mathias stiller inn et bilde på sony alpha-kameraet

Endring til det bedre

Mathias Kniepeiss

«Det er mange måter å ta bilder til neste nivå på,» begynner den profesjonelle fotografen Mathias Kniepeiss, «men en av de beste måtene er å gi seg i kast med stadig mer utfordrende prosjekter og utvikle hvordan vi jobber som fotografer. Og «The Art of Camouflage» var akkurat et slikt prosjektet for meg. Det var en fotografering som utfordret kreativt, så det å ha et sett jeg stolte på, var avgjørende. For meg var dette Sony Alpha 7R IV.»

Prosjektet var en kommersiell fotoshoot for et selskap for terapeutiske enheter kalt Tyromotion, og Mathias jobbet med den prisbelønte kunstmaleren Johannes Stoetter, medieproduksjonsselskapet boxquadrat og flere modeller for å lage disse fantastiske dyreskulpturene.

kunstnere som maler en modell som en jaguar

© Mathias Kniepeiss | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.0, ISO 1600

Når det gjelder slike intrikate bilder, synes Mathias at det er viktig å planlegge fotograferingen i detalj. «Jeg har jobbet med kroppsmalere mange ganger, men aldri på et så stort prosjekt som dette, og ikke i et studio,» forklarer han, «så det var definitivt en utfordring. Jeg planla i kanskje en og en halv måned i forkant, slik at vi kunne kombinere to fotograferinger på samme dag. Det var en 14-timers dag i alt: tre timer for kameleonen, som brukte to personer, og fem timer for jaguaren, som besto av fire personer – men det var virkelig verdt det.»

modeller malt som jaguar med åpen munn

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

En annen utfordring for Mathias kom av en stor endring i hans vanlige fotograferingsstil.

Som de fleste fotografer liker jeg å bevege meg rundt og utforske motivet kreativt fra forskjellige vinkler og avstander når jeg fotograferer, men kamerabevegelsen var helt annerledes her! Kroppsmaling er i utgangspunktet et visuelt triks, og det vil bare fungere fra en bestemt synsvinkel, så Johannes og jeg brukte tid på å finne den optimale vinkelen, så låste jeg Alpha 7R IV på et stativ og lot det stå i fred. Deretter brukte han en skjerm koblet til kameraet via HDMI for å skissere svarte linjer på modellene, basert på kameraets visning, og bygde opp malingseffekten derfra.»

Belysningen var også en interessant utfordring: «I studioet mot en hvit bakgrunn,» forklarer Mathias, «trengte vi mye lys bare for bakgrunnen, og deretter jobbet vi med det på motivene for å få skyggen til å være slik vi ønsket. Vi brukte en stor softboks som topplys for å legge til litt skygge mellom kroppene, slik at vi fikk dybde der det trengtes, og ytterligere to softbokser fra siden. Vi kunne ikke tilføre for mye skygge, for da endrer fargene seg og formen på det nye dyret gir ingen mening. Noen steder måtte vi konsentrere skyggen litt mer, for eksempel på halen.»

modeller malt som en kameleon

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

Siden bildene ville bli brukt til alt fra visittkort til reklametavler, visste Mathias at oppløsning og skarphet var avgjørende, så han valgte naturligvis å fotografere med Sony Alpha 7R IV og et FE 24–70 mm f/2,8 GM-objektiv.

«Mengden detaljer du får, den dynamiske rekkevidden og alternativene som en raw-fil fra Alpha 7R IV gir deg for etterproduksjon, er virkelig fantastisk,» smiler han, «og med 24–70 mm GM hadde jeg et objektiv som er allsidig, men med utrolig skarphet i hele rammen. Vi ønsket ikke å miste noen del av det Johannes hadde skapt, og derfor måtte alt være krystallklart og perfekt fokusert.»

modeller malt som en jaguar

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

Med 24–70 mm GM på 65 mm og blenderåpningen på f/7,1 visste Mathias at han ville få perfekt skarphet ifra helt foran til bak, for å få det meste ut av hver eneste detalj. Denne kunnskapen er basert både på hans tillit til Sonys G Master-objektiver, men også på praktisk erfaring. «Når jeg får et nytt objektiv, tar jeg alltid testbilder,» forklarer han, «noe jeg vil råde alle fotografer til å gjøre, slik at de vet hvordan de bruker verktøyene sine best. I dag, med Sonys G Master-objektiver, er det mindre viktig fordi den optiske kvaliteten er så høy, men det er fortsatt veldig nyttig å vite hvor objektivet ditt er på det skarpeste. Alle disse små ferdighetene og bitene med kunnskap bidrar til bedre bilder.»

fotograf og kunstner som ser på baksiden av et sony alfa-kamera

Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/60s @ f/1.4, ISO 1600

«Det var et veldig flott prosjekt,» oppsummerer Mathias, «delvis på grunn av at jeg fikk jobbe med et godt team av mennesker og virkelig lære av prosessen, men også fordi vi produserte disse bildene for et selskap som gjør flotte ting. Tyromotion lager teknologibaserte terapeutiske enheter med mål om å forbedre pasientenes uavhengighet og livskvalitet, så i planleggingsfasen var vi opptatt av å velge dyr med spesielle betydninger, som det å være sterk og forandre seg til det bedre. Så enten det er på medisinske eller kreative måter, kunne ikke kombinasjonen av å ta nye utfordringer og bruke den riktige teknologien for å gjøre det enklere og mer vellykket, passet bedre inn i denne fotograferingen.»

Medfølgende produkter

Mathias Kniepeiss

Mathias Kniepeiss | Austria

«Ingenting er umulig innen fotografering, verken for å dokumentere historier for evigheten eller skape nye verdener»

Lignende historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement