nærbilde av en mann som holder en basketball

På avstand | Basketball med Alpha 1

Mine Kasapoğlu

Noen ganger kommer nye ideer fra de enkleste ding. En liten tanke eller idé kan inspirere et nytt prosjekt, og bruk av en ny innstilling, et nytt kamera eller objektiv kan være alt du trenger for det øyeblikket med inspirasjon.

Det er nøyaktig dette som skjedde med den tyrkiske sportsfotografen Mine Kasapoğlu, da hun nylig brukte Sony Alpha 1 med objektivet FE 400mm f/2.8 G Master for å fotografere en basketballkamp.

to basketballspillere mot hverandre i løpet av en kamp

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

«Mange så meg, siden jeg var på direktesendt TV, liggende på gulvet på basketballbanen. Jeg hadde fotografvenner som sendte meg meldinger som sa «Fotograferer du basketball med et 400 mm objektiv?»»

Selv om et 400 mm objektiv er helt vanlig ved fotografering av sportsarrangementer ute, slikt som fotball, ski eller sykling, er det et snodig valg på et begrenset område som en basketballbane. Mine hadde derimot noe spesielt i tankene da hun hentet objektivet ut av kameravesken og festet det på Alpha 1.

basketballspiller løper og spretter ballen

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

«I kampens første to kvarter tok jeg alle de vanlige bildene som et pressebyrå kunne ønske seg fra arrangementet, så jeg brukte objektivet 70-200mm f/2.8 G Master. Jeg tenkte at jeg kunne leke meg med FE 400mm f/2.8 GM i den andre halvdelen av kampen. Ingen fotograferer basketball med et 400 mm objektiv, men jeg likte hvordan bildene så ut.»
basketballspiller peker i løpet av en kamp

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

Bildene dette resulterte i er portretter tatt i løpet av kampen som avbilder uttrykkene fra øyeblikk til øyeblikk, mens basketballspillerne er fokusert på kampen under lysene i arenaen.

«Jeg leter alltid etter ekte uttrykk på utøvernes ansikter. Jeg liker ikke så mye ’kampansikt’ med forvrengte ansikter og slikt. Jeg liker heroiske bilder fra ekte øyeblikk der atleten er i sitt sanne element. Dette er øyeblikk du ikke kan gjenskape i et studio.»

Muligheten til å ta portretter som dette i løpet av kampen er fordi Mine fotograferer med Sony Alpha 1 og en stablet CMOS-sensor med 50,1 megapiksler.

basketballspiller ser ut i det fjerne i løpet av en kamp

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 3200

«Jeg er av den gamle skolen, og husker alle reglene for fotografering på film. Vi ville ha brukt ISO 3200-film og godtatt det harde utseendet på den kornete filmen. Men nå gir Alpha 1 meg så mange muligheter, fordi jeg kan jobbe i situasjoner med lite lys der bildene fremdeles ser bra og klare ut. Det er utrolig å fotografere under slike forhold, og denne muligheten er veldig verdifull.»

Det er ikke bare Alpha 1s overlegne bildekvalitet ved lite lys som hjalp Mine til å skape disse portrettene fra kampen. Kameraet kan også fokusere presist ved slike forhold.

to spillere i løpe av en basketballkamp

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

«Sportsfotografer er alltid bekymret for fokus på ansikter. Når du ser fotografer som kikker på skjermene sine, er det 100 % sikker at de kontrollerer fokus på ansiktet for å se om de har bildet. Med Sony Alpha 1 trenger jeg ikke å sjekke. Jeg kan ta en hel sekvens ved opptil 30 bps og vite at hvert eneste bilde er i fokus. Dette er viktig, fordi det lar meg velge nøyaktig det ansiktsuttrykket jeg vil ha for å la meg vise frem atleten på sitt beste i det øyeblikket.»

Kraften i Sony Alpha 1s avanserte autofokus har endret hvordan Mine fotograferer sport som basketball. «Jeg pleide å fotografere med digital speilrefleks, og måtte fokusere på ringen og vente hvis jeg ønsket å avbilde en spiller som dunket. Med Alpha 1 bruker jeg AF-sporing for å følge det som skjer og få med meg dunken. Fokus var det jeg var mest bekymret for, men ikke etter at jeg byttet til Sony.»

mann tar opp en basketball

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/3.5, ISO 2500

Basketballportrettene viser Mines entusiasme for å vise frem følelsene utøvere gjennomgår når de spiller. Det finnes en større motivasjon bak arbeidet hennes: å inspirere den neste generasjonen av utøvere, både menn og kvinner.

«Min misjon er å inspirere den neste generasjonen. Jeg liker å få atleter til å se så bra ut, slik at alle skal ønske å gjøre det de gjør – og med Sony-utstyret mitt i hånden er det lett å få alle jeg fotograferer til å fremstå på sitt beste.»

Medfølgende produkter

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

«Søken etter lys, energi og følelser, fanget i rett tid»

Lignende historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement