Når sommeren langsomt blir et fjernt minne, gir høstfargene det perfekte bakteppet for dyrelivfotograf Gustav Kiburg. «Jeg tenker alltid på farger», forteller han. Jeg tenker på hvor jeg bør sitte og hvordan bakgrunnen blir. Jeg tenker over hvor en grein på treet befinner seg og hvilken farge bladene i bakgrunnen har. Det er alltid mye å tenke over før jeg i det hele tatt begynner å fotografere».
På en av hans første turer forrige høst dro Gustav til skogs for å fotografere røde ekorn med Sony α7R IV. «Det er morsomme dyr. De er fine å fotografere om høsten. På denne årstiden blir pelsen tykkere, og de får hår rundt ørene for å beskytte dem i vinterkulden».
Siden ekorn er små og raske, er det naturlig å tenke at et kamera med raskere ytelse, slik som Sony α9 II, ville være bedre til å fotografere dem, men Gustav har mange begrunnelser til at α7R IV var det ideelle kameraet til dette prosjektet.
Om høsten er ekorn veldig aktive, forteller Gustav. Da er de opptatt med å grave ned mat til vintermånedene. Så på hvilken måte hjalp α7R IV ham med å fange dette? «Vel, jeg fant ut at kameraet var ideelt til å fange aktivitetene og bevegelsene deres», sier han. «Man får frem utrolig mange detaljer med sensoren på 61,2 millioner piksler, noe som gir meg fleksibiliteten til å beskjære bildet og likevel ha nok detaljer til å lage store trykk. Jeg pleier å si at når du fotograferer dyreliv, kan du aldri ha nok ‘rekkevidde’. Med det mener jeg fokallengde. Så det å ha mulighet til å beskjære for å perfeksjonere komposisjonen er fantastisk».
Objektivets fokallengde er selvsagt viktig ved fotografering av dyreliv, og som mange andre fotografer har Gustav Sony FE 400 mm f/2,8 GM-objektivet som en av favorittene. Han brukte det til bildene av de røde ekornene. FE 200–600 mm f/5,6–6,3 G OSS-objektivet er imidlertid en annen av Gustavs favoritter og et objektiv han anbefaler til amatørfotografer, som kanskje ønsker å prøve seg på å fotografere dyreliv. «For meg er det perfekte objektivet», sier han. «Det har en flott fokallengde for dyreliv; når jeg er i skogen og skal fotografere et ekorn, kan jeg bruke en fokallengde på 300 mm, men hvis jeg så oppdager en liten fugl i et tre kan jeg raskt zoome inn til 600 mm. Og det har 11 blenderåpningslameller som bidrar til at bokehen på bakgrunnen blir fantastisk og får motivet til virkelig å stå ut».
En annen overraskelse med α7R IV er hastigheten på autofokus. Gustav bruker AF-sporingen og har funnet ut at det er fullt ut i stand til å holde tritt med dyrene. «Mens jeg fotograferte, fanget sidesynet inn en hønsehauk som gikk inn for landing på en grein», forklarer han. «De flyr veldig fort, så du har ikke lang tid til å reagere eller planlegge bildet. Jeg snudde meg, og på et øyeblikk hadde kameraet låst seg på målet og tatt bildet- du må reagere veldig raskt, men kameraet holder følge».
En ting Gustav er veldig opptatt av er farger, og han snakker varmt om dårlig vær. «Dårlig vær er fargevær», forkynner han. «Jeg liker ikke solen. Den gir hardt lys, og når du har hardt lys, får du harde skygger. Jeg går alltid ut i overskyet vær fordi det er da fargene trer frem. Med objektivkontrast kan du se alle de sterke, naturlige fargene, særlig om høsten. Iblant bruker jeg også et polarisasjonsfilter for å forsterke fargene, særlig i vått skoglandskap. Alle disse fargene bidrar til å fremheve ekornenes naturlige miljø, og de fungerer som det perfekte bakteppet for de livfulle, røde vinterpelsene deres».
Etter en lang dag med fotografering i skogen, av ekorn og fugler og alle andre dyr han kommer over, sier Gustav at han lett kan ta 1000 bilder på en dag. Men hva skjer med alle fotografiene? Med en sensor på 61 millioner piksler blir det mye bildedata som skal lagres. «Jeg beholder de beste 10 til 15, deretter sletter jeg de andre 985!» ler Gustav. «Jeg forstår ikke de som bekymrer seg over at de trenger mye mer lagringsplass på grunn av den høyere oppløsningen på bildene. Jeg vil dele de beste bildene med folk, ikke det som kommer som nr. 100 på listen. Jeg kommer aldri til å bruke noen av de andre bildene, de ender bare opp med å ta opp plass på harddisken og aldri bli vist, så jeg sletter dem bare – problemet er løst!»
«Dårlig vær er fargevær»