På grensen til det ekstreme

Jaakko Posti

“Jeg liker å lide litt for fotografiene mine; utfordre meg selv for å ta dem. Når jeg bare stopper bilen og tar bilder fra veikanten, setter jeg aldri like stor pris på bildene som når jeg må klatre opp et fjell på ski. Været og strevet gir en ekstra verdi til bildet, i alle fall for meg.”

jaakko posti sony alpha 9 mann som svever i luften mens han hopper under et bakkeløp

© Jaakko Posti | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 250

Jaakkos fotografkarriere startet med hans lidenskap for utendørsaktiviteter. Jaakko vokste opp med det spektakulære landskapet i Nord-Finland og begynte å interessere seg for å utforske verden rundt seg gjennom turgåing, skikjøring og terrengsykling. Som mange andre tok han med seg kameraet for å dokumentere turene med vennene sine.

 “For hver gang jeg dro på tur, ble jeg bare mer glad i å fotografere,” sier Jaakko: “Så fikk jeg meg et nytt kamera og alt begynte å bli litt mer seriøst. Nå tenker jeg at det er 50/50; fotograferingen og videoarbeidet jeg gjør går hånd i hånd med lidenskapen for utendørsaktivitetene.”

jaakko posti sony alpha 7RII skikjører i full fart nedover mellom trær

© Jaakko Posti | Sony a7R II + FE 55 mm f/1,8 ZA | 1/1000 s @ f/4,0, ISO 1000

Det er ingen enkel ting å få til. Fysisk å ta bilder ved temperaturer som kan nå helt ned til -35 grader kan være skikkelig utfordrende. Selv det mest grunnleggende som å betjene et kamera med hansker kan være vanskelig, men det som mange fotografer ikke innser er at du også kan ha behov for å tenke over hvordan du puster!

jaakko posti sony alpha 7RII mann som kjører ski nedover et juv i full fart

© Jaakko Posti | Sony a7R II + 25 mm f/2,0 | 1/2500 s @ f/9,0, ISO 400

“Jeg pleier å bruke to par hansker,” forklarer Jaakko. “Jeg forsøker å beholde de tykke hanskene på fordi jeg fremdeles kan håndtere de elementære funksjonene til kameraet – blenderinnstillingene, AF-punktet og selvsagt lukkeren. Men hvis jeg trenger mer fininnstillinger, tar jeg av de tykke hanskene og bruker de tynnere og tettsittende hanskene jeg har under. Da blir det mye enklere å håndtere kameraet. Det er viktig å finne skikkelige hansker som passer ditt behov når du tar bilder i skikkelig kaldt vær; du må huske at selve kameraet er av magnesium – når det er -30 grader, kan kameraet bli veldig kaldt å ta på.”

jaakko posti sony alpha 9 snøbrettkjører poserer med snøbrett og bil mot snølandskap

© Jaakko Posti | Sony a9 + FE 35 mm f/1,4 ZA | 1/80 s @ f/2,2, ISO 50

Når det er så kaldt, er det viktig å ikke bare forberede deg selv, men også kameraet. Under slike kalde værforhold kan du ikke engang puste på kameraet siden fuktigheten i pusten så å si øyeblikkelig fryser fast på skjermen, EVF eller overflaten på et objektiv.

“Noen fotografer oppbevarer kameraet på innsiden av jakken, men da må du være forsiktig med fuktigheten som kan dannes av kroppssvette. Den fuktigheten kan fryse raskt til når den utsettes for den ekstreme kulden; det stopper ikke når du kommer innendørs heller, så du må la kameraet og objektivene ligge i sekken for å la luften inne i posen og kameraene akklimatisere seg gradvis. Det er mye å tenke over, men for meg har det blitt helt naturlig.”

jaakko posti sony alpha 7 fugleperspektiv med en skikjører som farer nedover en bratt bakke

© Jaakko Posti | Sony a7 + FE 70–200 mm f/4 G OSS | 1/2000 s @ f/8,0, ISO 320

Jaakko forteller at et av de viktigste elementene når han tar bilder i ekstrem kulde er å ha det rette utstyret. “Jeg bruker alltid Sony α7R III- og Sony α9-kameraene og har aldri hatt noen problemer med å fotografere i kulden,” forteller han. “Jeg har tatt bilder i -35 grader, og det nye NP-FZ100-batteriet til kameraene fungerer fremdeles og gjør at jeg kan fotografere. Jeg husker den første vinteren da jeg begynte å bruke kameraene. Det var -25, men på grunn av vinden, var den effektive temperaturen nærmere -30, og jeg kunne fremdeles bare fortsette å fotografere.”

jaakko posti sony alpha 7RII en syklist som sykler langsomt ned en bratt bakke mens solen går ned bak ham

© Jaakko Posti | Sony a7R II + FE 70–200 mm f/4 G OSS | 1/1000 s @ f/5,0, ISO 640

“Jeg har funnet ut at de to kameraene mine utfyller hverandre godt,” fortsetter han: “Og de er begge flotte kameraer å ha med seg. Med α9 kan jeg få den best mulige hastigheten med 20 fps og hurtig autofokus, så når jeg skal fange raske bevegelser, bruker jeg dette. Hvis jeg tar landskapsbilder, eller landskapsscener med en terrengsyklisk eller skikjører, bruker jeg α7R III med sensoren på 42,4 megapiksler for å fange opp flere detaljer. Det gir meg også masser av detaljer I tilfelle jeg trenger å beskjære under redigeringen eller hvis jeg bare ønsker å lage et veldig stort trykk fra et fotografi."

Når det gjelder objektiver, har Jaakko et utvalg han bruker for å gjøre det enklere å ta bilder under slike ekstreme forhold. “Det er noen få hovedobjektiver jeg bruker, sier han, “70-200 mm f/2,8 G Master, 70–200 mm f/4, Sony Zeiss Sonnar 55 mm f/1,8 ZA og 16–35 mm f/2,8 G Master. Jeg elsker Zeiss Sonnar 55 mm f/1,8 ZA-objektivet. Det er skikkelig skarpt og nydelig, særlig til portretter, og 16–35 mm er et fantastisk objektiv ved alle fokuslengder. Det er moro å bruke. De leverer alt jeg trenger når jeg tar bilder utendørs.”

“Når jeg bruker terrengsykkel eller løper, tar jeg med f/4 siden det er lettere og mindre, og det er en viktig grunn til at jeg opprinnelig begynte å bruke Sony Alpha-serien – Jeg fant ut at størrelsen og vekten gjorde det perfekt å ha med i sekken, og det har faktisk blitt mye artigere å kjøre ski og sykle siden det på langt nær er så tungt! Om vinteren blir det naturlig nok mye mørkere, og jeg trenger størst mulig blenderåpning. Da går jeg over til å bruke 70–200 mm f/2,8 GM-objektivet siden det kan fange inn mest lys.”

jaakko posti sony alpha 9 skikjører som undersøker skiene sine ved hjelp av en hodelykt

© Jaakko Posti | Sony a9 + FE 24–70 mm f/2,8 GM | 1/40 s @ f/2,8, ISO 1600

Ekstremvær og lysforholdene kan demotivere noen fotografer, men for Jaakko er dette en del av gleden. “Været og lyset stopper ikke meg,” forteller han. “Jeg bor ved Polarsirkelen, hvor vi har et par timers sol midt på vinteren, men iblant har vi ikke sol i det hele tatt. Men det vi har, er skikkelig gode lysforhold. Den såkalte blåtimen varer faktisk i flere timer her om vinteren, og det er fint å blande med kunstig lys, selv bare lyset fra hodelykten til en skikjører eller terrengsyklist.”

jaakko posti sony alph 7s hytte fra lang avstand på island med nordlyset på himmelen

© Jaakko Posti | Sony a7s + FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1 s @ f/4,0, ISO 3200

Jaakko konkluderer: “Jeg liker dette området veldig godt på grunn av de varierende lysforholdene; sommeren er lys hele tiden og den gylne timen varer hele natten. Om vinteren har vi en lang blåtime som varer i flere timer. Midt på vinteren er himmelen vanligvis nydelig rosa, og så har vi selvsagt nordlyset, som er utrolig å ta bilder av i løpet av vinteren.”

Produkter inkludert i denne artikkelen
ILCE-7S
α7S-kamera av E-typen med sensor med full bilderamme
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformat bildesensor
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatkamera med autofokus
ILCE-9
α9 – speilløst fullformatkamera med stablet CMOS-sensor
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS
SEL2470GM
FE 24–70 mm F2.8 GM
SEL28F20
FE 28 mm F2
SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA
SEL70200G
FE 70–200 mm F4 G OSS
SEL70200GM
FE 70–200 mm F2,8 GM OSS
Jaakko Posti
Alpha Universe

Jaakko Posti

Finland

Det beste som har hendt meg gjennom fotograferingen, er alle stedene og øyeblikkene jeg har fått oppleve – med flotte mennesker som jeg ikke ville ha møtt hvis det ikke var for fotograferingen.

Vis profil


x