Josef Bollwein er ikke fremmed for å fotografere folk på kanten, men for ham betyr dette vanligvis atleter som jakter på de små marginene mellom seier og tap, eller jobber på kanten av fysisk utholdenhet. Han er, tross alt, profesjonell og spesialist på motorsport og ekstremsport. Så hva var det som fikk ham til å legge ut på dette prosjektet med et utvilsomt mye sterkere reisetema?
«Jeg hadde lyst til å utforske noe nytt», forklarer han, «så å fotografere Bretagne med Alpha 7R V var et velkomment bytte av emne. Jeg ønsket å utfordre ferdighetene mine i en annen sammenheng og fange opp nye perspektiver. Jeg har en dyp kjærlighet til naturen og utforskning, og Bretagne har en masse muligheter til å hengi seg til begge. De ville strendene, steinklippene og den unike atmosfæren i regionen har alltid vært forlokkende til meg.»
Men det var ikke bare den naturlige geografien som Josef ville dokumentere på 10-dagersreisen langs den franske Atlanterhavskysten – prosjektet ga ham også en introduksjon til regionens kultur og folket der. «Og selv om mye av det var nytt for meg, var det likheter med det tidligere arbeidet mitt også», fortsetter han, «fordi mye av reisen min handlet om å fange opp bevegelser og action, om det så var regionens uredde surfere eller vannets ubarmhjertige svulming.»
Om Alpha 7R V-kameraet hans bemerker Josef at «den høye oppløsningen lot meg avbilde den naturlige skjønnheten langs kysten i Bretagne i all dens prakt, og modellens utrolige bildestabiliseringen i huset (IBIS) var uvurderlig for å produsere sylskarpe bilder, selv under krevende forhold som de man finner på kysten.»
Da han fotograferte havet stolte han på kameraets funksjoner for å holde selv bilder med langsom lukkerhastighet skarpe. Josef likte gjerne å fotografere håndholdt, og holdt hastigheten til innstillinger som 1/15 sek. eller 1/4 sek., for å gi vannet mer tekstur og energi – noe lang eksponering fra et stativ ville ha glattet ut. «Jeg ønsket å formidle skjønnheten og kraften langs kysten, med bølgene som slår inn», utdyper han, «og IBIS hjalp virkelig til, og sørget for klare bilder selv i midten av dundrende bølger og hylende vind.»
I noen av stormbildene ønsket Josef «å ramme inn Bretagnes berømte fyrtårn mot en kaotisk atmosfære», sa han. «Jeg visste at å bruke lengre fokallengde ville ramme inn de ensomme bygningene med fiendtlig vær på alle kanter, og vise deres bestandighet mot elementene der de presser seg inn på alle kanter», fortsetter han, «men selvsagt er den forstørrede visningen utsatt for risikoen ved å vise mer vibrasjon, så igjen spiller kameraets IBIS og objektivets optiske stabilisering en viktig rolle i å opprettholde stabiliteten i bildene.» Han fortsetter med å forklare hvordan «2x telekonverterer med 70-200mm-objektivet hjalp ham med å fange opp de detaljene på avstand, hvilket virkelig ga liv til bildet.»
Josef kombinerte Alpha 7R V med Sony ZV-E1 på reisen. Tidsforkortelsefunksjonene i ZV-E1 lot Josef spille inn flere spennende klipp av livet på kysten i Bretagne. Denne teknikken benytter kameraets intervalltimer, innstilt til å ta et bilde med noen få sekunders intervall og deretter kombinere resultatene for å gi en nydelig illustrasjon av skyene som passerer over himmelen, bølgene som ruller og folk som passerer gjennom bildet. Josef la også til litt bevegelse i kameraet i løpet av sekvensen, noe som fikk det til å se enda bedre ut.
Objektivene hans for reisen var FE 12-24mm f/2.8 GM og FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II, som Josef sier «var avgjørende for at prosjektet skulle lykkes. Settet ga meg alle fokallengdene jeg trengte for å fortelle historien om kysten i Bretagne og gjøre det med utrolig kvalitet. Kameraets værforseglingselement betydde også at de kunne motstå det ublide miljøet. Samtidig som objektivenes raske maksimale blenderåpninger lot meg skape grunn dybdeskarphet eller raske lukkerhastigheter når jeg ville ha disse også.»
Dette prosjektet fremkalte i meg en dyp forbindelse til naturen», avslutter han, «og lærte meg å virkelig sette pris på den nydelige kysten i Bretagne. Det fikk meg til å ville utforske andre kyststriper også – ikke bare for den naturlige skjønnheten, men også for muligheten til å møte og snakke med de som lever der. Noen av favorittøyeblikkene mine fra prosjektet var da jeg møtte de som bodde der, som delte historier om regionen og hvordan det var å leve der. Hver del av reisen var en inspirasjon, og jeg er glad Sony-utstyret var med meg for å hjelpe meg med å fortelle historien.»
«Umulig eksisterer ikke»