Mitt navn er Ron Timehin og jeg er profesjonell fotograf og Sonys europeiske bildebehandlingsambassadør med base i London. Jeg oppdaget først min lidenskap for fotografi under reisene mine som ung musiker, da jeg var bestemt på at jeg måtte dokumentere hvor jeg reiste og hva jeg så. Spol ti år frem i tid så er fotografi nå heltidsyrket mitt, der jeg spesialiserer meg på bylandskap, portretter og kommersiell fotografering.
Ved hjelp av Instagram har jeg klart å få et publikum på rundt 60 000 følgere, som jeg deler bildene mine med og gir tips om hvordan de også kan bli bedre fotografer.
Når det er sagt, var det å få mulighet til å teste og prøve Alpha 7C noe jeg gledet meg veldig til. Jeg ønsket å legge til noe kompakt, lett og med fullformat til utstyrssamlingen. Designen og ergonomien til Alpha 7C gjør det ikke bare praktisk å bruke, men til en fryd å se på. Den vridbare skjermen, noe jeg virkelig har ønsket meg, betyr at jeg nå kan ta bilder fra interessante vinkler uten problemer. Med en sensor med 24 MP merker jeg at Alpha 7C har blitt mitt hverdagskamera, og jeg bruker mine andre Sony-kamerahus til spesifikke oppdrag.
Tips nr. 1
Grunnleggende eksponeringsinnstillinger for by- og gatefotografering
Jeg bruker "M"-modus (manuell) og det gir meg full kontroll over lukkerhastigheten, blenderåpningen og ISO, og gir meg også mulighet til å eksponere bildet slik jeg ønsker.
Når det gjelder eksponering for gatefotografering og generell fotografering på byferie, liker jeg å sørge for at lukkerhastigheten er rask nok til at det ikke blir noe uskarphet. For å kompensere for dette stiller jeg ofte ISO opp litt, slik at bildet fortsatt har god eksponering. 1600 ISO er vanligvis det jeg anbefaler for maksimal kvalitet.
Når det gjelder innstilling av blenderåpning, synes jeg at f/8 gjør det mulig å holde det meste av motivet i fokus. Hvis jeg ønsker å skille emnet i bildet fra bakgrunnen, fungerer f/4 fint til det. For gatefotografering i lite lys åpner jeg blenderåpningen så mye som mulig for å slippe inn så mye lys som mulig. Noe rundt f/1,4 fungerer godt.
Hvilket objektiv skal man velge?
35 mm er utvilsomt den fokallengden jeg liker best – den er fleksibel nok til alle typer fotografering på gaten, slik som bylandskap, portretter eller raske øyeblikksbilder.
Jeg liker også 55 mm f/1,8 utrolig godt, spesielt til gatefotografering. Denne fokallengden ligger ganske nært det som menneskeøyet oppfatter, og den gir også en vakker komprimering av bakgrunnen med nydelig bokeh. Fotografering med dette objektivet ved f/2 skiller virkelig ut motivet i rammen, noe som er utmerket for å fokusere øyet. Og til slutt utgjør den kompakte størrelsen til dette objektivet, sammen med det lille Alpha 7C, den ideelle kombinasjonen for gatefotografering. Det er veldig diskré og beskjedent, og dermed perfekt for å fange opp intime øyeblikk.
Hvorfor ta bilde med et fullformatkamera?
Den mest merkbare forskjellen ved å ta bilder med et fullformatkamera er den økte dybdeskarpheten (mengde uskarphet i bakgrunnen) som du klarer å oppnå. Det får spesielt gate- og portrettfotografi til å se enda flottere ut.
En større sensorstørrelse betyr også at du har mye mer fleksibilitet når det kommer til redigering. Du vil kunne trekke detaljer fra skyggene som du kanskje ikke ville kunnet på et annet kamera. Når det er sagt, er de lyseste område fortsatt dyrebare, og det er ikke så lett å beholde detaljer som skyggene. Så for å bekjempe dette undereksponerer jeg alltid bildene mine litt med en tredjedel av et stopp, for å sørge for at de lyseste punktene ikke blir for lyse.
Tips nr. 2
Slik tar du flotte bysilhuettbilder med Alpha 7C
Undersøkelse av stedet
Før jeg en gang tar opp et kamera, må det gjøres undersøkelser. Å finne ut ting om stedet der bildene skal tas, gjør at du kan ta de bildene du ønsker på en effektiv og nøyaktig måte. Jeg bruker ofte Internett og Google Maps for å finne interessante steder i en by.
Når det gjelder tidspunkter er mine favoritter soloppgang, solnedgang, den gylne og den blå timen. Lyset på disse tidspunktene gir vanligvis et nydelig, jevnt lys, samtidig som det skaper dype og fyldige farger. En annen fordel med å fotografere veldig tidlig om morgenen på populære steder, er at du vil unngå folkemengder og turister, som igjen gir renere bilder.
For å finne fantastisk utsikt over en by anbefaler jeg å lete etter offentlige utsiktspunkter eller takterrassebarer. Vær oppmerksom på at disse stedene kan ha strenge regler for bruk av store kameraer, men siden Alpha 7C er så kompakt, blir det ofte oppfattet som et kamera for vanlig bruk.
Grunnleggende eksponeringsinnstillinger og innramming.
Å eksponere for horisontbilder følger det samme prinsippet som nevnt ovenfor. Jeg vil alltid undereksponere litt for å beholde detaljer i de lyseste områdene. Dette er spesielt viktig når du fotograferer ved soloppgang eller solnedgang, siden du ønsker å beholde så mye av fargene på himmelen som mulig.
En annen metode som fungerer utmerket for å få bra eksponering når du tar horisontbilder, er å ta flere bilder med ulike innstillinger for ulike eksponeringer. Det betyr at du tar tre eller flere bilder med ulike eksponeringer og deretter blander bildene sammen i etterredigeringsprogramvare. Du ville vanligvis tatt ett undereksponert bilde for å fange opp detaljene i de lyse områdene, ett bilde som er eksponert for mellomtonene, og til slutt et overeksponert bilde for å fange opp detaljene i skyggene. Når alle bildene er blandet sammen, får du et HDR-bilde som er svært detaljert.
For blenderåpningen anbefaler jeg å bruke f/8 og mer for å beholde så mye detalj i hele bildet som mulig.
Noen andre råd for et flott bilde av bysilhuetten?
Jeg anbefaler også å bruke et stativ. Du bør også prøve å holde ISO så lav som mulig for å være veldig langsom slik at sensoren får nok lys og du beholder maksimal bildekvalitet. Et stativ gjør at kameraet står helt stille, og du kan ha lukkerhastigheten så sakte som du liker. Hvis du ikke har et stativ, prøver du å finne et stabilt underlag som du kan sette kameraet på. Jeg foreslår også at du bruker en selvutløser på 2 sekunder når du tar bilder med lang eksponering, siden det ytterligere vil redusere uskarpheten som kan komme når du trykker på lukkerknappen. Du kan også bruke Imaging Edge-appen på telefonen som utløser for kameraet for å unngå det.
Tips nr. 3
Slik får du kreative bybilder med Alpha 7C
Jeg elsker å være kreativ med fotografering av bylandskap! Det er ikke bare morsomt, men det bidrar til at bildene skiller seg ut. Her er noen teknikker som bidrar til å skape effekter i bildene.
Vinkler
En av mine favorittmåter å ta kreative bilder av bylandskap på er å se etter unike perspektiver. Å gå lavt og ta bilder fra gatenivå kan gi veldig interessante resultater. Alpha 7C har en vridbar skjerm som gjør det enkelt å ramme inn når du tar bilder veldig nær bakken.
Jeg minner stadig også meg selv på å titte opp! Når du ser opp med vidvinkelobjektiv i en by, kan du få flotte sammenløpende linjer fra sammenløpende bygninger. Ledende linjer bidrar generelt sett også positivt i et bilde, og trekker seerens øyne inn i fotografiet.
Lysstriper
Å leke med lange eksponeringer kan også gi interessante bilder. De får den ekstra wow-faktoren. Til denne teknikken anbefaler jeg igjen å bruke et stativ og begynne med å eksponere i opptil 30 sekunder. Hold blenderåpning og ISO så lave som mulig for å redusere lukkerhastigheten til det ekstreme. Jeg anbefaler at du ser etter busser eller tog som kan gi stilige farger i stripene. En annen måte å ta bilder av lysstriper på er å ta flere bilder fra samme posisjon og deretter blande lysstripene fra alle eksponeringene sammen i etterredigeringen. Det vil gi deg mer jevne og dramatiske lysstriper.
«Fotografi gir meg mulighet til å bearbeide, verdsette og tolke verden rundt meg»