Landskapet er dekket av et teppe av snø, og føles beroligende. Alle de distraherende steinene, kvistene og høstløvet forsvinner under et hvitt teppe. Det gir meg et fullstendig rent lerrett å jobbe med. Den perfekte scenen for å la meg flytte oppmerksomheten over til subjektene mine og fotografere dem på minimalistisk vis.
Mestre utstyret ditt
For å kunne gjøre dette, bruker jeg Sony Alpha 1 og Sony Alpha 9. Begge kameraene har imponerende AF-systemer og rask bildehastighet, hvilket betyr at jeg aldri går glipp av noe som helst. Jeg kombinerer kameraene med objektivene Sony 400mm f/2.8 GM OSS, FE 200-600mm f/5.3-6.3 G OSS og FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS. Disse tre blir med meg hver gang jeg fotograferer villdyr.
Ved fotografering i slikt et snøfylt miljø, er den tingen som virkelig hjelper meg til å skape disse bildene at jeg kan se eksponeringen før jeg utløser lukkeren. Den elektroniske søkeren lar meg kontrollere eksponeringen og sørge for at jeg har skapt en bakgrunn som er så rent hvit som mulig. Jeg kan se når lyset endrer seg og bruke histogrammet for å justere lukkerhastigheten eller ISO-følsomheten, og samtidig ha øyet ved kameraet klar til å knipse et bilde.
Vær forberedt
Når du fotograferer villdyr, handler det alltid om å tilbringe så mye tid som mulig med subjektene dine. Om vinteren blir dette imidlertid mer utfordrende. Uten riktig utstyr ville jeg ikke vært i stand til å tilbringe så mye tid ute for å ta bildene. Jeg reiser vanligvis i noen få dager om gangen, så det viktigste utstyret mitt er ekspedisjonsteltet som tåler opptil orkan vindstyrke. Været kan veksle så fort at du må ha et sted du kan rømme til.
Komponer
Landskapet er ikke alltid perfekt hvitt og snødekket. Jeg må bare finne riktig sted og riktig vinkel i tillegg til riktig avstand og riktig fokallengde på objektivet. Dette betyr ofte at jeg må legge meg lavt med snø foran meg, for å skjule forstyrrende elementer som steiner som stikker ut av bakken. Jeg fotograferer ofte med blenderåpningen vidåpen, for å hjelpe til med å gjøre forgrunnen så uskarp som mulig. Dette hjelper også til ved å skjule små distraherende elementer og skape en ren bakgrunn. Når alt dette er gjort, handler alt om dyrets posisjon og holdning.
Jeg kan se når lyset endrer seg og bruke histogrammet til å justere lukkerhastigheten eller ISO-følsomheten, og samtidig ha øyet ved kameraet klar til å knipse et bilde.
For å få bildet stilte jeg Alpha 1 og Alpha 9 til fokusknapp på baksiden. Dette lar meg bruke fokussporing i visshet om at jeg det øyeblikket jeg trykker på lukkeren vil ha et bilde i perfekt fokus. Hvis jeg er heldig nok til å kunne komponere et bilde på nytt, kan jeg bare låse fast på subjektet og endre dyrets posisjon i bildet. Når bildet er arrangert for å være et tomt lerret med snø, kan jeg imidlertid ofte ikke flytte på kameraet – det kan føre til at et distraherende element blir med på bildet. Derfor låser jeg heller fast på dyret og venter tålmodig til det har flyttet seg i god posisjon i bildet. Fokussystemene på Alpha 1 og Alpha 9 lar meg konsentrere meg om subjektet og komposisjonen, fordi jeg vet at subjektet alltid vil være perfekt skarpt.
«De konstante forandringene i naturen er det som gjør naturfotografi så attraktivt. Du kan ta bilde av samme sted hver dag, og fremdeles komme hjem med et annerledes bilde hver eneste gang.»