fargerike bygninger bak en kanal i amsterdam

Supervidvinkelobjektiv: Ta bilder med det nye FE 14 mm f/1,8 G Master

Albert Dros

«Jeg forventet ikke dette objektivet», avslører Albert Dros. «Da Sony sa at det skulle komme et nytt objektiv som de ville at jeg skulle teste, tenkte jeg kanskje det ville være et vidvinkelobjektiv med f/2-blenderåpning, men da de sa at det var et 14 mm f/1,8, så ble jeg overrasket!»

Albert har fått stor anseelse over hele verden for sine utrolige landskapsbilder, som ofte er tatt med supervidvinkelobjektiver. Men Alberts andre kjærlighet er astrofotografi, der vidvinkellinser med store blenderåpninger er avgjørende for å fange både land og alle detaljer på nattehimmelen.

tulipaner foran gamle bygninger i amsterdam

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/15s @ f/13, ISO 200

«Jeg vil alltid bruke et primeobjektiv når jeg driver med astrofotografering. Det handler ikke bare om skarpheten, men også fordi et zoomobjektiv aldri vil ha så stor blenderåpning for å slippe inn så mye lys som mulig», forklarer han. «Dette betyr at jeg kan bruke en ISO-innstilling med lavere følsomhet for å gi meg best mulig skarphet og detaljer fra Alpha 7R IV. Dette objektivet leverer absolutt når det gjelder det. Til en astrofotografering ville jeg 100 % sikkert bruke dette objektivet. Når du ser på hjørnene, forventer du at det kommer noe koma, men det er ingenting, stjernene er bare superskarpe.»

Den smarte bruken av to ekstra asfæriske (XA)-elementer i objektivdesignen har gjort det mulig for Sony å lage et 14 mm f/1,8-objektiv som er utrolig skarpt fra hjørne til hjørne, men det er også betydelig lettere enn sammenlignbare objektiver. «Jeg trodde det ville være et veldig stort og tungt objektiv», sier Albert. «Jeg har brukt andre sammenlignbare objektiver før, og de har veid mye mer enn dette, så de var veldig store og tunge å ta med på en fotografering. Men det nye 14 mm f/1,8 G Master-objektivet veier bare 460 g, så det er utrolig lett og flott når jeg må gå et stykke for å komme til et sted.»

skarp sol over en sanddyne

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 30s @ f/8.0, ISO 100

Størrelsen og vekten går ikke utover bildekvaliteten. Forvrengning er åpenbart noe som fotografer må ta i betraktning når de velger et vidvinkelobjektiv, men 14 mm f/1,8 G Master produserer veldig lite forvrengning.

«Alle linjene virker veldig rette, og det er veldig lite forvrengning», sier Albert. «Og det er ingen objektivprofiler tilgjengelig for øyeblikket i redigeringsprogramvaren for objektivet, så jeg vet at det ikke er programvaren som korrigerer dem. Skarpheten i hjørnene er også veldig god for alle blenderåpningene, spesielt ved f/1,8.»
nakent tre på en sanddyne

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/60s @ f/9.0, ISO 100

Noe landskapsfotografer må ta hensyn til, er bruken av filtre. «Det er ingen filtertråd foran på objektivet», forklarer Albert. «Som på Sony FE 12–24 mm f/2,8 G Master-objektivet er det imidlertid et spor på baksiden av objektivet slik at du kan bruke et gelfilter. Sony har også en mal slik at du enkelt kan kutte dine egne gelfiltre til riktig form. Og det er samme form som på FE 12–24 mm f/2,8 G Master-objektivet, så hvis du har gelfiltre til det, kan du også bruke dem på dette objektivet.»

sollys kommer gjennom trær med rosa blomster

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/80s @ f/9.0, ISO 200

Når det gjelder konstruksjon, har det alle funksjonene du forventer av et Sony G Master-objektiv. En blenderring tillater raske endringer i dybdeskarphet og eksponering, og selvfølgelig kan klikkene slås på eller av, noe som gjør den flott for lydløs og jevn videobruk. Egendefinerte knapper på objektivrøret gjør det også mulig å få tilgang til funksjoner med et knappetrykk, noe som igjen gjør objektivet ideelt for fotografer eller videografer som jobber innen en rekke forskjellige felt. To ekstra dynamiske lineære motorer gjør det mulig med rask, nøyaktig og lydløs fokusering, uansett om du tar stillbilder eller video. «Jeg kunne til og med bruke autofokus til å fokusere på stjernene på grunn av mengden lys som kommer inn i objektivet», husker Albert.

en vindmølle med stjernehimmel bak

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 13s @ f/1.8, ISO 1600

«Dette objektivet vil være gullstandarden for alle som er interessert i å ta bilder om natten. Det er det neste nivået», avslutter han. «Du skulle tro at det ville være enormt med denne fokallengden, men det er superlite og lett. Jeg vet ikke hvordan det er mulig, men på en eller annen måte har Sony klart det, og det er virkelig veldig imponerende.»

Medfølgende produkter

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

«Jeg er besatt av å få til det perfekte bildet»

Lignende historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement