halvmåne i skygge

Hvordan jeg fotograferer | Fotografere månen

Peter Neill

Jeg var innesperret hjemme under nedstengningen, og kunne ikke reise noe som helst sted. Imidlertid kunne jeg fremdeles ta bilder av noe som var langt unna, takket være Sony Alpha 7R IV – og det fanget oppmerksomheten min som fotograf. Jeg har alltid vært interessert i å ta bilder av månen, men som prosjekt ble det enda mer tiltalende på dette tidspunktet, da det lot meg flykte fra virkelighetens nedstengning.

tydelig bilde av fullmåne

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/3.2, ISO 160

Kameraer og objektiver
Favorittkameraet mitt når det kommer til å ta bilder av månen, er Sony Alpha 7R IV. Jeg var også så heldig at jeg fikk låne objektivet FE 400 mm f/2.8 G Master. Likevel fant jeg at 200 mm fokallengde på det superskarpe objektivet FE 70–200 mm f/2.8 G Master er mer enn nok. Det er et høykvalitets objektiv som lar deg ta noen utrolige bilder.

Jeg brukte dette objektivet da jeg tok noen av favorittbildene mine, og det er faktisk et jeg ofte bruker når jeg fotograferer musikere på konserter. Når jeg også bruker det til å fotografere månen, viser det hvor allsidig objektivet er. Med en fokallengde på 200 mm, kan du enkelt også legge til kontekst i bildet.

fullmåne omringet av skyer

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/6400s @ f/3.5, ISO 320

Holde det skarpt og stødig
Den første viktige delen av utstyret, er et stativ. Det behøver ikke å være det dyreste stativet, men det må være robust, gjerne tungt og ha et solid hode som ikke beveger seg etter at det har blitt strammet til. De fleste stativer har en krok som lar deg feste en vekt med en kameraveske, som er ideelt. Du må imidlertid passe på at vesken henger så vidt ned på bakken, slik at den ikke svinger fra stativkroken i løpet av eksponeringen.

Til syvende og sist er det nesten umulig å få fullstendig skarphet, på grunn av atmosfæren mellom jorden og månen. Derimot er det noen grunnleggende ting du kan gjøre for å ha størst mulig sjanse til å få et detaljert bilde.

Dersom for eksempel objektivet ditt har en hette, bør du bruke den. Den kan hjelpe til å sperre ute lys som kommer inn på objektivet fra uønskede vinkler. Jeg brukte en da jeg tok dette bildet fra et urbant område i sørvest-London, så du trenger ikke alltid et område med mørk himmel å ta bilder fra, selv om det naturligvis ville vært til hjelp.

tydelig bilde av fullmåne med mørke himmel rundt

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 125

Når du berører kameraet for å ta et bilde, beveger du egentlig så vidt på det samtidig, så det er lurt å være kjent med å bruke kameraets selvutløser. Den lar deg bruke lukkeren og gir kameraet et par sekunders hviletid før eksponeringen begynner. Du kan også bruke en Bluetooth-utløser eller mobilappen Sony Imaging Edge, for å utløse kameraet eksternt. Det kan også være en ide å prøve ut elektronisk lukkermodus hvis kameraet ditt er utstyrt med det. Dette reduserer selv den minste bevegelsen fra kameraets mekaniske lukker, for å holde det fullstendig i ro i løpet av eksponeringen.

For fokusering, bruker jeg alltid manuell fokus. Jeg bruker ofte appen Imaging Edge Mobile, for å bruke den store skjermen på telefonen min til å sjekke fokus mer presist. Du kan til og med bruke kameraets søker eller bakre skjerm. På denne måten kan du dra nytte av alternativet for fokusforstørrelse, for å finne frem til nøyaktig den delen av bildet du ønsker å fokusere på.

Eksponering
Jeg holder månen midt i bildet og bruker sentrumsdominert punktmåling. Jeg tar alltid bilder i raw-format, og avveier eksponeringen basert på om det gir meg nok rom til å styrke skyggene, for å gjøre skyene mer synlige. Gjennom eksperimentering finner du ut om du skal eksponere kun månen, eller om du skal overeksponere den for å gi deg selv bedre mulighet med skyene.

Det er veldig fristende å fotografere med den største blenderåpningen du har, og slippe inn så mye lys som mulig gjennom objektivet. Imidlertid er det nesten sikkert at dette ikke er den skarpeste blenderåpningen. Du må finne det skarpeste punktet for objektivet ditt. Dette kan bety at du fotograferer med f/4 eller f/5.6 – eksperimenter med objektivet ditt i løpet av økten, og finn ut hvor det er skarpest.

halvmåne i skygge

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1600s @ f/4.5, ISO 320

Lukkerhastighet
Når det kommer til lukkerhastighet, har jeg kommet frem til at det laveste du kan fotografere med er rundt 1/5 sekund. Alt lenger enn dette vil gjøre månen uskarp. Du kan bruke raskere lukkerhastighet enn dette, men gjør det så sakte som mulig slik at du kan dra nytte av å slippe inn så mye lys som mulig og holde ISO-følsomheten så lav som mulig.

Fotografering ved lav følsomhet holder støyen så lav som mulig. Imidlertid kan jeg si at selv ved Alpha 7R IVs høye oppløsning, kan jeg uten problemer øke til ISO 800 eller 1000 uten at støy blir et problem. Dette lar meg enkelt avbilde jordens nærmeste nabo.

Medfølgende produkter

Peter Neill

Peter Neill | UK

«Peter Neill er den dyktigste fotografen vi har funnet hittil. Vi bruker faktisk ingen andre enn ham lenger – Mark Sheehan, The Script»

Lignende historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement