Sony fortsetter å utvide samlingen G Master-objektiver, og introduserer nå FE 12–24 mm f/2,8 G Master – verdens bredeste vidvinkel-zoomobjektiv med f/2,8 blenderåpning*.
Det helt nye designet har tre XA-elementer (Extreme Aspherical) for enestående oppløsning, sammen med to super-ED- og tre ED-glasselementer for å gi høy oppløsning fra hjørne til hjørne og flott bokeh. Fire XD (ekstra dynamisk) lineære motorer gir raskere og mer presis fokusering enn konvensjonelle objektiver for både fotografi og videografi, De anerkjente landskapsfotografene og Sony-bildeambassadørene Michael Schaake og Albert Dros var så greie at de prøvde objektivet før lansering og deler nå sine tanker med oss. Albert Dros «Forholdene i Nederland var ideelle for at jeg kunne teste objektivet i mange ulike forhold og scenarioer. Jeg tok med meg mitt kjære Alpha 7R IV og begynte å utforske.»
Jeg startet i et pittoresk området i Amsterdam – som var helt tomt og stengt på grunn av covid – og dette er et godt eksempel på 12 mm-en i sitt ess. Skarpheten til objektivet, spesielt i kantene, er utrolig.
«Jeg dro til det vakre rådhuset i Nieuwegein. Det er en veldig moderne bygning, både på innsiden og utsiden, og jeg tenkte det ville være den perfekte modellen for vidvinkelbilder. En av funksjonene jeg synes er nyttig i slike situasjoner er skjermen som kan vippes ut på Alpha 7R IV. Noen ganger går jeg rundt og ser på skjermen mens jeg peker og snur kameraet til jeg ser en komposisjon jeg liker.»
«Det var meldt storm, og jeg dro ut på landet i håp om å ta bilde av den dramatiske himmelen. I dette vindmøllebildet tok jeg et raskt (håndholdt) panorama. De kommende stormskyene er et nøyaktig speilbilde av den lille bekken i forgrunnen. Det jeg virkelig liker med dette bildet, er at det nesten ser ut som et fisheye-perspektiv på grunn av panoramaet.»
«Etter at stormen passerte, fikk jeg tatt dette bildet av en valmuemark akkurat idet solen gikk ned.»
«Vi hadde også noen nydelige morgener hvor jeg kom meg opp klokken 3 om morgenen og dro ut i skogen – ett av favorittområdene mine å ta bilder i. Jeg bruker som regel et mye lengre objektiv i disse situasjonene, men jeg var ivrig etter å prøve 12–24 mm-en, og når jeg tvang meg selv til å bruke det, fikk jeg definitivt interessante resultater.»
Av og til bruker jeg en teknikk kalt «focus stacking» (fokusstabling), hvor jeg er ekstremt nær motivet og bruker flere bilder med ulike fokuspunkter for å få hele bildet i fokus, fra fremst til bakerst. Dette bildet er en kombinasjon av tre bilder tatt ved f/22, og jeg var i stand til å oppnå sylskarp skarphet gjennom hele bildet.
«Sist, men ikke minst, fikk jeg tatt noen bilder av stjerner. Nå for tiden er det nesten umulig å ta bilder av Melkeveien i Nederland på grunn av lysforurensing overalt, men det finnes noen steder hvor lysforurensingen er relativt lav sammenlignet med resten av landet.»
«Den største utfordringen var at jeg hadde valgt den lengste dagen i året, som ikke engang blir ordentlig mørk!»
«Dette bildet tok jeg med største blenderåpning ved f/2,8, og jeg ble spesielt imponert over skarpheten til stjernene. Én ting som er verdt å nevne, er at den rødoransje gløden på horisonten ikke er solen, men lysforurensing fra byen.»
Oppsummert er mine første tanker:
Som du kan se, er f/2,8-versjonen ikke særlig mye større enn f/4-versjonen
«Jeg fikk muligheten til å prøve det nye 12–24 mm f/2,8 G Master-objektivet i noen dager, og jeg ble umiddelbart bevisst på det gjennomført solide håndverket. Det er definitivt ikke et lett objektiv med en vekt på 847 gram, men det er godt balansert i hånden med Alpha 7R IV, og det forventet jeg ikke med et stort, buet frontelement.»
«Det store frontelementet gjør det vanskelig å bruke filtre (men man kan bruke bakfiltre av gelatintypen), men når det er sagt, så jeg ingen tegn på gjenskinn eller dobbeltkontur, som sier hvor godt det nye belegget Sony har utviklet spesifikt for dette objektivet er.»
«Dette bildet viser en veldig kontrastfylt scene, tatt direkte mot solen. En liten solstjerne kan sees i vannet, og det viser ikke noe gjenskinn.»
«Jeg tok bilder med ulike blenderåpninger, fra f/2,8 hele veien ned til f/22, og opplevde bare en liten reduksjon i skarphet etter f/18, som er å forvente. Med største blenderåpning ved f/2,8 var det nåleskarpt, og jeg ville ikke nølt med å ta bilder på denne måten i dårlige lysforhold.»
«I dette bildet ville jeg bruke lang eksponering for å gjøre vannet mykere, og siden jeg ikke kunne bruke et ND-filter, måtte jeg knipse ved f/22 (som jeg vanligvis unngår), men skarpheten var fremdeles god.»
«Primærobjektivet mitt til landskapsfotografering er FE 16–35 mm f/4 ZA OSS, som jeg er veldig fornøyd med, men med den utvidede vidvinkel-fokallengden fikk jeg et nytt perspektiv som jeg likte veldig godt.»
«Totalt sett er jeg utrolig imponert over dette objektivet, og fokallengden inspirerte virkelig kreativiteten i de scenene jeg fotograferte.» *Sammenlignet med utskiftbare konstante f/2,8-zoomobjektiver til digitale fullformatskameraer. Fra og med juli 2020.
«Jeg er besatt av å få til det perfekte bildet»
«Å leve i øyeblikket og se naturens dramatiske skjønnhet kan være en imponerende og svært personlig opplevelse. Ved å dele bildene mine, håper jeg å få med meg andre mennesker på denne reisen»