portrett av shirley collins med hånden i været

Beste tips: Portretter i svart-hvitt

Tom Oldham

Planlegg å fotografere i svart-hvitt

Hvis du konverterer et fargebilde til svart-hvitt, gjør ikke dette det plutselig til kunst. En kombinasjon av elementer må innrettes riktig for å berettige den konverteringen. Det er et følelsesmessig mål du ønsker at portrettet treffer, så hvis du skaper et bilde i svart-hvitt fra starten hjelper det til for å søke dette målet.

flere bilder av jack white som holder gibson-gitaren sin

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/16, ISO 800

Hvis du stiller inn kameraet ditt til å fotografere i svart-hvitt, hjelper det deg til å visualisere det endelige bildet ditt og overvåke eksponeringen.

Jeg fotograferer vanligvis med Alpha koblet til en bærbar datamaskin. Når jeg begynner å ta bilder, stiller jeg vanligvis inn en egnet monokrom grad. Dette gjør at jeg når portrettene vises på datamaskinen kan påse at lyset skaper akkurat det utseendet og den følelsen jeg ønsker.

portrett i svart og hvitt av en kvinne

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 100

Hvis du fotograferer ved bruk av kreative stiler og bildeprofiler i kameraet, kan du prøve å justere dem for å komme nærmere opp mot utseendet du ønsker. Husk at du alltid kan falle tilbake til raw-filen – svart-hvitt brukes bare på JPEG-bildene.

Vær modig

Mottoet mitt for tiden er «Mot blir vanligvis belønnet». Så ikke vær reservert. Farge leder øyet rundt i bildet; forskjellige farger kan også påvirke psyken. Du har ikke disse mekanismene i svart-hvitt, så du må bruke kontrast og form for å lede øyet. Uten distraksjoner fra farger, kan du jobbe med en enklere og renere tilnærming: skap modige komposisjoner med feiende linjer, og bruk lys og behandling for å forene alt sammen.

silhuett av liam gallagher stående sideveis

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/11, ISO 200

Få frem dirigeringen

Når det kommer til å dirigere subjektet, må du ikke være redd for å utfordre dem. Gå nært for å skape former og (om nødvendig) trekke en opptreden ut av fotoobjektet, selv på dagene der de er mest motvillige. Når du fotograferer i svart-hvitt, gir disse tingene alltid større utbytte og skaper fenomenale bilder. Du må aldri avslutte fotograferingen og ønske at du fikk mer ut av den.

portrett av rick rubin som smiler

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 35mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Bildet mitt av Rick Rubin er et av favorittbildene mine. Det er et nærbilde som viser en form for intimitet som ikke ville sett det samme ut med farger. Jeg tok bildet med et FE 35 mm f/1.4 G Master-objektiv, omtrent 50 cm fra ansiktet hans. Du må være modig i tilnærmingen når du dirigerer for å få den typen reaksjon, og deretter være modig nok i behandlingen for å gjøre det til et vellykket bilde.

Pass på høylysene

Den første regelen min når jeg setter opp kameraet, er å ta bilder i raw, slik at jeg har full kontroll over bildet. Jeg risikerer heller aldri noe når det kommer til å eksponerer høylysene. Jeg liker å holde øye med kameraets histogram for å kontrollere at jeg ikke mister detaljer i høylysene. Heldigvis har Alpha 7R V-sensoren opptil 15 stopp for dynamisk rekkevidde. Det er imponerende hvor mange detaljer kameraet kan fange opp både i høylysene og i skyggene.

poppy rockett som holder gitaren sin

© Tom Oldham | Sony α7R V + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/4.0, ISO 50

Bruk mykt lys, legg til kontrast senere

Det er feil å skape med hard kontrast i kameraet. Hvis du bruker hardt lys, er du låst til den kontrasten. Hvis du imidlertid holder lyset mykt og har forholdet mellom lys og mørke under kontroll, kan du deretter velge hvor hardt du ønsker å behandle bildet.

portrett av paul simonon i svart-hvitt

© Tom Oldham | Sony α7R V + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/4.0, ISO 100

Jeg har et bilde av Paul Simonon, og det er et hardt, aggressivt portrett, men lyset er veldig mykt. På den ene siden satte jeg et svart flagg, som er det motsatte av en reflektor, og på den andre siden en veldig nær og myk paraply. Det lyset er så mykt, men forholdet er akkurat der slik at jeg kan skape kontrast i bildet.

Bruk Øye-AF

Øye-AF er den største friheten kamerateknologien noensinne har gitt oss. Jeg setter pris på den hver gang jeg tar frem Alpha 7R V, siden den la meg konsentrere meg om å skape portrettet og ikke om å kontrollere kameraet.

portrett av en surfer som smiler

© Tom Oldham | Sony α7R V + FE 50mm f/1.2 GM | 1/8000s @ f/1.2, ISO 50

Bildet mitt av surferen, Alan, ble tatt kun med lyset fra solnedgangen. Jeg brukte objektivet 50 mm f/1.2 G Master ved 1/8000 sekunder. Øye-AF gjorde at jeg visste at selv ved f/1.2 ville øyet være perfekt i fokus. Dette ville ha vært et øyeblikksbilde hvis jeg tok det ved f/8 eller f/11. Ved å fotografere med vidåpen blenderåpning blir tilskueren ført til det som er spennende – øyet hans og uttrykket. Alans portrett utstråler helse, positivitet og hans elsken for havet – og hele sannheten er rett der i dette bildet.

Når jeg tar bilder i svart-hvitt lar det meg avbilde spenningen i øyeblikket på et vis jeg ikke kunne gjort i farger – det er enklere, mer direkte og alltid øyeblikkelig.

Søk etter et portrett som kan fange oppmerksomheten, fortelle sannheten eller være et fyrtårn som utstråler ro.

Omtalte produkter

Tom Oldham

Tom Oldham | UK

«Lykke er meningen og hensikten med livet, hele målet og slutten av menneskelig eksistens.» – Aristoteles

Lignende historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement