Alpha Universe Story Detail
Alpha Universe Story Detail
Utenfor rutinen 

Giovanni Auletta 

Sportsfotografen Giovanni Auletta har reist rundt i verden i 20 år, og tatt bilder av nesten alle typer sportsarrangementer. Han spesialiserer seg i skisport og sykling, men på grunn av mangelen på sportsaktiviteter under covid-19, «ville det vært umulig å fortsette å jobbe innen disse to disiplinene», forteller han.

«Jeg tok ferie den første uka av nedstengningen», forsetter Auletta, «og den andre uka rengjorde jeg kameraet og justerte innstillingene. Den tredje uka dro jeg ut tidlig om morgenen for å ta bilder av den forlatte byen min, og uten å være klar over det hadde jeg begynt å jobbe igjen.»

giovanni auletta sony alpha 9 en gruppe unge turnere strekker ut før en rutine

© Giovanni Auletta | Sony α9 + FE 24–105 mm f/4 G OSS | 1/250 s ved f/4,0, ISO 3200

Giovanni må fremdeles vente før han kan ta bilde av de vanlige motivene sine, så han bruker restriksjonene for å finne ny inspirasjon, og har slått seg til ro med et motiv som har sin egen historie om motstandsdyktighet og tilpasning. «Jeg ønsket å jobbe på et sted med en sterk identitet og historie, så jeg valgte å følge turnerne ved S.D.G FORZA E CORAGGIO», forklarer han. «Det var den første idrettsforeningen i Milano, som ble etablert i 1870 og har overlevd to verdenskriger, så det er et sted som vet hva det betyr å tilpasse seg og være motstandsdyktig.»

I stedet for individer, har Giovanni valgt å fokusere på grupper som kommer sammen etter den lange isolasjonen. Han valgte rytmisk gymnastikk-gruppen som sitt motiv, og legger til at han «ville rette oppmerksomhet mot en idrett som ikke alltid er i søkelyset, men som utføres med samme engasjement og lidenskap som andre, mer berømte idretter.»

giovanni auletta sony alpha 9M2 turner bøyer seg mens hun balanserer en ball i hånda

© Giovanni Auletta | Sony α9 II + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/1250 s ved f/2,8, ISO 1600

Selv om det å ta bilder av turnere ikke var nytt for Giovanni, hadde han aldri gjort det «på en så intim måte», og naturligvis var forskjellene på motivene mangfoldige, sammenlignet med skisport. «For det første er turn en innendørsidrett, så det er mye mindre lys, men det finnes også fysiske forskjeller», forklarer han. «For eksempel, ved skisport er avstandene mye større, og timingen mer nøyaktig. Skisport lar deg bare ta ett bilde, mens i dette prosjektet hadde jeg god tid, og jeg kunne bevege meg og velge riktig plassering for alle atletene, mens jeg tilpasset meg til stedet og lyset.»

Verktøyet til en fotograf må også kunne tilpasses, og som bruker av Sony sine flaggskip, Alpha 9-modellene, vet Giovanni at han kan stole på at kameraet er så allsidig som han trenger. «Innendørs eller utendørs», forklarer han, «når du tar bilder av rask handling, må lukkerhastigheten være veldig rask. Og til tross for de store vinduene, var gymsalen likevel et miljø med lite lys, så det var en god test for utstyret mitt. Som vanlig, sto Alpha 9 II med glans, og lot meg jobbe med veldig høye ISO-er uten å miste kvalitet. På grunn av dette, kunne jeg stole på at auto-ISO-en justerte seg etter lyset – og på et sted som dette med varierende lys, var det essensielt.»

giovanni auletta sony alpha 9M2 turner balanserer en ball på de utstrakte armene sine

© Giovanni Auletta | Sony α9 II + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/1250 s ved f/2,8, ISO 3200

Andre aspekter ved Alpha 9 IIs ytelse bidro også til Giovannis intime bildeserie. «Jeg klarer meg ikke lenger uten Sonys AF på øye i sanntid», innrømmer han. «Den fungerer perfekt, og holder fokuset der jeg trenger det, mens jeg konsentrerer meg om andre aspekter ved bildet. Den fungerer til og med under sterk bakgrunnsbelysning, og andre elementer som turnernes sløyfebånd som passerer i forgrunnen – den blir aldri forvirret.»

Den elektroniske søkeren til Alpha 9 II-kameraet var også viktig: «kameraet mislyktes aldri når motivet kontinuerlig bevegde seg mellom lys og skygge, og eksponeringen reagerte på lysforholdene. Den lydløse lukkeren lot meg være helt diskré mens jeg jobbet med atletene som om jeg ikke var til stede», legger han til.

giovanni auletta sony alpha 9M2 turnere sprer seg symmetrisk på gulvet

© Giovanni Auletta | Sony α9 II + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/640 s ved f/2,8, ISO 3200

Giovanni tar bilder i 20 bilder per sekund, og forteller: «Det er alltid viktig å vite hvilken idrett du tar bilder av, slik at du kan forutse bevegelsene. I dette tilfellet, siden jeg ikke er ekspert på turn, var Alpha 9 II sitt 20 bps-serieopptak veldig nyttig, og lot meg velge det perfekte bildet.»

Giovanni brukte 24–105 mm f/4 G OSS til vidvinkelbilder, men for det meste sliteren 70–200 mm f/2,8 GM OSS for å være «på riktig avstand fra atletene – ikke påtrengende og ikke for langt borte fra scenen», mens blenderåpningen på f/2,8 lot ham jobbe med et grunt dybdefelt for å trekke frem modellene i en mørk gymsal. «I mange av bildene», forklarer han, «ønsket jeg å konsentrere meg om atletenes bevegelser, så jeg stilte blenderåpningen på maks, og isolerte kroppsformene og poseringene deres i kontrast med omgivelsene.»

giovanni auletta sony alpha 9M2 to turnere legger seg ned i kontrollerte positurer med et rør under ryggene sine

© Giovanni Auletta | Sony α9 II + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/500 s ved f/2,8, ISO 3200

«Denne jobben», avslutter Giovanni, «har lært meg at du aldri slutter å lære, fra et teknisk synspunkt så vel som det menneskelige aspektet. Som fotografer må vi, på samme måte som atleter, holde oss aktive, både fysisk og mentalt, og læring og tilpasning er en stor del av dette. Jeg savner fjellene, og gleder meg til vintersesongen starter igjen, men jeg har lært at gymnastikk er en idrett som utføres med enorm lidenskap og kjærlighet, så nå er også den en del av hjertet mitt.»

Medfølgende produkter
ILCE-9M2
α9 II fullformatkamera med profesjonelle funksjoner

ILCE-9M2

ILCE-9
α9 med stablet fullformats CMOS-sensor

ILCE-9

SEL24105G
FE 24-105mm F4 G OSS

SEL24105G

SEL70200GM

FE 70-200mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

Relaterte artikler
Giovanni Auletta
alpha universe

Giovanni Auletta

Italia

Fotografering er den beste måten å dele øyeblikk på, med alle og enhver, samtidig.

Vis profil


x