motorsyklist som spinner opp sand med bakhjulet

Full fart fremover

Philip Platzer

Uansett om det er motocross-, enduro- eller motorsykkelbanearrangementer han fotograferer, om det er én ting som kjennetegner Philip Platzers bilder, er det energien i bildene. Han er født og oppvokst med en lidenskap for utendørssport, så denne hektiske bevegelsen ligger i blodet hans. Ryttere og maskiner tar seg opp på steinblokker, kaster seg inn i skarpe svinger og spinner opp enorme buer av gjørme og vann når de raser forbi. Hvert bilde er spekket av aktivitet. Han vokste opp med ski, surfing og snowboard, og det vises absolutt i porteføljen hans.

«Hver økt er en ny utfordring», ler Philip, «og jeg antar at det er det som får meg til å komme tilbake. For å få de mest dramatiske bildene på stedet må du alltid tilpasse deg og finne løsninger. Det er aldri som om du bare kommer dit og trykker på knappen!»

motorsyklist som hopper sidelengs gjennom luften på sykkelen sin

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 100

«Et godt sted å starte for å legge til kraft er vinkler», sier Philip. «Å variere fotograferingsposisjonen kan ha en enorm effekt, ved å gjøre noe som ser ganske statisk ut til et bilde som er fullt av bevegelse,» forklarer han. «Du vil nesten aldri se meg ta opptak stående rett opp! Jeg er alltid lavt nede og prøver å se opp på rytteren, noe som har en rekke fordeler. Lave vinkler gjør nesten alltid et motiv mer innvirkningsfullt, og med syklister løfter det dem bokstavelig talt i rammen, så ethvert hopp de tar er overdrevet.»

«Det lave perspektivet gir også dybde», fortsetter han, «slik at du ser mer av bakgrunnen, slikt som fjell og himmel – og du får mer forgrunn i bildet også. Alt tilfører noe fysisk i bildet, så det er ikke en figur i midten av ingensteds, det er en utøver som gjør noe utrolig i et virkelig miljø.»

to motorsyklister som kjører gjennom sand

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 80

Miljøet er absolutt viktig i Philips bilder. «Vann og støv er definitivt våre venner her», ler han, «og jo mer, jo bedre – så lenge det ikke skaper problemer for rytterne. Det kan være vanskelig å få bildene du ønsker hvis det ikke er vannspray eller støv. Noen ganger legger vi til og med litt løs grus eller sand i hjørnene med vilje, slik at det er noe der som kan kastes opp.»

motorsyklist som navigerer opp et bratt fjell

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/4.5, ISO 50

Dette gjelder, sier han, også for det interessante i forgrunnen. «Greia er at uten forgrunn kan et bilde se veldig flatt ut, men hvis vi har litt grønt eller noen steiner mellom kameraet og rytteren, gir det en vakker dybde til bildet. Noen ganger flytter jeg steiner inn i rammen for å få det jeg vil ha, men andre ganger handler det om å fjerne hindringer eller distraksjoner. Og selvfølgelig», fortsetter han, «hvis du har forgrunnen og du panorerer med sykkelen, ved en hastighet som 1/80 sek eller 1/60 sek, kommer forgrunnen til å bli enda mer uskarp enn bakgrunnen, noe som alt bidrar til følelsen av fart jeg prøver å oppnå.»

motorsyklist som utfører et stort hopp på sykkelen sin i skogen

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 160

Når alt dette skjer, er det siste Philip vil gjøre å bekymre seg for at kameraet hans ikke klarer å holde tritt. Heldigvis, som bruker av Sony Alpha 1, er det ikke et problem. «En av de største faktorene pleide å være å sørge for at rytterne var i fokus, men med Sony Alpha 1s fantastiske AF-system, er det ikke noe jeg trenger å tenke mye på lenger,» bekrefter han. «Alt jeg vil ha i fokus er skarpt, og 95 % av tiden bruker jeg bare sporingsmodusen. Du sikter mot en sykkel som kommer mot deg rundt svingen, og den følger den hele veien.»

Ved å jobbe med kommersielle kunder og merker som trenger mange alternativer, er Philip også takknemlig for Alpha 1s oppløsning på 50 megapiksler. «Størrelsen på bildene er utmerket for meg,» sier han, «fordi det gjør dem allsidige. Klienter kan bruke bildene som de er, beskjære formen slik at den passer oppsettet deres, eller til og med zoome inn for å plukke ut detaljer i rytterens utstyr eller fokusere på deler på sykkelen. Det er som et helt nytt bilde!»

motorsyklist som kjører gjennom gjørmete vann

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/2000s @ f/2.8, ISO 50

Til slutt har vi det fysiske ved kameraet. Flyvende grus, støv og vann er alle potensielt skadelige for kameraer som ikke tåler like mye, men Philip føler seg helt trygg med robuste og værforseglede Alpha 1. «Jeg var litt redd i begynnelsen», innrømmer han, «for om kameraet kunne takle det, fordi noen av disse situasjonene er ganske tøffe. Vi snakker ikke om å ta opptak av et bryllup med litt regn her. Det ligger ved siden av en sølepytt, og hvis rytteren gjør det riktig, kommer du til å bli sprutet på eller andre ganger bli dekket av støv. Men med Sony Alpha 1 kan du bare rengjøre kameraet og fortsette. Så jeg antar at det har mye energi også!»

Medfølgende produkter

Philip Platzer

Philip Platzer | Austria

«De beste tingene skjer utenfor komfortsonen din!»

Lignende historier