Det var erfaringen som dyrelivsfotograf som fikk Melissa Schäfer til å starte magasinet «Mother». «Jeg mener at mange fotografer ikke får nok anerkjennelse for arbeidet de gjør, og her er jeg også skyldig selv!» avslører Melissa. «Vi blar gjennom Instagram og gir ikke folk nok anerkjennelse. Vi skummer gjennom utrolige bilder og leser ikke engang bildeteksten. Alt dette harde arbeidet, all skildringen av historier – all lidenskapen, entusiasmen og smerten som ligger til grunn for disse bildene – og vi bare blar videre!»
Ønsket om å hjelpe til å dele disse utrolige historiene og bildene fikk Melissa til å starte magasinet Mother. Magasinet er sentrert rundt Moder Jord, sett fra et kvinnelig perspektiv. Første utgave har bilder og historier fra fjorten utrolige kvinnelige fotografer, med forord fra Cristina Mittermeier, en banebrytende fotograf og Sony Artisan.
Andre Sony-brukere som Anna-Clara Neuner, Lisalove Bäckman, Lisa Sihlberg, Merche Llobera og Molly Ferrill, er også med blant de utrolige fotografene i magasinet. Som dyrelivsfotograf har Melissa også bidratt til magasinet med flere bilder. Arbeidet hennes er fokusert på den arktiske regionen, med vekt på isbjørnens problemer og det ømfintlige miljøet de lever i.
«Jeg har ikke ett perfekt bilde jeg ønsker å ta», sier Melissa. «Jeg har bare lyst til å se en frisk bjørn. Noen har lyst til å reise dit for å ta dette bildet av klimaendringene. Det er et bilde jeg ikke har lyst til å ta. Hvis jeg ser det, dokumenterer jeg det, men jeg er glad hvis jeg har en sunn tykk bjørn som jakter med ungene sine. Da vet jeg at isen er god, også er det et nydelig landskap rundt dem med isbreer. Det som får hjertet mitt til å briste, er når jeg forestiller meg at det ikke er is og så ser jeg en døende bjørn – eller enda verre, ingen bjørner i det hele tatt. Da vet jeg at jeg ikke kan gjøre noe. Det er for sent. Derfor er drømmebildene mine av friske bjørner, så fotograferer jeg det de gir meg.»
Én ting som Melissa nevner som viktig for bildene hennes, er å vise frem personligheten til dyrene selv, og for dette er øynene deres veldig viktig. «Eye-AF på Alpha 1 endret livet mitt!» avslører Melissa. «På det digitale speilreflekskameraet jeg hadde før, tenkte jeg alltid at jeg hadde isbjørnens øye perfekt skarpt. I etterkant sjekket jeg det på datamaskinen, og fant ut at fokus faktisk var på øret eller en pelsflekk. Nå, med Alpha 1, får det øyet i fokus hver eneste gang, noe som gjør livet mitt mye lettere. Spesielt i Arktis, hvor fingrene mine er frosne eller jeg tar bilder med hansker på.»
Før hun startet prosjektet, var det noen hindringer hun måtte overvinne. «Det var første gang jeg åpnet Adobe InDesign!» sier Melissa. «Jeg bare satte meg ned en dag, og sa til meg selv ‘Hva har jeg å tape?’ Jeg skrev til fotografer jeg følger og synes er inspirerende, og forklarte hva jeg ønsket å gjøre. Alt jeg gjorde var å be dem om å bidra. Jeg ønsket å gi andre kvinner en plattform, og for å være ærlig så trodde jeg ikke at noen kom til å svare meg. Imidlertid svarte de alle ‘det høres interessant ut. Vi er med!’»
Magasinet er et møtested for fotografisk og skriftlig kreativitet samlet rundt det sentrale temaet «Moder Jord». Det er mye mer enn bare bilder med tilhørende forklaringer. «Jeg ønsket å vise frem fotografenes følelser – det som driver dem, lidenskapen deres. Jeg ønsket å høre historiene deres», forklarer Melissa. «Når vi tenker på naturfotografering så tenker vi på fotografer som meg, som tar bilder av isbjørner. Jeg tror vi noen ganger glemmer at det er mange måter vi kan komme nær naturen på. Portretter for eksempel være inspirert av naturen, så jeg ønsket å vise det også, og vise en ekte blanding av forskjellige typer fotografering og også av fotografer.»
«Jeg fortalte ikke fotografene hvordan de skulle skrive. Jeg sa ‘jeg vil høre stemmen deres’. Og nå som jeg ser gjennom første utgave av magasinet, tenker jeg ‘wow’. Alt de har produsert er så forskjellig – fra dikt til portretter og dyreliv. Alt bare kom sammen.»
Det ville vært lett å skape et magasin som et nettsted eller en PDF, men siden hun kommer fra en bakgrunn med å lage fotobøker, ønsket Melissa at Mother skulle være noe fysisk som leseren kunne holde i sine egne hender.
«Det er en følelse du får når du vet at du er hjemme og ser gjennom det. Selv nå, når jeg leser gjennom utkast av første utgave, virker ordene og teksten helt annerledes enn på skjermen min. Bare følelsen av å holde det i hendene dine får deg til å ta deg tid til det. Det er ikke som å bla forbi et bilde i et sekund, også er det borte. Det handler mer om å være i nuet – og på grunn av dette kan du snakke om det.»
Magasinet Mother er del av det mer omfattende arbeidet «The Mother Bear» av Melissa og partneren hennes, Fredrik Granath. Parets fotografiarbeid i Arktis prøver å fortelle historien om hvor sårbar planeten vår er og at vi har en rolle å spille i å hjelpe til med å beskytte den.
«Vi forteller historien om Arktis, mer eller mindre som sett gjennom øynene til isbjørnen», forklarer Fredrik. «Vi gir isbjørnen en stemme, fordi de har en historie å fortelle om oss alle. Vi ser fremtiden vår gjennom å se på hva som skjer med isbjørnen. Vi, og de fleste dyrelivs- og naturfotografer, prøver å få alle til å virkelig føle at denne planeten er hjemmet vårt. Hvis du er hjemme i leiligheten din og søler kaffe på bordet, tørker du det opp. Dersom huset ditt tar fyr, prøver du å slukke brannen. Denne planeten er hjemmet vårt, og den er ganske skitten og i brann», beskriver Fredrik.
Gjennom magasinet Mother, og ved å fortelle fotografenes historier om planetens natur, håper Melissa å nå frem til folk som kanskje enda ikke har blitt interessert i problemer som klimaendringer.
«Jeg har vist magasinet til en venn som ikke er interessert i naturen. Hun er heller ikke fotograf. Uansett så hun på magasinet og leste artiklene, og plutselig begynte hun å stille spørsmål og vise en interesse i miljøproblemene. Det bare viser at du kan vekke en interesse i folk fra forskjellige vinkler og fortelle dem noe som får dem til å stoppe opp og tenke.»
Melissa og Fredrik bruker begge Sony-kameraer når de fotograferer, men de hadde mer enn fotografisk støtte fra Sony Europe ved lanseringen av magasinet Mother.
«Vi føler at uansett hva vi trenger, vil Sony være der for oss», sier Fredrik. «Det inkluderer selvsagt også teknisk støtte, men for oss hjalp de også til med å dele budskapet vårt og nå et nytt publikum. Vi snakket med Sony og snakket om hva vi drev med samt behovet for en bærekraftig fremtid – de har vært utrolige partnere. Jeg tror at de også lærer fra oss, og når vi kombinerer styrkene våre kan vi virkelig gjøre en forskjell!»
«Det føles virkelig som om vi er på samme bølgelengde», legger Melissa til. «Vi har de samme interessene og vi har det gøy når vi driver med det. Men viktigst av alt er at vi gjør de for riktig sak.»
Du kan bestille første utgave av magasinet Mother på www.themotherbear.com.
Denne diskusjonen gir deg innsikt i likestilling i samfunnet innen dyrelivsfotografering og muligheten til å høre paneldeltakernes inspirerende historier.