to øyenstikkere på en blomst

En annen verden

Petar Sabol

Petar Sabol har tilbragt mesteparten av karrièren som fotograf med å avbilde dyrelivets skjønnhet, spesielt den fascinerende verdenen med nærbilder av insekter.

På en vanlig tur tar Petar med seg et utvalg av objektiver, slik at han har det han trenger uansett hva han står overfor, om det så er fugler eller sommerfugler – dette betyr at han vanligvis har med seg både makroobjektiver og lange telefotoobjektiver. Da vi dro til Petar for å se om han hadde lyst til å teste nye FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II – et objektiv som er egnet for begge disipliner – hoppet han på muligheten og tilbrakte en uke i hjemlandet, Kroatia, hvor han utforsket dyrelivet og fant ut hva objektivet var i stand til.

petar sabol med sony-kamera og sel70200g makro

Hva slags førsteinntrykk hadde du av objektivet?

Med en gang jeg tok objektivet ut av esken, ble jeg overrasket over hvor lite og lett det faktisk var! Faktisk, når hetten er montert, har det samme størrelse som storebroren 70-200mm f/2.8 GM OSS II uten hette. Jeg likte med en gang tanken om at dette objektivet ikke bare lar meg spare plass i vesken, men også betydelig med vekt. Et så lett objektiv gjør alltid at det er en risiko med ubalanse i kameraet, men jeg fant ut at det passet godt til husene både på Alpha 1 og 7R V. Håndholdt fotografering var noe jeg komfortabelt kunne gjøre i timevis, og objektivets ergonomi er godt gjennomtenkt – alle kontrollere kom lett for hånden.

nærbilde av en storblålibelle på stilken til et blad

© Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II + 2x Teleconverter | 1/25s @ f/10, ISO 400

Hva synes du om objektivets skarphet og ytelse??

Som jeg har sagt mange ganger før: når det kommer til skarphet, har jeg aldri noe å bekymre meg for med Sonys objektiver. Selv med vidåpen blenderåpning er skarpheten suveren. For lenge siden kunne jeg diskutere med venner som sammenlignet Sonys objektiver med de fra andre produsenter, og så at du på Sony-objektiver stopper ned blenderåpningen for å øke dybdeskarpheten, og ikke for skarphet. Dette er absolutt fremdeles tilfelle med dette objektivet. Selv i kombinasjon med telekonverteren mistet jeg ikke bildekvalitet, og jeg vant så mye mer. Jeg kommer tilbake til dette senere …

to sommerfugler som sitter på en blomst

© Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II + 2x Teleconverter | 1/13s @ f/13, ISO 250

Hva synes du om objektivets autofokushastighet?

Ytelsen fra autofokus var kjempebra. I kombinasjon med Alpha 1 merket jeg ikke tregere ytelse sammenlignet med f/2.8 G Master. Det fokuserer utrolig raskt fra minste fokusavstand til det uendelig, med nesten umiddelbar fokuslås uansett hvor jeg peker objektivet.

Det som var mest interessant for meg, var at det var første gang jeg brukte AF i makrofotografi, kombinert med Alpha 7R V. Jeg aktiverte Øye-AF for insekter og det var utrolig å jobbe slik. Etter hvert som sommerfuglen beveget seg, sporet autofokus øynene i sanntid. Dette åpnet virkelig øynene mine, siden jeg alltid brukte manuell fokus for makroarbeidet mitt.

en fugl mater et insekt til ungene sine

© Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/2000s @ f/7.1, ISO 400

skarlagensrød øyenstikker på blå blomst

© Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/30s @ f/4.0 ISO 200

Siden vi vet at du er en stor fan av å ta nærbilder, hva syntes du om objektivets makrofunksjoner?

Dette er vel hvor det blir interessant …

Med tanke på makro, er dette objektivet utrolig. Jeg har aldri sett et annet 70-200mm-objektiv som lar deg fokusere ned til 0,4 m – selv på 200 mm-siden! Jeg har brukt dedikert makro-utstyr i årevis, men etter at jeg prøvde dette objektivet, har jeg ikke sluttet å tenke på funksjonene.

Dette er et kompakt 70-200mm som gir deg et telefotoobjektiv, er veldig lite, veldig lett og ekstremt skarpt i tillegg til å ha utrolig rask autofokus. Med andre ord er det et glimrende objektiv for reise, sport, dyreliv og portretter.

Så kan du feste en 2x telekonverterer, så har du ikke bare et 400 mm-objektiv som fremdeles er ekstremt skarpt og fokuserer raskt, men du har et makroobjektiv som er i stand til 1:1 gjengivelse – hvilket er sann makro – ved alle fokallengder. Et slikt langt makroobjektiv er glimrende for fotografering av spesielt insekter: en lang arbeidsavstand betyr at det er lite fare for å skremme dyrene.

Til å begynne med var jeg bekymret over å bruke en telekonverterer på et objektiv som dette, og forventet absolutt at skarpheten skulle lide – eller at det i det minste skulle være noe kromatisk abberasjon, men det er bare sjokkerende hvor bra det fungerer til makro.

storblålibelle som sitter på stilken til et blad

© Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/25s @ f/8.0, ISO 200

Bildet over viser et enkelt bilde og bildet nedenfor er en utgave med stablet fokus, for å vise hvordan jeg bruker denne metoden for å utvide dybdeskarpheten.

stablet bilde av en storblålibelle som sitter på stilken til et blad

© Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/40s @ f/8.0, ISO 200

Syntes du at maksimal blenderåpning på f/4 var til hindring?

Mitt vanlige 70-200mm er f/2.8 G Master II, så jeg er vant til et objektiv med stor blenderåpning. Med det sagt, så jeg ikke store forskjellen i praksis ved fotografering. For fuglefotografering på Alpha 1, hadde jeg ingen problemer med å øke ISO med 1 stopp for å motvirke den mindre blenderåpningen. Og for makrofotograferingen, stoppet jeg uansett ned til minst f/8 – eller så brukte jeg en metode med stablet fokus – så praktisk sett fant jeg ingen problemer ved å ha en maksimal blenderåpning på f/4.

Den økte allsidigheten dette objektivet tilbyr gjennom makrofunksjonene mer enn oppveier for ulempen med en litt mindre maksimal blenderåpning. Dette er den typen objektiv jeg vil ta med meg på en tur der jeg ikke er sikker på akkurat hva jeg kommer til å se eller hva slags muligheter som dukker opp. Jeg vil uansett være glad over å vite at jeg kan ta den ta den typen bilder jeg liker uten å måtte bekymre meg for å ha riktig utstyr.

en hjortebille løfter hodet

© Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II + 2x Teleconverter | 1/15s @ f/8.0, ISO 400

Medfølgende produkter

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

«Jeg prøver alltid å få bildene mine til å se bedre ut, uansett hvor lang tid det tar og hvor mye innsats det krever»

Lignende historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement