gustav kiburg sony alpha 7RM4 tåkete landskap som viser en vindmølle ved daggry

Test av LE-EA5-objektivadapteren

Gustav Kiburg

Sony LE-EA5 er en helt ny adapter, designet for å maksimere bruken av A-type-objektiver på de nyeste E-type-husene, og gir rask og nøyaktig autofokus samt bildeserie i høy hastighet.

Takket være den innebygde motoren kan den til og med gi autofokus til de A-type-objektivene som ikke har det innebygd, samtidig som den fortsatt drar nytte av kameraets fasedeteksjon i fokalplan. Alle disse funksjonene er skjult i en kompakt, elegant sylindrisk design.

sony le ea5-objektivadapter

«Jeg har vært en ivrig Sony-fotograf i årevis, men når jeg byttet til E-type-hus for noen få år siden, har mitt gamle Alpha 99 II samlet støv i skapet. Jeg har samlet ganske mange gode objektiver i løpet av årene, og selv om jeg gradvis har byttet dem ut etter hvert som E-type-systemet vokste, var det et par jeg holdt fast på. Spesielt 300 mm f/2,8 SSM som var ett av mine favorittobjektiver for dyreliv, og 70–200 mm f/2,8 G SSM II, som alltid var et skarpt objektiv. Selvfølgelig ble jeg veldig glad når Sony ba meg om å teste den nye LA-EA5-adapteren, siden det ga meg en unnskyldning til å tørke støvet av de gamle objektivene mine, og se om de var så gode som jeg husket dem.

sony alpha 9M2 med le-ea5-adapter og 70–200 mm a-type-objektiv

Sony Alpha 9 II med LE-EA5 montert på 70–200 mm f/2,8 G SSM II

Jeg har blitt så vant til fokushastigheten til Alpha 9 II og 7R IV med FE-objektivene mine, men jeg var ivrig etter å se hvordan kameraene ville takle de eldre objektivene mine via adapteren. Det første stedet var i en skog i nærheten av landsbyen Hulst. Den er en av mine favoritter, jeg har vært der flere ganger for å fotografere de nydelige ekornene som holder til der, og jeg valgte 300 mm f/2,8 SSM montert på mitt Alpha 7R IV. Det første jeg la merke til med den nye adapteren, var hvor liten og komfortabel den er. Den har ikke det klumpete underhenget som de gamle adapterne har.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 ekorn som står på en grein

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/1250s @ f/2.8, ISO 640

Jeg posisjonerte meg ved et tjern og det tok ikke lang tid før ekornene dukket opp. Når jeg hadde tatt et par bilder, glemte jeg nesten at jeg brukte et gammelt A-type-objektiv – fokushastigheten og nøyaktigheten var strålende. Jeg var ikke sikker på hvordan Øye-AF for dyr ville fungere heller, men det fant ekornets øye og alle bildene var sylskarpe. Jeg foretrekker å ta bilder med håndholdt kamera, siden det gir meg fleksibiliteten til å flytte raskt på meg når ekornene er aktive, og den innebygde stabilisatoren håndterte enkelt alle bevegelser jeg gjorde.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 ekorn som står med potene utstrakt

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/400s @ f/3.2, ISO 800

En vennlig fugl kom også ned til tjernet for å drikke!

gustav kiburg sony alpha 7RM4 fugl drikker fra et tjern i skogen

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/640s @ f/2.8, ISO 800

Neste stoppested var Rotterdam havn. Det er ofte mange racerbåter som kjører på vannet der, og jeg ville se om mitt gamle 70–200 mm f/2,8 G SSM II ville takle å holde fokus på et motiv i bevegelse.

gustav kiburg sony alpha 9M2 sekvens med racerbåtbilder i høy hastighet

© Gustav Kiburg | Sony α9 II + 70-200mm f/2.8 G SSM II | 1/4000s @ f/4.0, ISO 400

Som dere kan se, kunne jeg ikke finne noe å utsette på AF, og når det hadde låst seg på båten, sporet det fokus nøyaktig.

Det siste objektivet jeg ville prøve, var mitt gamle Zeiss 16–35 mm f/2,8 ZA SSM II som var fantastisk. Jeg må innrømme at jeg ikke har savnet det så mye fordi mitt G Master 16–35 mm f/2,8 er så skarpt. Men jeg likte så godt å bruke adapteren, så jeg ville se hvordan det fungerte.

gustav kiburg sony alpha sol skinner gjennom skyene over et rolig tjern ved daggry

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 16-35mm f/2.8 ZA SSM II | 1/13s @ f/18, ISO 50

Den totale opplevelsen jeg hadde med å bruke LE-EA5-adapteren med mine gamle A-type-objektiver, var ekstremt positiv. Alle objektivene jeg prøvde reagerte raskt og ga meg nøyaktig fokus, og det som overrasket meg mest var nøyaktigheten til Øye-AF og AF-sporing. For de fotografene som fortsatt har de gamle A-type-objektivene sine, er LE-EA5 en utmerket investering! Merk

Medfølgende produkter

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

«Dårlig vær er fargevær»

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement