Det kan virke opplagt, men etter min mening er kanskje det viktigste med naturfotografering å ha lidenskap for det. Jeg elsker å fotografere Afrikas store kattedyr – atferden deres er fascinerende, det er interessant hvor fotogene de er, og selvfølgelig er det fantastisk vakkert å fange dem i deres naturlige miljø. Her er noen viktige tips jeg vil gi til alle som ønsker å ta fantastiske naturfotografier.
Kjenn motivet ditt
For å ta flotte bilder må du kjenne motivet ditt. Jeg bruker utallige timer på å lære om atferden til forskjellige katter. Jeg prøver vanligvis å spore bare ett eller to dyr for å lære deres individuelle atferd.
Jeg fulgte for eksempel en gang en leopard som hadde mistet venstre øye, i flere dager. Ved å følge ham innså vi at på grunn av det dårlige synet, var han ikke lenger i stand til å jakte. For å få tak i mat stjal han kadavre drept av andre leoparder. Når du bare følger ett eller to individer, lar det deg virkelig forstå og fortelle hele historien deres.
Vær tålmodig og besluttsom
Hver dag er annerledes – alt kan skje. Jeg forlater alltid leiren tidlig om morgenen, før soloppgang, og det første jeg gjør er å lete opp spor etter dyrene vi følger. Iblant er det ikke noen spor. Da er det andre tegn du må se etter og lytte til. Du kan høre bavianer som kaller på hverandre eller finne et merkelig stille sted – dette er begge tegn på at et rovdyr kan være i nærheten. Det er en blanding av alt: spor, observasjoner, lyder, lukter: du må være på vakt overfor alt.
Det beste lyset er alltid den gyldne timen først om morgenen, og i det harde lyset i Afrika må du virkelig være klar til å ta bilder i disse første par timene. Når du drar om morgenen og ikke finner spor eller tegn, må du å ta en beslutning. Du kan stoppe og prøve å fotografere elefanter i det flotte lyset, eller du kan fortsette, selv om du vet at du da kanskje går helt glipp av det beste lyset. Det er en stor beslutning du må ta.
Vit hva du vil ta bilde av før du tar bilder
Jeg pleier å ta bilder i full manuell eksponeringsmodus. Det er viktig å kjenne bildet du vil ta, selv før du løfter blikket mot søkeren. På denne måten vil du ta færre bilder fordi du vet nøyaktig hva du vil oppnå når du tar et bilde, i stedet for bare å knipse i vei.
Jeg benytter den elektriske søkeren på Sony α9- og α7R III-kameraene mine slik at jeg kan skape bildet jeg ønsker i kameraet, så tett opptil det endelige bildet som mulig. Men jeg pleier å prioritere høydepunktene, for jeg vet at jeg kan undereksponere bildet for å få en fantastisk himmel, og deretter manipulere skyggene når jeg redigerer råbildet. Begge Alpha-kameraene mine har sensorer som gir meg det dynamiske området for å få det til.
Valg av objektiv og motiv
Jeg er heldig som kan bruke ett Sony α9- og to Sony α7R III-kameraer. Jeg bruker α9 sammen med et batterigrep, som bidrar til å balansere og holde kameraet siden jeg hovedsakelig bruker det med 400 mm f/2,8 G Master-objektivet, og iblant en 1,4x telekonverterer. Dette gjør at jeg kan ta portretter av motivene mine uten å forstyrre dem. Ett av hovedelementene for å ta gode bilder er å ikke forstyrre motivet, derfor er den lydløse lukkeren på Alpha-kameraet så flott.
Mitt andre råd med objektiver er at mindre ofte er mer. Mange har bager fulle av objektiver, noe som kan gjøre det vanskeligere å vite hvilket de skal bruke. Jeg har 70–200 mm f/2,8 GM-objektivet for videre bilder, og har i tillegg 400 mm f/2,8-objektivet for telefoto. På det andre kameraet mitt har jeg 24–105 mm-objektivet. Det siste du ønsker i brennende hete er dessuten å ha med deg objektiver og utstyr du ikke trenger, så jeg tar nesten alltid bilder håndholdt slik at jeg er fri til å bevege meg.
Komposisjon
Én av de første tingene jeg liker å gjøre er å komme lavt ned, så jeg er i øyehøyde med eller lavere enn det store kattdyret, noe som gir et fint perspektiv å fortelle historien deres fra. Når det gjelder selve komposisjonen, synes jeg de klassiske reglene fungerer. Jeg bruker den elektroniske søkeren for å vise regelen om de tredje rutenettlinjene, og jeg ser også etter fine diagonale ledende linjer for å trekke betrakterens blikk mot motivet. Jeg synes det er viktig å skape dybde i bildet, å ha en forgrunn, motivet og deretter en bakgrunn, som hjelper til med å plassere motivet i sammenheng med omgivelsene, samt å bidra til å trekke fokus mot dem.
Men hvis du tenker på å bryte en komposisjonsregel, må du bare stole på deg selv og ta bildet – ting kan endre seg så raskt at du ikke får en ny sjanse.
«Bilder er mektige. Ett enkelt bilde kan fange inn en følelse eller utløse en indre følelse»