et ensomt tre i tåken ved daggry

Beste tips: Fotografere tåkete landskap

med Sony Alpha-kameraer

Planlegging og vær

Tåke og dis er svevende vanndråper i luften. Praktisk talt er de skyer som er mye lavere over bakken enn vanlig. Det er alltid best å planlegge på forhånd når du fotograferer i tåken. Velg et sted kjent for å bli tåkete og hold øye med været. Ideelt sett vil du komme til stedet ditt før soloppgang på en dag med klar himmel. Dette vil gi deg det beste lyset, som er viktig for alle typer landskapsfotografering.

Lyset der du befinner deg vil endre seg når solen står opp, så se alltid etter hvordan lyset skaper forskjellige farger, skygger og stråler i scenen din. Se for eksempel etter de vakre lysstrålene gjennom en tåkete skog eller en lang skygge av en struktur over et landskap.

spinkelt tre i tåken i fanalskogen

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/6s @ f/10, ISO 100

Utstyr

Når du fotograferer landskap er de mest ideelle funksjonene til et kamera oppløsning og dynamisk område. Sony Alpha 7R V og Sony Alpha 7 IV er gode valg med henholdsvis 60 og 33 megapiksler oppløsning og høyt dynamisk område.

Hvilket objektiv du bør velge vil avhenge av nøyaktig hva du vil fotografere, men vidvinkel- og telefotoobjektiver er vanligvis de beste for denne typen bilder. Disse lar deg fange scenens størrelse eller fokusere på fjerne detaljer i landskapet. Det finnes mange Sony FE-fatningsalternativer, men objektivene FE 12-24mm f/2.8 G Master og FE 12-24mm f/4 G er gode alternativer for vidvinkelmotiver, mens Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS er et allsidig objektiv for å vise frem detaljer.

Bortsett fra kameraet og objektivene, er det en god idé å bruke et stativ for å holde alt stødig. Ta også med en hodelykt eller lommelykt for å komme frem til stedet du har valgt, og for å sette opp kameraet i mørket.

Komposisjon

Å fotografere noen av de mest spektakulære tåkete landskapene innebærer å stå på en høyde eller et fjell og se ned på en tåkete dal. I disse scenene vil ulike elementer, som bygninger eller trær, stikke seg ut gjennom tåken – som om de stiger opp gjennom skyene.

Men hvis du prøver å fotografere hele scenen med et vidvinkelobjektiv, kan det ofte ikke se like dramatisk ut som det gjør i virkeligheten. Det er her et telefotoobjektiv er til god hjelp. Zoom inn på interessante motiver og sørg for at du har nok plass rundt dem, slik at du kan sette pris på de tåkete forholdene.

et gammelt tempel som stiger opp fra tåken på toppen av en ås

© İlhan Eroğlu

Hvis du vil fotografere hele scenen, trenger du noe av interesse som tiltrekker seerens øye. Se etter noe i forgrunnen som du kan bruke til å gjøre den nedre delen av bildet mer interessant. En liten plante, en trestubbe, en stein eller en sti er alle eksempler på ting i forgrunnen for å tiltrekke seg og lede betrakteren inn i bildet.

et tre i tåken ved daggry

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/4s @ f/13, ISO 160

Bruk vaterverktøyet på bakskjermen eller søkeren for å sikre at kameraet er helt rett. Tilpass vatermålerlinjene til linjene på hver side er uthevet grønt, noe som indikerer at horisonten er i vater.

Innstillinger for eksponering

Selv om de nøyaktige innstillingene du trenger for å eksponere bildet ditt vil variere, er det noen regler du kan holde deg til.

Som med alle landskapsbilder vil du gjerne få så mye av scenen i fokus som mulig, så bruk en liten blenderåpning for å få størst dybdeskarphet, men unngå den minste innstillingen for å få maksimal skarphet. En innstilling på f/11 bør være et godt utgangspunkt.

et gammelt tre mot et hvitt tåkete bakteppe

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/6s @ f/10, ISO 100

Hvis du fotograferer under soloppgang, kan tåken være lys. Hold øye med histogrammet på skjermen eller søkeren for å kontrollere at du ikke mister detaljer i høylysene. Juster eksponeringen for å unngå store flekker med utbrente detaljer. Med det gode dynamiske området og lave støyen fra Sony Alpha-kameraene, kan du alltid lysne opp skyggene for å gjenopprette detaljer når du redigerer.

Hvis du ikke vil redigere RAW-bilder, bruker du funksjonene for HDR eller Dynamic Range Optimizer (DRO) som finnes i kameraet. HDR-innstillingen tar flere bilder av samme scene med forskjellige eksponeringer og slår dem sammen for å få et bilde med flere detaljer i høylys- og skyggeområdene. Du må bruke et stativ for HDR-bilder, for å holde kameraet stille for hvert bilde.

DRO endrer eksponeringen for å beholde så mange detaljer i høylysene som mulig, samtidig som skyggeområdene blir lysere. Jo høyere DRO-innstillingen er, desto større blir skyggeforsterkningen. Å bruke DRO er ideelt hvis du vil produsere bilder for å legge ut på sosiale medier uten å bruke tid på å redigere bildet etter at det er tatt.

Omtalte produkter

Relaterte historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement