«Fotografering av løver er som jakt for meg – å fange drømmebildet av dyrenes konge midt i et tapt paradis», sier Laurent Baheux.
For turister på safari i Afrika er målet å se og fotografere så mange dyr som mulig, men for Laurent Baheux har det blitt et livsverk. Han har en dyp kontakt med dyrene og kan fastslå nøyaktig øyeblikket da han følte han måtte vie sin tid til å fortelle historier om disse unike dyrene.
«En løve sto på en knaus med øyne som tar inn de store slettene med stor ro og makelighet, vinden rusket i den imponerende manken», forklarer han. «Han syntes å gå i ett med naturen rundt seg i den herlige morgenstemningen. Det var et tidløst øyeblikk med optimale fotograferingsforhold: ikke veldig spektakulært, bare en scene som innba til tankeflukt, et øyeblikk som skapte en følelse av kontakt med dyrelivet. Det er mitt oppdrag å fange disse magiske sekundene».
Laurent redegjør for oppdraget sitt gjennom sort/hvitt-bilder som avslører mer enn den rent fysiske formen til disse dyrene. I stedet blir de aktører i sin egen historie, som er noe Laurent håper vil øke bevisstheten og hjelpe til med bevaringsarbeidet.
Men hvorfor velger han å ta sort/hvitt-bilder?
«For meg er sort/hvitt essensen av fotografering – akkurat som lys og skygge. Ved å bruke sort/hvitt kan jeg enklere fokusere på formene og komposisjonen til bildet. Farger fascinerer oss, men de fungerer også som en distraksjon og hindrer en dypere studie av det fotograferte motivet. Sort/hvitt gir en mer personlig tolkning.»
Laurent bruker tre forskjellige Sony-kameraer til å ta bildene sine – Sony α9, α7R III og et α7 III. Hvert kamera tjener sine egne formål, avhengig av hva han forsøker å fange. α9-kameraet er bygd for fart – og gjør at Laurent kan fotografere de store kattdyrene som spurter ved 20 bps – mens de 42,4 megapikslene til α7R III-kameraet gjør at han kan fange de minste detaljene. α7 III-kameraet fungerer som et allround-kamera med god dynamisk rekkevidde og rask autofokus.
Det som er felles for alle tre kameraer er måten Laurent bruker den elektroniske søkeren på for å komponere og vise bildet i sort/hvitt: «Den elektroniske søkeren på Sony-kameraene gjør at jeg kan fotografere på denne måten, og jeg elsker denne funksjonen. Jeg kan til og med tilpasse kontrastnivåene etter egen smak, slik at jeg vet hvordan bildet vil se ut før jeg trykker på lukkeren.»
Kameraet er innstilt, og Laurent er klar til å fotografere. Han planlegger aldri bildene sine på forhånd, men lar naturen fortelle historien. Løver er ville rovdyr, og i tillegg til deres majestetiske fremtoning ligger det også en følelse av dyrenes rene kraft.
Laurent forteller: «Som historieforteller forbereder jeg aldri bildene mine – jeg vet at naturens begivenheter alltid vil være fantastiske og uforutsigbare. Jeg ønsker å beholde denne oppriktige og meditative siden. Jeg ønsker ikke å trenge meg på. Dette betyr at mitt fotografiske oppdrag ikke har noen ende.»
«Løver er fascinerende dyr som har en enorm tilstedeværelse», fortsetter han. «Du glemmer ikke et møte med en vill løve i sitt naturlige miljø. Et møte ansikt til ansikt er fantastisk fordi vi føler styrken og makten til dyret, men også sårbarheten og sympatien det vekker».
Ansikt til ansikt-nærheten som Laurent skaper, gir tilskueren en følelse av at man kan strekke ut hånden og berøre løvene i bildene hans. Sannheten er imidlertid at Laurent ikke bare holder trygg avstand, men en avstand som gjør at løvene oppfører seg naturlig, slik at han ikke påvirker dem og derigjennom bildet.
«Jeg blir ofte spurt om hvordan nær jeg kommer dyrene. Jeg kommer faktisk aldri veldig nær», fortsetter han: «Jeg bruker for det meste Sony 70–200 mm f/2,8 G Master-objektivet, eller telefotoobjektivet 100–400 mm f/4,5–5,6, iblant også med 2x-konverterer for en fokallengde på 800 mm. Det er disse lange objektivene som gir inntrykket av at jeg er tett på. For bredere bilder som viser mer av habitatet bruker jeg også Sony 16–35 mm f/2,8 G Master-objektivet. Hvert objektiv bidrar til å fortelle en annen del av historien».
Han tilføyer: «Jeg bruker heller ikke stativ og støtter meg heller til den innebygde og objektivbaserte stabiliseringen. Det gjør at jeg kan være svært mobil, noe som er viktig for at jeg skal kunne utforske og skape interessante komposisjoner.»
Og til dem som vil begynne å fortelle historien om dyrelivet rundt seg, har Laurent et viktig råd – «vær alltid beredt. Naturen er så spesiell, og den samme scenen vil aldri skje to ganger».
«Ingen bur, ingen innhegninger, intet sirkus, ingen dyrehage. I frihet, i det fri. Fangenskap er en fysisk og mental tortur for alle levende vesener. Både dyr og mennesker»