pablo gil sony alpha 7RM3 nærbilde av fruktgelé på en tallerken opplyst av et søkelys

Matfotografering i søkelyset

Pablo Gil

Fyllys, kantlys, snute, grid, flagg, reflektorer – dette er bare noen av faktorene matfotografer må tenke på når de planlegger bildene sine. Som med matlaging, er det å ta bilde av retter en intrikat kunst.

Men hva om det ikke var så komplisert? Hva om du fjerner alt i bildene, bortsett fra ett enkelt lys? Og hva om sirkelen som dette ene søkelyset former, erstatter behovet for en tallerken? Dette er ideen bak det siste prosjektet til matfotografen Pablo Gil, tatt med de pålitelige kameraene hans Sony α7R III og α7R IV.

pablo gil sony alpha 7RM4 en oransje blancmangé slående opplyst med sterkt lys som forårsaker lange skygger

© Pablo Gil | Sony α7R IV + FE 100mm f/2.8 STF GM OSS | 1/250s @ f/8.0, ISO 100

«Alt stammer fra ønsket mitt om å finne nye måter å lyse opp og ramme inn mat på, men i minimalistisk stil», forklarer Pablo. «Erfaringen fikk meg til å redusere lyskildene til det absolutte minimum, og jeg gikk bort fra det klassiske myke lyset, og begynte å leke med hardt retningsbestemt lys. Avhengig av hvor vi plasserer lyset, kan vi se bemerkelsesverdig interessante teksturer og gjennomsiktige effekter. Dette gjør at flere av egenskapene til motivet kommer frem, for eksempel hvordan en grønnsak er litt brent, eller teksturen til et perfekt stekt kjøttstykke, som i dette bildet.»
pablo gil sony alpha 7RM3 et saftig kjøttstykke og mais nøye plassert på en hvit tallerken

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/250s @ f/5.6, ISO 50

Når man fjerner den komplekse lyssettingen fra bildene, blir det til at de kun handler om mat, og de havner i søkelyset som et kunstverk – en skulptur laget av en kokk. «Vi ville ikke ha andre elementer som overskygger maten visuelt, ikke engang tallerkenenen», forteller han. «Det var der ideen om å bruke faktisk lys til å forme tallerkenenen kom fra, og jeg tror dette bildet er et perfekt eksempel på mat der det helt klart er i sentrum.»

pablo gil sony alpha 7RM3 en rekechips dekorert med gelé og chilibiter vågalt lyssatt på en hvit tallerkenen

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 100mm f/2.8 STF GM OSS | 1/250s @ f/16, ISO 100

«Vi brukte et rundt, hvitt lys med litt myke kanter», fortsetter han, «projektert som et scenelys, skapt med en Profoto B10-blits og en snute med bikube-grid. Slike kreasjoner, ofte sammen med kokker som har Michelin-stjerner, er kunstverk i seg selv. Behandlingen er ekstremt eksklusiv, og tilpasset hvert verk, i struktur, komposisjon og farger.»

pablo gil sony alpha 7RM3 pasta toppet med tomat på mais plassert på en tallerken med gjenskinn opplyst av et søkelys

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/250s @ f/5.6, ISO 50

Lyssettingen er spesielt viktig for å ta matbilder. Måten Pablo lyssetter bildene sine på kan endre totalt hvordan bildet ser ut og føles. «Lyset er hovedtemaet i denne fortellingen. Det forteller oss om stemningen; det røper det vi vil vise og gjemmer hemmeligheter», avslører Pablo. «Det er utvilsomt det kraftigste våpenet, sammen med farger, og det lar oss fortelle historier med bare ett bilde.»

pablo gil sony alpha 7RM3 tre mais-tacoer fylt med kjøttdeig plassert på en svart tallerken med gjenskinn

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 100mm f/2.8 STF GM OSS | 1/250s @ f/16, ISO 200

Pablo bruker første og fremst Sony α7R III og α7R IV-kameraene sine i prosjektet på grunn av sensorene deres. I og med at han tok kommersielle bilder som krevde så mye detaljer som mulig, ga sensorene med oppløsning på 42,2 og 61 megapiksler ham all oppløsningen han trengte. Men det handler ikke bare om antall piksler. «Jeg elsker definisjon og farge, og med de høyoppløselige BSI-sensorene kan jeg fange en større dynamisk rekkevidde og mer skarphet. For eksempel, i dette bildet er detaljene i høylysene og skyggene utrolige.»

Sammen med kameraene bruker Pablo flere objektiver, men han har likevel to favoritter:

«Sony FE 100 mm f/2,8 G Master OSS har et jevnt fokus som nesten er magisk», sier han begeistret, «og Smooth Transition Focus (STF) skaper uskarp bakgrunns-bokeh som smelter bakgrunnene på en organisk og vidunderlig måte som nesten ingen andre objektiver klarer.» Så har vi Sony FE 90 mm f/2,8 G Macro-objektivet: «Det er fantastisk», sier Pablo, «fordi det lar meg ta ekstreme nærbilder, og skaper bilder som er skarpere enn kokkekniver!»
pablo gil sony alpha 7RM3 sitronsorbetkule på toppen av et hvitt plastlokk

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 100mm f/2.8 STF GM OSS | 1/60s @ f/16, ISO 200

Matfotografering har blitt utrolig populært takket være påvirkningen fra sosiale medier, og det kan være vanskelig å ta virkelig originale bilder som skiller seg ut blant de vanlige, rustikke bildene tatt i fugleperspektiv, som man ser stadig oftere.

«Det beste rådet jeg kan gi, også generelt for alle typer jobber, er å tøye grensene og de etablerte reglene, som ofte er innskrenkende», sier Pablo. «Bare ha det gøy mens du leker med lyset og kameraene. Ved å utforske ulike oppsett, og leke med rammer og lysretninger, vekker vi instinktene våre og forbedrer intuisjonen vår. Og så», sier han og smiler, «blir vi ofte positivt overrasket.»

Medfølgende produkter

Pablo Gil

Pablo Gil | Spain

«Et bilde lyver aldri – mine kan»

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement