Jeg heter Alexandra Surkova, og jeg er en profesjonell naturfotograf basert i Spania. For tre år siden brukte jeg ikke engang et kamera med utskiftbart objektiv, og jeg gledet meg over å ta veldig vanlige bilder med smarttelefonen min.
Karrièren min som naturfotograf begynte med en veldig uvirkelig opplevelse. En dag sendte en av de veldig få følgerne mine på Instagram meg en melding, for å fortelle meg at de så et stort potensiale i bildene mine og at de hadde sendt meg en gave. Jeg husker øyeblikket da jeg åpnet pakken og så at, i stedet for et postkort, objektivet Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G! Du kan trygt si at dette øyeblikket endret livet mitt.
Jeg husker helt klart den første turen jeg tok for å fotografere med det nye objektivet – 24. juni 2020. Covid var i full sving, og da folk forsvant fra gatene dukket det opp dyr. Jeg brukte mange timer i et telt i 40 graders varme, gjennomvåt av svette, bare for å ta to bilder av en ugle som så absolutt poserte for meg i et par minutter. Jeg lot uansett ikke dette frustrere meg – opplevelsen gjorde meg faktisk hektet på å fotografere dyreliv.
Utstyr
Alpha 7R IV var det første Sony-kameraet mitt (dette er nå et reservekamera for mitt Alpha 1), og da scenen ikke krevde enormt med fart, ga det meg en mengde spektakulære bilder, og sensoren på 61 megapiksler ga meg smidigheten til å skape en dramatisk bakgrunn ved behov.
Fotograferingen min tok et stort steg videre den dagen jeg prøvde Alpha 1, og for meg er det et perfekt kamera – raskt, høy oppløsning og med en utrolig autofokus. Bare tenk deg at en liten grå spurv sitter på en grein i et grått tre 50 meter unna på en regnfull dag. Jeg vet ikke engang om du selv kan se den fuglen, men Alpha 1 kan fokusere på øyet dens!
Når jeg går gjennom bildene mine på en skjerm etter en tur, trenger jeg ikke å sjekke om fokuset er skarpt – fordi det i 99,9 prosent av tilfellene er det. Jeg elsker at jeg bare trenger å konsentrere meg om komposisjonen. Ærlig talt så finner jeg ikke noe feil med dette kameraet – det er helt magisk.
Når det kommer til objektiver, har jeg to favoritter. FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS er en nødvendighet for alle naturfotografer, og om jeg måtte velge bare ett objektiv ville det være dette. Det er raskt, allsidig og har en utrolig kvalitet. Fordi jeg er i Spania, er en av de største gledene mine å lete etter pantergaupa, et av verdens mest utrydningstruede kattedyr. Når du ligger i skjul og venter i timevis for å se ett av disse sjeldne dyrene, kan du ikke ta risikoer med utstyret ditt. Dyret kan dukke opp på enhver avstand, gå rett mot deg, til og med passere deg en halv meter unna. Du har bare et par minutter på deg til å ta det beste bildet du kan, og tro du meg, når hjertet dundrer av begeistring har du ikke tid til å bytte objektiv.
Det andre objektivet jeg ikke vil være foruten er FE 600mm f/4 G Master OSS. Det er som et objektiv fra en annen liga, en annen verden. Noen ganger virker det for meg som om bilder tatt med dette objektivet er vakrere enn selve virkeligheten. Det har helt sinnssyk bokeh, gir en utrolig følelse av dybde og tredimensjonalitet, og kvaliteten er helt ubeskrivelig.
Den kreative prosessen
Jeg lurer ofte på hva det er jeg elsker så mye om å fotografere dyreliv, og jeg kommer alltid frem til samme svar: uforutsigbarheten. Det er umulig å planlegge noe som helst, ingen bilder er iscenesatt og du kan aldri forutse resultatet. Du vet ikke engang om dyret du håper å se kommer til å dukke opp! Det kan hende du tilbringer timevis i skjul uten å se noen. Eller kanskje du håper å se en ørn, og plutselig ser du heller en nydelig rev. Kommer den til å posere for deg eller bare rusle forbi? Du kan ikke få ville dyr til å bevege seg i din retning – du er bare en tilskuer.
Når du derimot har litt erfaring, og det dukker opp et dyr, kan du i det minste noenlunde forutsi hvordan det kommer til å bevege seg. Hvis du sitter i skjul ved en vannkilde, vil dyret – dersom det dukker opp – på ett eller annet tidspunkt begynne å drikke, hvilket betyr at det stikker ut tungen. Dette er øyeblikket jeg leter etter. Jeg er ikke interessert i 1000 bilder ved høy hastighet. Alpha 1 lar meg ta 30 bps, men det er sjelden jeg bruker denne funksjonen. Jeg trykker heller på utløseren kun når jeg er sikker på at bildet kan bli interessant.
Siste tanker
Jeg blir ofte spurt om hva man må gjøre for å begynne å tjene penger på fotografering. Jeg synes at livet er for kort til å gjøre noe du ikke er tilfreds med, men samtidig tar det tid å lære seg å gjøre det bra i minst én ting som virkelig gjør deg glad. Realistisk sett er ikke fotografering noe som vil gjøre deg til millionær. Selv velger jeg å ikke prøve dette, og heller trives på veien jeg liker så godt.
Hvordan du begynner? Ta bilder. Og flere bilder. Og enda flere bilder Og gi dem alle den tiden, kjærligheten og omtanken du kan. Inntil nylig har det bare vært en hobby for meg. For tre år siden tok jeg fortsatt bilder med telefonen min, men prosessen gjorde meg sprø, fordi det tok opp all fritiden min. Selvsagt er det lettere å oppnå bra resultater med et godt kamera, men hvis du ikke har det, kan du prøve med et som er dårlig! Hvis du ikke vet hvordan du skal bruke det, lær det! Steg for steg. Dersom målet ditt er resultatet og ikke pengene, vil fortjenesten finne deg og ikke motsatt.
Alexandra Surkova er en profesjonell naturfotograf basert i Spania.