løvinne slikker ungen sin

Fange dyreliv i øyeblikket

Merche Llobera

Akkurat som naturverdenen hun har forelsket seg i å fotografere, er Merche Lloberas portefølje mangfoldig og nydelig. I den finner du alt fra miljøstudier til portretter som skjønn kunst, og bilder som fanger opp snodige eller komiske øyeblikk går hånd i hånd med de som viser den brutale ærligheten bak overlevelse. Det er en blanding som reflekterer hennes livslange lidenskap.

gruppe løveunger som leker på savannen

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 1250

«Jeg har elsket dyr siden jeg var liten jente som så på dokumentarer og leste National Geographic», sier hun smilende. «Reisen min som profesjonell dyrelivsfotograf startet i 2019 med en Sony Alpha 7 III, som jeg brukte til undervannsfotografering. Så jobbet jeg med Sony Alpha 7R III og nå Sony Alpha 7R V, som jeg brukte til å fotografere safari i Kenya, Tanzania, Uganda, Botswana … etter å ha sett disse spesielle stedene så lenge i bøker og på TV, var det en drøm som gikk i oppfyllelse å oppleve dem i virkeligheten!»

sverdfisk blant en gruppe sølvfisk i havet

© Merche Llobera | Sony α7 III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/320s @ f/7.1, ISO 800

«Hvert dyr er forskjellig og det samme gjelder atferden deres, så jeg prøver å gjenspeile dette», bekrefter Merche. «Og på en typisk shoot er det god tid til å gjøre det. Hvis vi for eksempel fotograferer sjiraffer, vil jeg prøve å fotografere dem både i miljøet deres og på nært hold, for det er også mye skjønnhet ute på savannen.»

to sjiraffer som går over en slette

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/640s @ f/5.6, ISO 200

Hennes enkle, elegante bilde av sjiraffer som skrider over sletten er et eksempel på hvordan bildene hennes skaper en emosjonell respons hos de som ser dem. Og den følelsen kan også være fornøyelse, som med hennes «hode i skyene»-portrettet av en sjiraff.

en sjiraff innrammet mot en overskyet himmel

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/16, ISO 500

Et helt annerledes bilde er bildet hennes av en vinneren-tar-alt-kamp mellom en ung løve og en bøffel. «Mange føler seg ukomfortable når de ser det», innrømmer hun, «men alt er en del av naturens daglige virkelighet. Dette er ekte skapninger som gjør det de trenger for å overleve. De er ikke figurer i en tegnefilm.»

en løve som kjemper mot en bøffel i vannet

© Merche Llobera | Sony α7 III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/1600s @ f/6.3, ISO 640

«Det positive er at ingen av dem ble drept», fortsetter hun. «Du kan se at bøffelen har hornet sitt i løvens flanke, så det var fifty-fifty. Vi så løven dagen etter, og han var skadet, men i live.»

Igjen var det tålmodighet som var nøkkelen til å finne det fantastiske øyeblikket, forklarer hun. «Den dagen med bøffelen og løven skjedde det ikke mye. Men du må fortsatt være klar. Du må bare akseptere at det er en ventelek – akkurat som det ofte er for en løve eller gepard!»

gepard som slikker den lille ungen sin

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/11, ISO 2000

«I løpet av den tiden kan du ta mange bilder», fortsetter Merche, «og jeg tror jeg kom hjem med 20 000 fra min første safari! Selv om min Alpha 7R V har høye bildehastigheter på 7 bps og 10 bps, vil jeg ikke ha 2000 bilder av samme ting! Derfor prøver jeg å være streng, og går nøye gjennom bilder på slutten av dagen og sletter det jeg ikke trenger.»

«Problemet er», innrømmer hun, «at med disse Sony-kameraene fungerer KI-drevet AF så bra at du ikke automatisk har hundrevis av bilder som du kan kvitte deg med, fordi de sjeldent er ute av fokus eller uskarpe! Alt ser flott ut! De nye sporingsmodusene er spesielt fantastiske, fordi bevegelige dyr bare forblir i fokus så lenge du vil.»

stor gruppe pelikaner i vannet

© Merche Llobera | Sony α7R V + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 1000

Merche er også en fan av Alpha 7R Vs kraftige 61 megapikslers oppløsning, som betyr både massevis av detaljer og muligheten til å lage 26 MP stillbilder i sin 1,5x APS-C beskjæringsmodus. «Jeg bruker ofte objektivet FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS, men hvis jeg trenger å komme enda nærmere, gjør beskjæringsmodusen det til et effektivt 300-900 mm-objektiv», forklarer hun.

Et annet aspekt ved Alpha 7R V som Merche likte, er sensorbeskyttelsen når hun bytter objektiv. «I disse miljøene liker jeg å ha et objektiv på kameraet og ikke bytte for mye, fordi det er støvete og skittent – og jeg har en fobi for å rense sensoren!» ler hun, «men med Alpha 7R V er det en smart gardin som lukkes over sensoren når den slås av, så jeg føler meg mye mer trygg.»

nærbilde av en gruppe pelikaner

© Merche Llobera | Sony α7R V + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 1000

Merche sier at enkelheten og kvaliteten hun oppnår ved å bruke Alpha-kameraene har fått henne til å føle seg mer i kontakt med naturen. «Hvis jeg har ett tips om dyrelivfotografering, vil det være å nyte disse opplevelsene så mye som mulig», konkluderer hun, «og takket være Alpha-kameraene mine kan jeg gjøre det, fordi jeg ikke kjemper med utstyret for å få bildene jeg ønsker.»

«Uansett om du er på safari eller dykker, kan du noen ganger gå hele dagen uten å se noe, men det er alltid en flott opplevelse å møte mennesker som elsker naturen like mye som deg, og å være utendørs. Og når muligheten kommer, gjør Alpha-kameraene det enkelt å fange det – slik at du fullt ut kan sette pris på naturen og fotografere den. Det er en vakker verden full av variasjon, og med riktig utstyr kan fotografering gå hånd i hånd med det.»

Medfølgende produkter

Lignende historier

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement