vestlig lavlandsgorilla sittende blant trærne

I Kongo

Will Burrard-Lucas

For naturfotografen Will Burrard Lucas er det å trykke på utløserknappen på hans Sony Alpha 1 bare en liten del av det som kreves for å fotografere.For organisasjonen Wildlife Conservation Society har han nylig reist langt inn i nasjonalparken Nouabalé-Ndoki i Kongo. «Alt foregår til fots i skogen», forteller han, «den er veldig tett. Det er varmt og fuktig, og det er mange bitende insekter».

Reisen for å fotografere dyreliv som vestlige lavlandsgorillaer og skogselefanter er et eventyr i seg selv.

en elefant som bader i en liten innsjø © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/320s @ f/5.6, ISO 125

«Vi kjørte til skogkanten på disse stiene og bodde i forskningsleirer. For å komme til dyrelivet måtte vi noen ganger sette oss i en kano og vandre langs flere skogsstier. Det lengste stedet var en 20 km lang fottur midt inne i skogen.»

Den urørte regnskogen har aldri vært hogget, og skaper et perfekt økosystem for et stort mangfold av dyreliv under det tette skogtaket.

I samarbeid med forskere reiste Will rundt til gorillafamilier og dokumenterte adferden deres ved hjelp av sitt toppmoderne Sony Alpha 1 og det trofaste FE 400mm f/2.8 GM OSS-objektivet. Selv om Will vanligvis har objektivene FE 24-70 f/2.8 GM II og FE 70-200 f/2.8 GM OSS II tilgjengelig, var det 400 mm-objektivet han brukte mest da han fotograferte gorillaer og elefanter.Å bruke et fast objektiv i stedet for et zoomobjektiv kan virke som et merkelig valg med tanke på dyrenes uforutsigbare natur, men det ligger ikke bare praktiske, men også estetiske grunner bak dette valget.

liten gorilla med hånden til ansiktet © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/2.8, ISO 12800

«Det viktigste er Sony Alpha 1 og objektivets evne til å fotografere i svakt lys. Blenderåpning f/2,8 er uvurderlig i svært mørke og dunkle omgivelser. Den lyssterke blenderåpningen på f/2,8 gir meg et ekstra blendertrinn eller mer lys enn et tilsvarende 400 mm zoomobjektiv», forklarer Will.

Blenderåpningen på f/2,8 gir også liten dybdeskarphet, noe Will kan leke seg med i bildene sine. «Jeg liker å kunne kontrollere vegetasjonen vi ser i forgrunnen og bakgrunnen. Når jeg fotograferer med stor blenderåpning, kan jeg isolere motivet, få det til å poppe og skille seg ut og skape en forbindelse mellom betrakteren og dyret. Og selvfølgelig bidrar den store blenderåpningen til raskere og mer presis fokusering.»

gorilla som ser slem ut stirrer mot kameraet © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/3.2, ISO 10000

Selv om et 400 mm-objektiv virker langt for de fleste, gir det en relativt kort arbeidsavstand mellom Will og de ville dyrene han kunne møte.

«Det kan potensielt være farlig, men jeg tar lærdom fra både sporere og forskere. De jobber alltid med de samme gorillafamiliene, slik at de kjenner dem, og omvendt er gorillaene vant til å ha forskerne i nærheten. Men jeg tar alltid forskernes råd. En annen grunn til å holde avstand er hensynet til dyrenes sikkerhet. Det er stor risiko for smitteoverføring mellom oss og gorillaene.Det er viktig å holde minst 10 meters avstand på grunn av denne risikoen, og derfor har 400 mm brennvidde blitt det perfekte valget for å være nær nok til å ta flotte bilder, men samtidig langt nok unna til at både gorillaene og jeg er trygge.»

babygorilla som henger fra en gren © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 4000

Med Sony Alpha 1 føler Will seg trygg på at han kan fotografere alt skogen og dens innbyggere har å by på. «Det er det perfekte viltkameraet», sier Will. «Det tar 30 bilder i sekundet hvis jeg noen gang skulle trenge det. Det har en oppløsning på 50,1 megapiksler hvis jeg trenger å beskjære bildene mine. Jeg kan ta bilder med helt lydløs lukker for å unngå å forstyrre dyrene. Men for meg er autofokusen den mest nyttige funksjonen. Jeg må kunne stole på at autofokusen er pålitelig og nøyaktig, selv i disse utfordrende situasjonene der jeg prøver å fokusere gjennom svært smale åpninger i vegetasjonen, ofte i svært dårlig lys. Kameraets evne til å prestere i slike utfordrende situasjoner gjør jobben min mye enklere.»

en elefant med en våt snabel sitter i skyggen © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/5.0, ISO 1250

Wills bilder kombinerer ferdigheter og utholdenhet. Will bruker timevis på å observere før han tar den lange turen tilbake til leiren når skogen blir mørk og farlig. Belønningen er å kunne fange fantastiske øyeblikk, hvorav ett av dem var takket være et tre som falt overende.

en elefant som viser frem støttennene © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/5.0, ISO 1250

«Denne elefanten beitet i en elv, og lyset strømmet inn der et tre hadde falt. Lyset ble reflektert i elveoverflaten. Dermed oppsto det et fantastisk lysskjær med dype skygger fra skogen bak, og elefanten ble blendet av det reflekterte lyset. Det øyeblikket var så uventet og spesielt.Noe jeg aldri kommer til å oppleve igjen.»

Omtalte produkter

Will Burrard-Lucas

Will Burrard-Lucas | UK

«Jeg studerer den nyeste teknologien og vurderer hvordan den kan brukes til å fotografere dyrelivet på måter som ikke har vært mulig tidligere.»

Relaterte historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement