rev som titter opp over en snøkant der bare øynene vises

Møter i naturen

Süha Derbent

Med over 30 års erfaring som profesjonell fotograf har Süha Derbent reist over hele verden og fotografert noen av de mest fantastiske skapningene i verden, og bildene hans kan kjøpes gjennom Getty Images. På sin seneste reise lot han det vanlige kamerasettet være igjen hjemme og byttet til det kraftige Sony RX10 IV for å fotografere rever i temperaturer ned mot -28 C.

suha derbent
Rever kan høre fottrinnene til mus som romsterer rundt i tunnelene under snøen. Reven kan gå hele dagen, men når den hører lyden av mus på bakken, spisser den ørene. Når jeg ser en rev som bikker på hodet, vet jeg at den har hørt noe og gjør seg klar til å jakte.
suha derbent sony rx10IV rev som hopper i snøen

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

Hans normale valg av kamera er et Sony α7R III-kamera med utskiftbart objektiv, men på sin nylige reise for å fotografere rever i de iskalde temperaturene i Kars i Tyrkia, jobbet han fra morgen til kveld med Sony RX10 IV premium kompaktkamera.

suha derbent sony rx10IV rev som krysser snøen mens den ser på fotografen

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

«Jeg reiser langt for å finne dyreliv», forklarer han, «og det er virkelig utfordrende å bære på tungt utstyr. Så RX10 IV er ideelt siden det er så lite, og jeg slipper den kjedelige og slitsomme jobben med å bære tungt utstyr på reiser. I tillegg gjør kameraets 20,1 megapiksel 1,0-type Exmor RS-sensor at jeg ikke trenger å ofre noe med hensyn til bildekvaliteten.»
suha derbent sony rx10IV rev som titter opp bak en snøfonn med bare øynene som synes

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/8000s @ f/4.0, ISO 200

På sine mange fotturer i skogen for å få øye på rev fra mange ulike avstander, trengte Süha et kamera som gjorde at han kunne være svært fleksibel med måten å jobbe på. I tillegg til at størrelsen og vekten gjør Sony RX10 IV til et smidig kamera å bruke, er det det optisk stabiliserte objektivet tilsvarende 24–600 mm som er stjernen i showet.

Det er dette objektivet som gjorde at Süha kunne ta de fantastiske revebildene, uten de store telefotoobjektivene han normalt ville brukt på fotosafari. «Zooming fra 24 mm til 600 mm er allerede en stor fordel, men som α7R III-kameraet jeg vanligvis bruker, har RX10 IV et meget raskt autofokussystem. Hastigheten på autofokussporingen er virkelig imponerende.»

suha derbent sony rx10IV rev som sitter i snøen ved siden av sporene sine

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/6400s @ f/4.0, ISO 250

Men det imponerende objektivet er bare én side av historien; hvis du ønsker å fange handlingen, trenger du et kamera som kan reagere raskt. Han forklarer: «Til fotografering av dyreliv bruker vi alltid kameraet i kontinuerlig fotograferingsmodus, og med en seriefotograferingshastighet på 24 bps er RX10 IV lynraskt. Tenk deg at du har reist i mange mil, du har funnet dyret i røffe naturomgivelser og det oppfører seg akkurat slik du forventer, men kameraet holder ikke tritt med hastigheten. Jeg har ikke engang lyst til å tenke på det! Men ved å bruke RX10 IV er du praktisk talt garantert at du ikke går glipp av noe som skjer.»

suha derbent sony rx10IV rev som graver med snuten i snøen

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/640s @ f/4.0, ISO 80

Sühas prosjekt i Kars var første gang han brukte RX10 IV i ekstremt kaldt vær, og han var litt nervøs for om kameraet ville fungere med tanke på den lave temperaturen og byens høyde over havet, men han trengte ikke å bekymre seg. «Jeg fotograferte under svært tøffe forhold – ned mot -28 grader – og etter min erfaring må du oppbevare kamera og batterier så varmt du kan. Men jeg ble overrasket over at jeg kunne fotografere hele dagen med ett batteri som var fulladet fra morgenen av!»

Medfølgende produkter

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement