brud som står på en balkong med utsikt over en stor innsjø i italia

Kombinasjonen av skjønnhet og enkelhet

Cristiano Ostinelli

For en veteran innen profesjonell bryllupsfotografering som Cristiano Ostinelli, har mange ting innen fotografering endret seg i løpet av de siste 30 årene – men mange har forblitt det samme. Så mens moderne speilløse kameraer, som Sonys Alpha-serie, har utviklet seg til der de nesten er ugjenkjennelige i forhold til sine analoge forgjengere, er fotografens erfaring og kreativitet like viktig som å ha det beste utstyret.

«Som alle andre begynte jeg med små bryllup, men jeg var heldig med at jeg kunne jobbe med kunder som ønsket å komme til steder som Comosjøen for å feire dem», sier Cristiano. «De forekom sjelden før, men nå har det blitt populært med destinasjonsbryllup. Erfaringen min førte til at jeg jobbet verden rundt, møte tusenvis av mennesker og lære stadig mer, men ferdighetene er omtrent de samme overalt.»

brud som står i skyggen med utsikt over en innsjø

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/2.8, ISO 100

Uansett hvor viktig det er med erfaring, erkjenner Cristiano at hans Sony Alpha 1- og Alpha 9 II-kameraer er sentrale i bryllupsarbeidet hans. «Det er helt klar at overgangen fra DSLR til speilløst er like stor som den fra film til digitalt var», sier han, «og fordelen med å se eksponeringen nøyaktig slik den vil være i søkeren kan ikke overvurderes. Med blackout-fri fotografering på Alpha 1 og Alpha 9 II, kan til og med se blitsen når jeg bruker den.»

en brud som står mellom to søyler og ser ut over gardasjøen

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/2.8, ISO 125

Hans evne til å håndtere sommerlys er et annet viktig verktøy. «Jeg vil gjerne at bryllup skal skje ved solnedgang, men slik fungerer det ikke», ler Cristiano. «Vanligvis fotograferer vi midt på dagen, og du kan ikke velge været. For det meste er lyset veldig skarpt, så jeg prøver å finne skygge, men det enkleste er å få folk til å vende seg vekk fra solen og gi dem bakgrunnsbelysning, og enten gjøre eksponeringen lysere manuelt eller bruke en liten blits.»

«I skiftende lys gjør Alpha-kameraene det lettere å reagere», fortsetter han, «og det betyr at du ikke mister tid. Jeg kan snu meg fra sol til skygge, og vet at kameraet er klart til å eksponere og fokusere perfekt. Se for deg at bruden går ned midtgangen – jeg kan fotografere hele veien og vite at hvert eneste bilde er perfekt fokusert, så jeg trenger bare å velge den beste posituren. Og husk, det er ikke bare motiver i bevegelse. Jeg kan rygge og bevege meg rundt, og skarpheten er der fortsatt. Så jeg kan bare tenke på å være kreativ i innramming.»

brud som smiler til kameraet

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/13, ISO 2000

Cristiano sier at dette nivået av AF-ytelse er viktig når du arbeider med store blenderåpninger, og er spesielt glad i objektivene FE 35mm f/1.4 GM, FE 50mm f/1.2 GM og FE 12-24mm f/2.8 GM. «Jeg jobber med bredere linser fordi jeg ønsker å fange landskapet med menneskene, men bruker maksimale blenderåpninger for å kontrollere eventuelle distraksjoner i bakgrunnen. Allikevel betyr kontinuerlig AF at motivene forblir i perfekt fokus.»

par som omfavner på en balkong

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/640s @ f/2.8, ISO 100

Naturligvis er de viktigste subjektene brudeparet. Cristiano forklarer: «De er sentrum for oppmerksomheten, men de er ikke modeller, og de kan stivne foran kameraet. De vil ha flotte bilder, men kanskje de er sjenerte eller bekymret. Vi snakker sammen før og på dagen, og jeg kan gi dem råd om posering, bevege hendene … men hvis det ikke er 'dem’, bytter vi taktikk og går over til en annen idé.» I slike situasjoner skifter han stilen med bryllupsfotografering til en mer dokumentarisk og ærlig tilnærming, for å fjerne presset.

Cristiano har et annet triks for å få flotte bilder ved Comosjøen. «Vi skyter nesten alltid fra en båt på vannet, noe som får par til å føle seg komfortable – det er morsomt og energisk, og tar tankene bort fra poseringen. Dessuten fanger vinden nær vannet opp brudens slør og skaper dybde og vakre linjer. Selvfølgelig vil de også ha den naturskjønne utsikten, fordi det er grunnen til at de har valgt destinasjonen. De ønsker ikke nærbilder som kan være hvor som helst. Stedet er som en gjest i bryllupet deres!»

brud i en speedbåt holder en blomsterbukett

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 100

Så, skulle Cristiano gjerne ha begynt den fotografiske reisen sin med kameraer like kraftige som Alpha 1 og Alpha 9 II? «Det er et tøft spørsmål», konkluderer han, «fordi vanskelighetene jeg pleide å ha med kameraer var det som førte til erfaringen min. Men når du jobber, trenger du noe lett i hånden, og i en profesjonell verden må du være rask. Disse Sony-kameraene er fantastiske. De er et instrument – det beste, tror jeg – og de kan løse mange problemer. Til syvende og sist lar det fotografer være mer kreative, noe jeg liker.»

Han avslutter: «På den måten hjelper Alpha-kameraene meg med å gjøre mer. Selv i de vanskeligste bryllupssituasjoner har jeg lært at nøkkelen er å presse meg selv. Kundene mine forventer noe fantastisk, så jeg prøver alltid å være mer kreativ og få et bedre bilde. I dag, med all teknologien vi har, er det å være kreativ den virkelige hindringen – alt som hjelper deg å være det, er et must.»

Omtalte produkter

Cristiano Ostinelli

Cristiano Ostinelli | Italy

«Mitt beste fotografi er det jeg ennå ikke har tatt»

Lignende historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement