frossen blomst innkapslet i is

Små underverker

Albert Dros

Vanligvis syns folk som ser Albert Dros' skjøre bilder av nedisede blomster at de er vakre. Og hvorfor skulle de ikke det? Disse knoppene og fargerike blomstene som vekkes til live av våren er innhyllet i fullstendig gjennomsiktig is, som om tiden har stoppet opp. Elegant innrammet og utrolig detaljert er de makronaturfotografering på sitt mest kunstferdige og overbevisende. Men ikke alle ser skjønnheten.

«Mange blir faktisk veldig triste», ler Albert, «fordi de tror at blomstene dør. Men det stemmer i realiteten ikke i det hele tatt, fordi isen beskytter dem.» Blomstene, som er fotografert på fruktgårder i den nederlandske regionen Neder-Betuwe, blir tatt godt vare på. «Når de begynner å blomstre om våren, kan temperaturen falle veldig brått om natten», forklarer Albert. «Fruktdyrkerne følger nøye med, og hvis det meldes om streng kulde om natten, sprøyter de plantene med vann for at det etter hvert skal dannes et lag av is. Hvis de ikke beskyttes av isen, er det faktisk frosten som vil ta knekken på dem.»

frossen blomst innkapslet i is

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 400

I virkeligheten er derfor hagebruk til gevinst for fotografiet! Dette gjelder spesielt for Albert, som til tross for at han er høyt respektert for sine fantastiske landskaps- og naturbilder, først nylig har begynt å utforske makrofotografering. «Da vi opplevde nedstengninger på grunn av covid, lette jeg etter nye ting å fotografere nærmere hjemmet», forklarer han, «og så fant jeg objektivet Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS som brukes sammen med Alpha 7R IV. Det var der oppdagelsesreisen begynte – om enn bare som en rask tur noen få meter inn i min egen hage, men en tur jeg vil foreslå at alle fotografer tar».

frosne vanndråper på en plante

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 800

Han er imidlertid ikke helt ukjent med blomster. «Jeg fotograferte dem ofte som forgrunn til de bredere landskapsbildene mine, eller tok portretter av dem med teleobjektivene mine», forklarer han, «men å komme så nær var helt annerledes, og jeg ble fullstendig hekta. Så da en venn av meg fortalte om isblomstene i Betuwe, var jeg der på et øyeblikk».

Å finne de frosne blomstene er imidlertid aldri en enkel eller rask prosess. «Som med makrofotografering generelt, er det med rette en langsom prosess med nøye utvalg og komposisjon», sier Albert. «Den nødvendige kombinasjonen av kalde morgener og trærnes utvikling betyr at det bare er mulig å finne dem noen få uker i året. Og når du er der, må du også finne en blomst som er fin, for når den forstørres med et makroobjektiv, kan små ufullkommenheter virkelig tre frem!»

Dette er en krevende jobb, og Albert tar seg tid til å finne det perfekte motivet, men det er på ingen måte slutten på prosessen. «Jeg vil da bruke rundt 20 minutter på å velge riktig vinkel, og mye av det handler om bakgrunnen som ikke bare er like viktig, men gjerne viktigere enn motivet. Det gjelder å velge riktig bakgrunn som gjør at en enslig blomst skiller seg ut.»

hvite blomster mot en hvit, islagt bakgrunn

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 200

Albert eksperimenterer hele tiden med komposisjonene sine, men velger ofte å fotografere med morgenlyset bak motivet for å «få den vakre, myke, glødende belysningen», sier han. «Men et av favorittbildene mine ble faktisk tatt omtrent tre timer etter soloppgang, fordi gjorde det mulig å kontrastere det gule i blomstene med den klare, blå himmelen. Du kan imidlertid ikke vente for lenge, for da smelter isen helt bort.»

frosne knopper mot en blå bakgrunn

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/500s @ f/13, ISO 200

hvit vårblomst innkapslet i is

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/3200s @ f/3.5, ISO 400

«Kombinert med FE 90mm Macro, er det enormt spennende med de rene detaljene jeg kan få i disse intrikate motivene. Det er vanedannende og gir deg lyst til å fotografere mer og mer.» Som med ethvert makromotiv er denne detaljen selvfølgelig avhengig av nøyaktig fokusering, noe han har en spesiell metode for med Alpha-huset.

«Det jeg gjør», forklarer han, «er å bruke berøringsskjermen til å angi det generelle fokuspunktet. Så har jeg en knapp på huset som er tilpasset for å hente frem Alpha 7R IVs Focus Magnifier. Da kommer det opp et trådkors, akkurat som et våpensikte i et videospill, som jeg plasserer rett over punktet som jeg vil skal bli skarpest – vanligvis på støvbæreren til blomstene. Det er en utrolig enkel og effektiv metode som dette kameraet tillater.»

blomst med gule tupper med knopper dekket av is

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 800

En annen viktig faktor for skarphet når du fotograferer håndholdt, er Sonys SteadyShot-teknologi, som er knyttet til både sensoren i Alpha 7R IV og i objektivet 90mm Macro. «Dette objektivet gir nydelige dempede og slørete, uskarpe områder, mens alt annet i fokus er ultraskarpt. Optical SteadyShot og 5-akset optisk bildestabilisering i huset spiller en viktig rolle i det», forklarer han. «Jeg har prøvd å ta bilder uten og wow – forskjellen er helt enorm», fortsetter Albert.

frosne vanndråper som henger ned fra røde bær

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 400

«Du kan bruke timer på bare å fotografere en liten klynge med blomster, undersøke, finjustere komposisjonen din og vite at resultatene vil være verdt det. Makro gjør det vanlige til det ekstraordinære, men hvis du bruker utstyr av dårlig kvalitet, kan prosessen være like frustrerende som fornøyelig, så jeg er glad jeg har Alpha 7R IV for hånden til å hjelpe meg med dette.»

Medfølgende produkter

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

«Jeg er besatt av å få til det perfekte bildet»

Lignende historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement