hannah couzens forbereder et portrett på sin sony alpha

Beste tips: Perfekt skarpe portretter

med ditt Sony Alpha-kamera

Øye-AF-sporing

Hvis det er en funksjon som har revolusjonert portrettfotografering, er det Øye-AF, som finnes i alle de nyeste Sony Alpha-kameraene. Ved å bruke Bionz-behandlingssystemet oppdager kameraet menneskelige øyne og fokuserer objektivet på øyet som er nærmest kameraet. For å aktivere Øye-AF, sørg for at du er i kontinuerlig autofokus-modus (AF-C) og at Øye-AF er valgt i menyen. Du vil se en liten firkant lagt over emnets øye gjennom søkeren eller på bakskjermen. Emnet beveger seg med firkanten for øyedeteksjon, slik at du kan justere emnet eller komponere bildet på nytt, vel vitende om at øyet alltid vil være i fokus.

Ekstra tips:Hvis du vil være kreativ med dybdeskarpheten din og alltid ha et spesifikt øye i fokus, kan du velge enten Venstre eller Høyre øye i Øye-AF-menyen.

portrett av en ung dame som smiler

© Pepa Valera | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/125s @ f/4.0, ISO 400

Valg av objektiv

Et objektiv med fast fokallengde er alltid det beste valget for å fange opp de beste detaljene. Høydepunktet for å ta portrettbilder er Sony FE 85mm f/1.4 G Master-objektivet, et av de skarpeste objektivene i Sony E-monteringsoppstilling. Den har også elleve sirkulære blenderåpningblader for den myke, kremete bakgrunnsbokeh som portrettfotografer elsker. Hvis du er på et budsjett, velg FE 85mm f/1.8. Den gir samme fokallengde og utrolig bildekvalitet, og er et godt valg for de som nettopp har startet.

svart-hvitt portrett av en dame som ser grettent på kameraet

© Steffen Böttcher | Sony α9 + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/11, ISO 50

Valg av blenderåpning

Øynene er sjelen til et portrett og bør være den skarpeste delen av bildet. Man vil imidlertid ikke at resten av ansiktet skal være ute av fokus. Naturligvis vil fotografer velge en veldig stor blenderåpning, for eksempel f/1.4 eller f/1.8 for å gjøre bakgrunnen ute av fokus. Dette fungerer bra hvis du tar et portrett i full lengde eller mellomlengde. Når du tar et hodebilde på nært hold, kan den svært lave dybdeskarpheten ved disse store blenderåpningene bety at øynene til emnet kan være i fokus, men emnets nese kan være myk og ute av fokus. Ikke vær redd for å endre blenderåpningen til f/2.8 eller f/4 for å øke dybdeskarpheten akkurat nok til å få de viktigste ansiktstrekkene i fokus. Slapp av; du vil fortsatt få en uskarp bakgrunn med disse innstillingene, spesielt hvis emnet er langt unna bakgrunnen.

dame som ligger i bølgene og smiler for et portrett

© Terry Donnelly | Sony α1 + FE 135mm f/1.8 GM | 1/250s @ f/1.8, ISO 125

Lukkerhastighet og Steadyshot

Selv når de holder seg så stille som mulig, beveger folk seg. Vi puster inn og ut og svaier mens vi opprettholder balansen, og dette gjelder også for fotografen som tar et bilde. Små bevegelser kan forårsake bevegelsesuskarphet, spesielt når du fotograferer noen på nært hold med et objektiv som et 85 mm portrettobjektiv.

For å forhindre bevegelsesuskarphet, slå på SteadyShot i Sony Alpha-kameraet og, hvis aktuelt, ditt objektiv av E-typen. Bruk Øye-AF for å kontinuerlig korrigere for bevegelser frem og tilbake. Til syvende og sist vil valget av lukkerhastighet avhenge av typen portrett du tar. Hvis emnet ditt sitter eller lener seg, kan du ta bilder med så lite som 1/30 sek, men hvis du vil ta bilde av at de ler eller en annen type reaksjon, må du velge en mye raskere lukkerhastighet. Bruk 1/125 sek som utgangspunkt og juster derfra etter behov.

portrett av en balinesisk dame som holder en vifte

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/10s @ f/2.8, ISO 1600

Bruksmodus

Kontinuerlig fotograferingsmodus er flott for portretter. Menneskelige uttrykk kan endres umiddelbart, noe som kan utgjøre en overraskende forskjell for et portrettbilde. Spesielt gjelder dette hvis du tar reaksjonsbilder, der du trenger å fange opp at emnet ler eller smiler.

Gå inn i Bruksmodus-menyen og sett kameraet i Kontinuerlig fotograferingsmodus. Velg deretter en passende opptakshastighet, som vil avhenge av hvilket Alpha-kamera du har. Du vil nok ikke ønske å ta bilder med 10 eller til og med 20 bps, men mellom 3–7 bps er en god hastighet for å fange opp de små endringene i emnets ansikt.

alice greenfield forbereder et bilde på sin sony alpha

© Alice Greenfield | Sony α7 III + FE 50mm f/2.5 G | 1/500s @ f/3.5, ISO 80

Myk hud

Siden vi ønsker at øynene skal være så skarpe som mulig, kan det være lite flatterende å ha for mange detaljer på huden for enkelte typer portretter. Nylige Sony Alpha-kameraer har effektmodusen Myk hud, som du finner i Fotografering-menyen. Emnets ansikt oppdages i bildet, og en mykgjørende effekt påføres hudområdene for å skape en flatterende portretteffekt i denne modusen. Innstillingene kan være lave, middels og høye, men vi vil anbefale å starte med innstillingen Lav. Denne effekten er bare tilgjengelig for JPEG- eller HEIF-bilder. Hvis du fotograferer Rå + JPEG, vil ikke råbildene bruke effekten, noe som er flott hvis du vil forhåndsvise en JPEG med myk hud raskt, men gjøre mer avansert retusjering av et råbilde.

portrett av en ung dame med rødt hår

© Kate Kirkman | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Fremhevede produkter

Lignende historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement