laurent baheux sony alpha 9 en hunnløve ligger tålmodig og holder utkikk bak høyt gress i savannen

Majestetisk stolthet: Fotografere afrikanske løver

Laurent Baheux

«Fotografering av løver er som jakt for meg – å fange drømmebildet av dyrenes konge midt i et tapt paradis», sier Laurent Baheux.

laurent baheux sony alpha 9 majestetisk profilbilde av et løvehode © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/1000s @ f/11, ISO 1600

For turister på safari i Afrika er målet å se og fotografere så mange dyr som mulig, men for Laurent Baheux har det blitt et livsverk. Han har en dyp kontakt med dyrene og kan fastslå nøyaktig øyeblikket da han følte han måtte vie sin tid til å fortelle historier om disse unike dyrene.

laurent baheux sony alpha 9 hannløve som ser til siden med lyset som treffer manken © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/500s @ f/11, ISO 6400

«En løve sto på en knaus med øyne som tar inn de store slettene med stor ro og makelighet, vinden rusket i den imponerende manken», forklarer han. «Han syntes å gå i ett med naturen rundt seg i den herlige morgenstemningen. Det var et tidløst øyeblikk med optimale fotograferingsforhold: ikke veldig spektakulært, bare en scene som innba til tankeflukt, et øyeblikk som skapte en følelse av kontakt med dyrelivet. Det er mitt oppdrag å fange disse magiske sekundene».

Laurent redegjør for oppdraget sitt gjennom sort/hvitt-bilder som avslører mer enn den rent fysiske formen til disse dyrene. I stedet blir de aktører i sin egen historie, som er noe Laurent håper vil øke bevisstheten og hjelpe til med bevaringsarbeidet.

laurent baheux sony alpha 9 en hunnløve ligger tålmodig og holder utkikk bak høyt gress i savannen © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640s @ f/11, ISO 1250

Men hvorfor velger han å ta sort/hvitt-bilder?

«For meg er sort/hvitt essensen av fotografering – akkurat som lys og skygge. Ved å bruke sort/hvitt kan jeg enklere fokusere på formene og komposisjonen til bildet. Farger fascinerer oss, men de fungerer også som en distraksjon og hindrer en dypere studie av det fotograferte motivet. Sort/hvitt gir en mer personlig tolkning.»

laurent baheux sony alpha 9 fugleperspektiv av en hunnløve som ligger rolig i gresset © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640s @ f/11, ISO 2500

Laurent bruker tre forskjellige Sony-kameraer til å ta bildene sine – Sony α9, α7R III og et α7 III. Hvert kamera tjener sine egne formål, avhengig av hva han forsøker å fange. α9-kameraet er bygd for fart – og gjør at Laurent kan fotografere de store kattdyrene som spurter ved 20 bps – mens de 42,4 megapikslene til α7R III-kameraet gjør at han kan fange de minste detaljene. α7 III-kameraet fungerer som et allround-kamera med god dynamisk rekkevidde og rask autofokus.

Det som er felles for alle tre kameraer er måten Laurent bruker den elektroniske søkeren på for å komponere og vise bildet i sort/hvitt: «Den elektroniske søkeren på Sony-kameraene gjør at jeg kan fotografere på denne måten, og jeg elsker denne funksjonen. Jeg kan til og med tilpasse kontrastnivåene etter egen smak, slik at jeg vet hvordan bildet vil se ut før jeg trykker på lukkeren.»

laurent baheux sony alpha 9 profilbilde av en hunnløve som snuser i luften © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640s @ f/11, ISO 1600

Kameraet er innstilt, og Laurent er klar til å fotografere. Han planlegger aldri bildene sine på forhånd, men lar naturen fortelle historien. Løver er ville rovdyr, og i tillegg til deres majestetiske fremtoning ligger det også en følelse av dyrenes rene kraft.

Laurent forteller: «Som historieforteller forbereder jeg aldri bildene mine – jeg vet at naturens begivenheter alltid vil være fantastiske og uforutsigbare. Jeg ønsker å beholde denne oppriktige og meditative siden. Jeg ønsker ikke å trenge meg på. Dette betyr at mitt fotografiske oppdrag ikke har noen ende.»

laurent baheux sony alpha 9 hunnløve som sitter i et tre og betrakter omgivelsene nøye © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/1000s @ f/11, ISO 4000
«Løver er fascinerende dyr som har en enorm tilstedeværelse», fortsetter han. «Du glemmer ikke et møte med en vill løve i sitt naturlige miljø. Et møte ansikt til ansikt er fantastisk fordi vi føler styrken og makten til dyret, men også sårbarheten og sympatien det vekker».

Ansikt til ansikt-nærheten som Laurent skaper, gir tilskueren en følelse av at man kan strekke ut hånden og berøre løvene i bildene hans. Sannheten er imidlertid at Laurent ikke bare holder trygg avstand, men en avstand som gjør at løvene oppfører seg naturlig, slik at han ikke påvirker dem og derigjennom bildet.

laurent baheux sony alpha 9 en løve som ligger med ungene sine i skyggen av et tre © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/800s @ f/11, ISO 2500

«Jeg blir ofte spurt om hvordan nær jeg kommer dyrene. Jeg kommer faktisk aldri veldig nær», fortsetter han: «Jeg bruker for det meste Sony 70–200 mm f/2,8 G Master-objektivet, eller telefotoobjektivet 100–400 mm f/4,5–5,6, iblant også med 2x-konverterer for en fokallengde på 800 mm. Det er disse lange objektivene som gir inntrykket av at jeg er tett på. For bredere bilder som viser mer av habitatet bruker jeg også Sony 16–35 mm f/2,8 G Master-objektivet. Hvert objektiv bidrar til å fortelle en annen del av historien».

Han tilføyer: «Jeg bruker heller ikke stativ og støtter meg heller til den innebygde og objektivbaserte stabiliseringen. Det gjør at jeg kan være svært mobil, noe som er viktig for at jeg skal kunne utforske og skape interessante komposisjoner.»

laurent baheux sony alpha 9 hodebilde at en hannløve som ligger i krattet © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/500s @ f/11, ISO 1250

Og til dem som vil begynne å fortelle historien om dyrelivet rundt seg, har Laurent et viktig råd – «vær alltid beredt. Naturen er så spesiell, og den samme scenen vil aldri skje to ganger».

Medfølgende produkter

Laurent Baheux

Laurent Baheux | France

«Ingen bur, ingen innhegninger, intet sirkus, ingen dyrehage. I frihet, i det fri. Fangenskap er en fysisk og mental tortur for alle levende vesener. Både dyr og mennesker»

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement