Alpha Universe Story Detail
Muligheten til å flytte på seg

Virgo Haan

Har du noen gang bladd gjennom Instagram, stoppet ved et portrettbilde og deretter opplevd at objektet blunker til deg etter et sekund eller to? I så fall er sjansene store til at du akkurat har sett et cinemagrafi – en kombinasjon av et stillbilde og et bevegelig bilde. Den første gang du ser et, kan det sette deg helt ut mens hjernen forsøker å forstå hva den ser. Og det er denne oppmerksomheten som har gjort at cinemagrafier blir stadig mer populære, særlig som merkevisninger for å fange din svært begrensede oppmerksomhet online.

virgo haan sony alpha 7RII kvinne med rød kjole som sitter ved et rødt bord med en matchende bordvifte

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s ved f/2,2, ISO 320

En mester innen cinemagrafi er Virgo Haan. Etter å ha jobbet som assistent for fotografer, gikk han over til å jobbe for et reklamebyrå. Der har han lært mer om den voksende verden med online markedsføring og hvordan man får folks oppmerksomhet. Men det var en noe overraskende inspirasjonskilde som gjorde at han ble ledende innen cinemagrafi – Harry Potter.

«Jeg så Harry Potter-filmen rundt 2011», forklarer han. «Jeg så noen av aktørene lese en avis, og bildene på siden ble levende. Det slo meg hvor kult det ville vært om jeg på en eller annen måte kunne skape bilder som fungerte på den måten».

Frøet var sådd, men hvordan skulle jeg gå videre?

«Noen måneder senere kom jeg over en artikkel om to fotografer, Kevin Burg og Jamie Beck, som i utgangspunktet utviklet dette nye fotograferingskonseptet - cinemagrafien – og jeg visst straks at jeg ønsket å prøve det ut».

virgo haan sony alpha 7RII kvinne i gul t-skjorte som står foran et gult bord og holder en matchende sprayflaske

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s ved f/2,2, ISO 320

Konseptet bak cinemagrafien er nokså enkelt. Tenk deg to lag, det øvre laget er et stillbilde med et område som er klippet ut. La oss si det er et portrett, og det utklipte området er objektets øyne. Under dette øvre laget er et bevegelig lag som er likt på alle måter, men dette bevegelige laget viser at objektet blunker. Utklippet i det øvre laget avslører bevegelsen i filmlaget under. Sluttresultatet i dette tilfellet? Vi ser at objektet blunker, men uten annen bevegelse av hodet eller ansiktsmusklene.

Det er en mange yrkeshemmeligheter når det gjelder å skape cinemagrafier. Rammen må selvsagt være i fullstendig ro under videoopptaket, så man må bruke stativ. Objektet må også holde seg helt i ro, bortsett fra den delen som beveger seg. Det kan holdes i posisjon ved å bli støttet opp med stativer eller annen provisorisk støtte.

virgo haan sony alpha 7RII kvinne med lilla bluse som stirrer på en stor bolle som holdes over henne

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s ved f/2,2, ISO 320

Så er det selve bevegelsen. Virgo forklarer at det er tre typer sløyfe som brukes til å skape et cinemagrafi. «Ting som skyer kan skape en svinnende sløyfe hvor du kan dempe sløyfen inn og ut for å få det til å se ut som en sky er i kontinuerlig bevegelse», forteller han, «så har vi reverserende sløyfer, hvor sløyfen når et punkt og deretter reverseres. Øyet som blunker er et godt eksempel. Objektet åpner øynene, deretter reverseres klippet til starten slik at det starter og avslutter på samme sted. Og så har vi den utklipte sløyfen hvor objektet må sørge for at bevegelsen starter og slutter på samme sted. Disse kan være de vanskeligste og krever mest erfaring».

Det kan virke komplisert, men teknologien som brukes for å skape cinemagrafier er tilgengelig for alle. Virgo bruker et Sony α7R II-kamera som gjør at han kan ta både høyoppløselige stillbilder og 4K-video med nøyaktig samme fargeinnstillinger. Dette gjør at stillbildet og underliggende videobilder matcher perfekt når han redigerer dem med Adobe Photoshop. Det er en rekke ulike programvareapper som kan brukes til å lage de faktiske cinemagrafiene, men for nybegynnere anbefaler Virgo å prøve Flixel, som kan fås som app og dataprogram.

virgo haan sony alpha 7RII kvinne med rosa bluse som spiller fløyte foran et rosa bord

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/125 s ved f/2,2, ISO 320

Andre egenskaper på Sony α7R II som hjelper Virgo med å skape cinemagrafiene er Eye AF og lydløs fotografering. Eye AF betyr at selv når han bruker FE 85 mm f/1,4 GM-objektivet, er øynene perfekt i fokus hver gang, mens den lydløse lukkeren gjør at objektet ikke blir forstyrret når han fotograferer.

Selv om cinemagrafier er utformet for å vises online på en liten skjerm, er oppløsningen på bildet likevel viktig for Virgo, særlig i hans nylige prosjekt for et motemagasin. «Bildeserien måtte være skarp og fargerik», sier Virgo, «men jeg ønsket i tillegg å få serien til å handle om overforbruk i samfunnet. Hvis du ser nøye etter, vil du se at personene i bildene dyrker ting som biler og hamburgere i potteplanter. De ble trykt som fotografier på sidene i magasinet, men ved hjelp av en utvidet virkelighetsapp på smarttelefonen kan du holde telefonen over siden og se at bildet blir levende når cinemagrafiet avspillles på skjermen».

Det er nesten som virkeliggjøringen av scenen Virgo først så i Harry Potter-filmen for mange år siden.

Medvirkende i fotografiet:

Assistent: Jaanar Nikker
Modell: Gertrud (E.M.A Model Management)
Sminke og hår: Maret Ubaleht
Klær: Kriss Soonik, Tallinn Dolls, Embassy of Fashion

Medfølgende produkter
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformat bildesensor

ILCE-7RM2

SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

Relaterte artikler
Virgo Haan
Alpha Universe

Virgo Haan

Estland

«Jeg gir alt jeg har for å skape noe som overgår det daglige.»

Vis profil


x