ensom dykker som glir over en innsjø

En vinge og en bønn

Andreas Hemb

Det er tidlig morgen i Södermanland i Sverige, og den nylig ankomne flokken med toppdykkere og horndykkere starter dagen og bader i de sørlige innsjøene og i pastellfargene før daggry. Lyset er vakkert, men denne aprilmorgenen er det fortsatt fryktelig kaldt. Dykkerne har ikke noe imot det selvfølgelig, men det er litt begrensende for dyrelivsfotografen Andreas Hemb. Duppende på overflaten av en innsjø i det flytende kamuflasjeteltet sitt, gliser han: «På denne tiden av året kan jeg være her i maks en time, men det er verdt det. De kommer hit i mars, finner et godt rede, beskytter det mot rivalene sine, kurtiserer, oppdrar ungene og får dem sterke nok til å trekke sørover i september eller oktober. Jeg prøver å dokumentere hele syklusen i år.»

dykker med en fisk i nebbet

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 800

Som med så mange fotomotiver gir tidlig morgen ofte de beste resultatene. Det er ikke noe annerledes for Andreas, og på vannet er det kanskje enda tydelig, med refleksjoner som leker med daggryfargen og gir massevis av variasjon. «Det skiftende lyset betyr at du kan få mange forskjellige stemninger, noen ganger i løpet av få minutter», forklarer han. «Fra gløden rett før daggry til myk bakgrunnsbelysning. Selv direkte lys er fint hvis det er tidlig nok. Viktigst er det imidlertid at fuglene er mer aktive tidlig på morgenen, slik at du har flere interaksjoner.»

2 dykkere med nebbene sammenflettet

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/5.0, ISO 400

Et kamera som hjelper deg med å ta sjanser, kan være den perfekte måten å oppsummere Andreas sitt nyeste Sony Alpha-kamera på, Alpha 1. «Måten det kombinerer de aller beste funksjonene til Sonys kameraer på, er en stor fordel», forklarer Andreas. «Du får både fotografering uten blackout og fokushastighet og den enorme oppløsningen. Kombinasjonen er veldig nyttig, og den betaler seg med engasjementet mitt med å være ute der i det kalde vannet.»

Basert på den legendariske AF-ytelsen til Alpha 9-serien, er Alpha 1 sin øyesporingsmodus for fugler åpenbart en viktig fordel for Andreas.

«For meg som fotograf trenger jeg bare å holde fuglen i rammen, og være klar for at noe skal skje», sier han. «Sporingen finner øyet eller hodet, og holder seg bare til det. Det er imponerende når du tenker over at disse dyrene kan snu seg, sprute eller bli skjult av en bølge. Funksjonen blir aldri distrahert.»
2 dykkere som slåss i vannet

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/5.0, ISO 200

Med så mange forskjeller mellom fuglearter, er han bekymret for at det vil fungere på noen motiver og andre ikke? «Ikke egentlig», smiler Andreas. «Selv om et øye er vanskelig å finne av en eller annen grunn, eller forholdene er tøffe, som med lite lys eller med bakgrunnsbelysning, vet jeg at det vil fange hodet og følge det i stedet for. Jeg har prøvd det på dykkere, svaner, ender og mange andre arter og har ikke hatt problemer så langt.»

En annen ny funksjon som han har vært opptatt av å få mest mulig ut av, er Alpha 1s 30 bps serieopptak. «Selv om jeg naturlig ville ta bilder i kontinuerlig modus, er de ekstra 10 bps noe jeg har lagt merke til kan utgjøre en reell forskjell for adferdsbildene mine», sier han. «Hvis fuglen løper eller flyr, kommer det ikke til å utgjøre så stor forskjell, men disse dykkerne prøver å dytte hverandre under vannet mens de slåss, og jeg har kunnet fange det nøyaktige øyeblikket øyet deres er i ferd med å gå under, noe som jeg hadde mindre sjanse til å gjøre med 20 bps. Disse øyeblikkene er spesielle. Det er det samme med 240 bps EVF, som gir en jevnere og mer naturlig visning av motiver i rask bevegelse, noe som gjør dem lettere å spore.»

dykker som flyr lavt over en innsjø

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 320

Etter hvert som innsjøene i Södermanland blir varme i juni og juli, blir vannet mer behagelig, og Andreas kan bruke lengre tid på å ta bilder. Han er imidlertid klar over at tiden hans med å fange dykkernes årlige pilegrimsvandring nærmer seg slutten. «Snart vil de trekke sørover mot Sør-Europa eller lengre, så i tiden som er igjen prøver jeg å få et reelt utvalg av bilder. Portretter, actionbilder og større scener som viser miljøet deres. Det er viktig å gi et prosjekt som dette struktur.»

dykker som gjør seg klar for å fly

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 800

Er det noen fare for at Andreas migrerer selv? «Nei, jeg sitter fast på Sony nå», ler han. «Dette er kameraene som har hjulpet meg med å få favorittbildene mine. Bildene som dokumenterer atferd; de ett eller to sekundene med aktivitet i kurtisering eller slåssing eller til og med omsorg for fugleungene, som definerer arten og fotografen. Etter å ha gjort en innsats for å være vitne til dem, vil jeg ikke gå glipp av dem, og det gjør jeg aldri med Alpha 1.»

Medfølgende produkter

Andreas Hemb

Andreas Hemb | Sweden

«Et bilde kan bestå av så mye mer enn bare en refleksjon av omgivelsene våre. Jeg jobber hardt for å fange noe mer enn dokumentaraspektet innen fotografi – et bilde skal skape følelser.»

Lignende historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement