lave skyer omringer en sovende vulkan på bali

Øya med tusen guder

Dennis Schmelz

«Jeg ville skape noe annet enn de influenser-ledede reisevideoene vi er vant til på se på YouTube», sier den tyske filmskaperen Dennis Schmelz. Det var første gang Dennis hadde reist til den indonesiske øya, og han hadde planlagt den rundt Galungan, den balinesiske festivalen som feirer forfedrenes ånder og deres tilbakekomst til øya.

«Jeg ville skape en film som feiret kultur og religion. Det er øya med tusen guder, med mange historier og figurer som kan filmes.»

Etter å ha undersøkt så mye som mulig før avreise var det fremdeles en masse som gjenstod da han han landet.

gressdekkede trinn som fører til en landsby

«Vanligvis finner du figurene som representerer åndene i templer, og der har ikke turister tilgang i løpet av festivalen. Derfor samarbeidet jeg med en lokal fikser, som hjalp meg til å finne menneskene i filmen og anbefale steder hvor jeg kunne filme.»

Det tok tre uker å gjøre opptakene, og en travel timeplan fikk Dennis til å stå opp før soloppgang for å begynne å fotografere før han reiste videre til neste sted. «Veiene var ikke alltid gode, så noen ganger fikk vi veldig lange dager på atten timer – og mye av dette var bare kjøring fra sted til sted.»

Ett av disse stedene var et spektakulært fossefall, hvor Dennis hadde planlagt å filme en jente som danset Legong, en tradisjonell balinesisk dans.

kvinne som danser foran et fossefall på bali

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/11, ISO 640

«Hun var så rolig. Hun lekte seg med dansen og ansiktsuttrykkene foran kameraet. Dette er et nærbilde av ansiktet hennes, som er helt perfekt. Det er et av høydepunktsbildene mine i videoen. Hele sekvensen er utrolig, siden den viser menneskene og landskapet.»

balinesisk danser i fargerike klær

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 50mm f/1.8 | 1/100s @ f/1.8, ISO 640

For prosjektet satte Dennis sin lit til to kameraer - Sony Alpha 7S III, som han bare brukte for filming, og Alpha 7 IV, som han også brukte for fotografering. «Alpha 7 IV er et glimrende hybridkamera, siden det har en sensor på 33 megapiksler som gjør at det er strålende for stillbilder, men det kan også ta opptak ved 4k 60p – imponerende!»

De to kameraene har særskilte roller, der Alpha 7S III er montert på en gimbal for stabilisering med et 12-24mm f/2.8 GM-objektiv. «Jeg brukte 12-24mm f/2.8 GM som et super-vidvinkel objektiv. Dette lot meg vise dansescenene mot en bakgrunn av det utrolige landskapet. SteadyShot-stabiliseringen i kombinasjon med gimbalen lot meg bevege meg rundt og skape smidige dynamiske bilder i bevegelse.»

Samtidig brukte Dennis Alpha 7 IV, kombinert med objektivet FE 24-70mm f/2.8 GM II for fotograferingen, men også for å ta håndholdte videobilder. Ofte brukte han det med kameraets Clear Image Zoom-funksjon, for å gjøre opptak i nærbilde som så ut som om de ble gjort med et makroobjektiv.

I tillegg til Sony Alpha-kameraene, gjorde Dennis opptak med en drone for å gi seerne kontekst om stedene han filmet. «Fotograferingen med dronen er viktig for å vise landskapet og formidle en tanke om hvor du er. Men, for å vise følelser, må du komme deg tett på folk», avslører han.

Fotografering ved soloppgang og solnedgang betydde at mange scener ville ha mye kontrast. Én av grunnene til at filmskaperen valgte Alpha 7S III, var kameraets imponerende dynamiske område på 15 stopp.

«Bildeprofilen Slog-3 gjorde at jeg kunne manipulere bildene for å øke kontrasten og fargemetningen. Jeg presset opptaket til grensen, men opplevde aldri noen problemer takket være 10-biters opptak.»

Dennis trengte det dynamiske området for favorittbildet hans fra videoen, som ble filmet i en grotte ved soloppgang.

tre balinesiske menn i tradisjonell drakt foran fjellvegg

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/9.0, ISO 100

«Det bildet handlet bare om timing», utstøter han. «Det var bare rundt 30 minutter i den grotten da solen kom gjennom dette hullet. Etter det, er det fullstendig mørkt. Det var ganske farlig, og det tok oss to timer å gå dit, men det var verdt det siden bildet ser helt utrolig ut.»

I løpet av de tre ukene han jobbet på prosjektet, gjorde Dennis rundt 15 timer med opptak av den veiledede workshopen. Disse redigerte han ned til bare 3:40 minutter for den ferdige videoen Galungan - Victory of Dharma. Denne videoen viser frem fargene og kontrasten øya har, men det er redigeringen som får videoen til å skille seg ut.

«Festivalen handler om at det gode vinner over det onde, så vi har disse motsetningene i videoen. Den gode delen er rolig og ofte i sakte film. Så har du de mørke delene. Der ser vi disse figurene som er onde ånder. Jeg økte hastigheten på filmen for å få dem til å virke unaturlige og for å stresse seeren. Jeg la også til lydeffekter. Jeg ville skape noe annet enn en snill treminutters video av fine bilder og musikk.»

Pålitelig, stabilt og imponerende – Dennis reflekterer over hvordan Sony-utstyret han satte sin litt til gjorde det enkelt å avbilde denne utrolige videosekvensen.

Medfølgende produkter

Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

«Det finnes alltid en historie å fortelle, og et nytt perspektiv å oppdage»

Lignende historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement