Fjellet Lago d'Antorno reflektert i stille vann

FE 35 mm f/1,4 GM: Uansett lys, uansett vær

Stefan Liebermann og Dennis Schmelz

sony 35 mm f/1,4 G master

Sony-ambassadørene Stefan Liebermann og Dennis Schmelz var blant de første i verden til å prøve det nye FE 35 mm f/1,4 G Master-objektivet, en modell som viste seg å være like inspirerende for både stillbilder og videoprosjekter.

morgenlyset treffer et tre i hintersee innsjø

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 400

Objektivet gir både fotografer og videografer et nytt kreativt alternativ med ultrastor blenderåpning og naturlig visning, kombinert med enestående bildekvalitet, lav vekt og værforsegling i en pakke som har noe for alle. Med sin bakgrunn innen reise, reklame og musikkvideoer, inspirerte FE 35 mm f/1,4 GM Dennis til å lage en kortfilm med lite lys og et sterkt preg av americana.

«Jeg ønsket å dra nytte av de nye funksjonene til objektivet», forklarer han, «og lage en historie som bare det kunne hjelpe meg med å fortelle. 35 mm er den perfekte filmfokallengden for meg. Den er så tilpasningsdyktig for ulike motiver og jeg elsker filmfølelsen. Den er ikke for bred, men gir fortsatt en følelse av rom, og den er utmerket for å filme mennesker. Kanskje det beste av alt, blenderåpningen på 1,4 ga vakker bokeh og gjorde det mulig å arbeide med stemningsfullt lys.»

FE 35 mm f/1,4 GM bruker en fysisk blenderåpningsring som kan velges bort med en knapp på trommelen for filmbruk, slik at den er klar for enten stillbilder eller video. «Dette betyr at du kan få nesten usynlige overganger i blenderåpning, tettere eller utvidet fokus, avhengig av det narrativet du lager, og du kan endre eksponeringen på samme måte», sier Dennis begeistret. «Det hjelper meg som videograf fordi det ikke skaper noen harde hopp som tar seeren ut av øyeblikket. Det er bare vakkert naturlig og smidig.»

dennis schmelz holder alpha 7s3 over hodet mens han filmer et band på scenen

© Christopher Schmid

Da han jobbet med α7S IIIs ansiktsgjenkjennings-AF, ble Dennis også imponert av fokuseringshastigheten, presisjonen og fraværet av motorstøy på FE 35 mm f/1,4 GM. «Det bruker en friksjonsfri XD lineær motor», forklarer han, "så AF var utrolig rask og nøyaktig. Vi brukte bare seks opptak med manuell fokus. Alle de andre ble gjort med ansiktsgjenkjenning ved f/1,4 og hoppet aldri over noe.» Denne kortfilmen ble filmet i dramatiske regnfulle og mørke gater, og FE 35 mm f/1,4 GMs værforsegling tålte forholdene og det lette designet gjorde at Dennis kunne det bevege det på en gimbal med fullstendig frihet. «Ingen ønsker et objektiv som holder dem tilbake», innrømmer han, «men FE 35 mm f/1,4  GM gjør det motsatte. Det regnet mye da vi filmet, og objektivet ble veldig vått, men det var rett og slett ikke noe problem i det hele tatt! Den lave vekten er også en veldig viktig faktor. Sammenlignet med tidligere 35 mm objektiver med fast blenderåpning som jeg har brukt, er det med sine 524 g så mye lettere å flytte på.»

Morgenlyset ved Lago d'Antorno treffer fjellene med refleksjonen i det stille vannet

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/15s @ f/8.0, ISO 100

For Stefan, en natur- og landskapsfotograf som spesialiserer seg på kveldsscener, var FE 35 mm f/1,4 GM noe helt annet, men noe han begynte å like veldig fort. «Jeg bruker vanligvis bredere objektiver», forklarer han, «som modeller med 16 mm eller 20 mm, og først tenkte jeg 'hva kan dette objektivet gjøre for meg?', men det ble fort veldig tydelig! Jeg syntes det var utmerket til å utforske et annet synspunkt på naturen. Vanligvis ser jeg etter mye forgrunn, men da jeg brukte 35 mm, utforsket jeg mer i mellomgrunnen og himmelen, så det ga meg meg et vakkert, friskt perspektiv.»

en rad med båter fortøyd i en fjellinnsjø

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/9.0, ISO 250

Selv om synspunktet var nytt for Stefan, var den optiske kvaliteten alt han håpet på. FE 35 mm f/1,4 GM bruker ett ED- (ekstra lav spredning) og to XA-elementer (Extreme Aspherical), et Nano AR II-lag og avrundet blenderåpning med 11 blader, for eksepsjonell klarhet selv i utfordrende lys. «Med dette objektivet får du mye skarphet fra hjørne til hjørne.»

Stefan forklarer: «Det er utrolig bra og vidåpent ved f/1,4 for mine bilder av nattehimmelen, men jeg trenger ikke alltid den fulle blenderåpningen, spesielt når jeg bruker stjernesøker om kvelden, eller tar bilder av vanlige landskap i tussmørke eller ved morgengry og skumring. Når jeg stopper ned til f/2,8 og f/3,5, er det fortsatt ikke er noe vignettering, ingen koma og ingen abberasjoner.»
striper fra bremselys fra biler langs en fjellvei med en sjarmerende kirke i bakgrunnen

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Stefan er også en erfaren fotograf av panoramalandskap, og mener også at objektivet fungerer utmerket for dette. Med mindre forvrengning ved 35 mm enn med brede fokallengder, gjorde han flere forsøk på å ta bilder med svært høy oppløsning. «Når jeg trengte mer forgrunn eller bredere visning», forklarer han, «brukte jeg bare flere bilder med 35 mm for å dekke motivet, og AF Hold-funksjonen til det nye objektivet var perfekt for dette, slik at jeg kunne låse skarpheten på tvers av eksponeringene.»

soloppgang over Hintersee innsjø med fjell og trær reflektert i vannet

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

På samme måte som Dennis, syntes Stefan at den lave vekten til FE 35 mm f/1,4 GM var en stor fordel. «Det fantastiske er at jeg kan pakke α7 III, et 24 mm f/1,4 GM og dette objektivet og bare dra på tur med dem. Jeg kan klatre opp åser og fjell, ha med telt uten problemer. Jeg er sikker på at jeg kommer til å bruke dette objektivet mer.»

sony alpha 7 III på stativ med et fjellandskap synlig på skjermen

© Stefan Liebermann

Medfølgende produkter

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

«Det er en helt spesiell type fotografering: Usynlig for det blotte øye, men ekte»
Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

«Det finnes alltid en historie å fortelle, og et nytt perspektiv å oppdage»

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement