for fotografering av dyreliv
«Dårlig vær er fargevær»